Peru a jeho top atrakcie: Tajomné Machu Picchu, planinu Nazca či jazero Titicaca obdivuje celý svet

2021-03-31 11:55:00 |   |    | 

Južná Amerika stále patrí k menej prebádaným kontinentom. Ľudia sa v ostatných rokoch zameriavali najmä na Áziu, ktorá je lacnou cestovateľskou možnosťou a odhaľuje vytúženú exotiku. No teraz by sa už podľa odborníkov mali sústrediť práve na tento kontinent, ktorý sa vraj stane hitom budúcej sezóny. Všetkým krajinám by malo dominovať najmä Peru.



 

Machu Picchu

Najväčšou atrakciou v Peru je nepochybne Machu Picchu. Impozantné mesto Inkov vzniklo v nehostinnom horskom prostredí. Napriek tomu sa tam podarilo vytvoriť tajuplný komplex v obklopení majestátnej prírody, ktorý až dodnes vyvoláva množstvo otáznikov. Prepravte sa do tejto oblasti vlakom, ktorý ponúka nádherné pohľady na tunajší región. Na mieste už môžete vyjsť priamo k ruinám Machu Picchu po turistickej trase, alebo sa časť z nej zveziete vyhliadkovým autobusom. Terén však nie je najlepší, preto sa pripravte na trochu adrenalínový zážitok. Potom sa už naplno nechajte pohltiť týmto úžasným miestom a postupne rozpletajte každé z tajomstiev, ktoré so sebou prináša. Možno práve vy prídete na nejakú zaujímavú teóriu, ktorá môže rozlúsknuť túto záhadu. Odporúčame vám zájsť tam krátko pred svitaním, keď sú tieto budovy ponorené do najkrajšieho svetla.

 

Inca Pisac

V Posvätnom údolí sa nachádza séria ruín a miest, ktoré sa spájajú s tajomnou kultúrou Inkov. Jedným z najznámejších je Inca Pisac, kde mohla byť v minulosti hranica ríše Inkov. Kedysi sa tam nachádzal napríklad posvätný chrám alebo citadela. Nájdete tam pozostatky úžitkových budov, ale aj obytných domčekov. Niektoré z nich boli situované aj v jaskyniach v okolí. Jedna z terasovitých oblastí ponúka ten najkrajší výhľad na údolie, pretože odtiaľ uvidíte nielen úžasnú prírodu, ale aj niektoré pozostatky bývalých dôležitých stavieb. Nachádzajú sa tam i ruiny bývalého hradu, ktorý patril k najväčším v celej krajine. Taktiež sa dostanete na úrodné polia, kde pestovali najmä kukuricu. Tie však nezakladali v dolnej časti, ale boli terasovito umiestnené na kopcoch.

 

Obrazy na planine Nazca

Peru je ako popretkávané rôznymi tajomnými miestami. Jedným z nich je aj púštna planina Nazca, na ktorej sa nachádzajú veľké obrazce. Podľa odhadov vedcov mohli vzniknúť v období od 3. storočia pred našim letopočtom do 8. storočia nášho letopočtu. I keď sa čiastočne spomínajú už v historickej literatúre, kompletne sa ich podarilo odhaliť až v čase, keď sa dali tieto miesta vidieť z lietadla. Dodnes nepoznáme pravý význam týchto kresieb. Podľa niektorých to môžu byť rituálne značky, iní sa prikláňajú k teórii o mimozemšťanoch. Keď sa rozhodnete prísť k tejto zaujímavosti, jednoznačne investujte do leteckej prehliadky, vďaka ktorej uvidíte všetky tieto jedinečné obrazce ako na dlani.

 

Máncora

Peru sa skôr vníma z hľadiska bohatej histórie a vzácnych pamiatok. No aj na tomto mieste zažijete veľa zábavy, stačí len presne vedieť, kam by ste sa mali vybrať. Pokiaľ máte radi vodné radovánky a najmä surfovanie, potom je pre vás tou správnou voľbou mesto Máncora. Počas celého roka tam býva veľmi príjemné počasie a teplota vody neklesá pod 20 stupňov. Domáci ho opisujú ako večne letné mesto. Má nádherné pobrežie, popri ktorom sa môžete aj plaviť na lodi a môžete sa tešiť aj na dobré služby, ktoré sa už dnes prispôsobujú dovolenkárom.

 

Cusco

Prechádzka širším centrom mesta Cusco je popisovaná ako tá najlepšia prehliadka histórie, ktorá je spájaná s Inkmi. V jednotlivých uliciach si môžete pozrieť viacero zachovaných pôvodných domov. Dokonca niektoré z nich postavili tak, že si našli ruiny, ktoré boli v dobrom stave a tie použili ako základ svojho nového domova. Vďaka tomu ušetrili na nákladoch a využili dôvtip svojich predchodcov, ktorí kedysi dôsledne plánovali vybudovanie jednotlivých miest. I kvôli tomu prezývajú Cusco živý skanzen, keďže pri prechádzkach centrom uvidíte všetky dôležité architektonické štýly z tejto krajiny. Okrem toho sa môžete tešiť na pravidelnú dávku kultúry a najmä zaujímavých festivalov, ktoré sa tam konajú niekoľkokrát do roka.

 

Salinas de Maras

Aj v iných krajinách ste sa stretli s takýmito jedinečnými prírodnými bazénikmi, ale tie v Peru vás zaskočia svojou rozsiahlosťou. Oblasť okolo Salinas de Maras bola osídlená už v období Inkov. Práve oni mali podľa domácich vyhĺbiť prvé jamy, ktoré sa využívali na výrobu soli. V súčasnosti sa tam nachádza až tritisíc takýchto bazénikov a zaujímavé je, že sa až do súčasnosti využívajú na ťaženie soli, takže v niektorých miestach môžete sledovať robotníkov priamo pri práci.

 

Jazero Titicaca

Pokiaľ sa chcete pozrieť na pôvodný spôsob života v Peru, potom sa vyberte k najväčšiemu jazeru v Južnej Amerike – Titicaca. To je známe aj vďaka niekoľkým plávajúcim ostrovom, na ktorých žijú uzavreté komunity. Bývajú v skromných podmienkach a často sa živia remeselníctvom a rybolovom. Časom sa z nich stali aj turisticky zaujímavé miesta, kvôli čomu sa títo ľudia viac prispôsobili zvedavým návštevám a poodhaľujú im svoju kultúru. Nezabudnite ani na nádhernú prírodu v okolí, ktorá vám dá hneď niekoľko inšpiratívnych tipov na ďalšie výlety.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa