La Paz: Spoznajte najvyššie položené hlavné mesto s trhoviskom čarodejníkov

2016-06-06 00:00:01 |   |    | 

Pristanete na letisku v malom mestečku El Alto a vydáte sa do hojne navštevovanej metropoly Bolívie – do La Paz. Nebolo by na tom nič zvláštneho, keby ste nemierili do najvyššie položeného hlavného mesta na svete a nepohybovali sa vo výške okolo 3700 metrov nad morom, a pritom boli nohami na zemi. Čo sa dá v La Paz vidieť a zažiť a akú chorobu vám mesto „bleskovo” dopraje?



 

O tom, či je La Paz najvyššie položeným hlavným mestom na svete, sa už dlho vedú spory. Ide o to, či je vôbec hlavným mestom. Sídli v ňom vláda, parlament a prezident, ale legislatívne orgány sa nachádzajú v meste Sucre, ktoré je oficiálne chápané ako hlavné mesto. Za predpokladu, že by sme nepovažovali La Paz za hlavné mesto, držalo by prvenstvo v nadmorskej výške Quito v Ekvádore.

 

Lietadlom sa sem nedostanete

La Paz leží v kaňone vyhĺbenom riekou Choqueyapu a obklopujú ho vysoké hory. Lietadlá sem nelietajú – do mesta sa musíte vydať zo spomínaného mestečka El Alto, ktoré leží asi 15 kilometrov od La Paz. Pretože cestovný ruch je tu od dávnych dôb čulý, existujú zmienky o tom, že sa na El Alto lietalo už v 1. polovici 20. storočia. Zrejme netreba upozorňovať na to, že El Alto je najvyššie položeným medzinárodným letiskom na svete a piatym najvyššie položeným letiskom na svete v celkovom meradle.

Na výstavbe tunajšej lanovky sa podieľali i Česi

V La Paz nájde každý turista množstvo zaujímavostí. Jednou z nich je i najvyššie postavená lanová dráha na svete. A čo je pre mnohých z nás zaujímavé – pri jej budovaní tu veľkú časť práce odviedli zlaté české ručičky, teda české odbavovacie systémy.

Lanová dráha je dlhá asi 10 kilometrov a vedie do La Paz z mestečka El Alto. Zatiaľ čo po vozovke cesta zaberie pol hodiny, lanovka zdolá vzdialenosť za 10 minút. Za hodinu sa na nej zvezie až 18 000 ľudí, mnohí z nich lanovku využívajú na dopravu do práce a z nej.

Na svete existuje len 10 miest, ktoré využívajú lanovú dráhu ako spôsob verejnej dopravy. Na trati medzi La Paz a El Alto cestujúci prekonávajú prevýšenie takmer 3000 metrov. Kabíny jazdia v intervale 12 sekúnd, takže sa nestane, že by niekomu „jeho spoj“ ušiel.

 

Čo vás čaká? Prekrásna atmosféra predchnutá mágiou

V La Paz vás ohromí predovšetkým námestie Plazza Murrilo, na ktorom sa nachádza Národný kongres, katedrála či Prezidentský palác. Za najzaujímavejšiu sa všeobecne považuje cesta od kostola sv. Františka po ulici Sagárnaga, kde môžete zohnať pekné suveníry, ktoré budú o vašej ceste verne vypovedať.

Touto cestou dôjdete až k Mercado los Brujos, takzvanému trhovisku čarodejníkov, ktoré je povestné širokou ponukou liečivých mastí alebo talizmanov so schopnosťou ochrániť vás pred zlými silami.

Čakáte výškové budovy? Veľa ich tu nie je

La Paz je síce veľké mesto s takmer miliónom obyvateľov, ale výškových budov je tu len skromné množstvo a typický ráz tu vytvárajú nízke domčeky v úzkych uliciach a uličkách. Všade je rušno a živo, obzvlášť na miestnych trhoch.

 

Významnú časť tunajších zaujímavostí tvoria rozmanito zamerané múzeá – múzeum kovovej produkcie predkolumbovských kultúr, múzeum venované histórii a využitiu koky alebo múzeum s uloženými vykopávkami z lokality Tíwanaku.

 

Ideál pre nadšených cyklistov a lyžiarov

La Paz maximálne poteší lyžiarov a cyklistov zo skupiny ozajstných fajnšmekrov. Horská cykloturistika je tu populárna a hojne rozšírená, výlet v horách pre vás bude nezabudnuteľným zážitkom. Zjazd na lyžiach z najvyššie položenej zjazdovky sveta je takisto skúsenosťou na celý život.

 

V susednom Peru žijú najvyššie na planéte

V Peru, konkrétne v meste La Rinconada, sa nachádza najvyššie položené ľudské obydlie. Mesto leží priamo v Andách, a to v nadmorskej výške presahujúcej 5000 metrov. Celoročne tu žije asi 50 tisíc ľudí, ktorí sa vyrovnávajú s vlhkými letami, suchými zimami a nízkymi teplotami. Priemerná teplota tu dosahuje 1,2°C.

Pôvab Peru a Bolívie však nespočíva len v obrovských horách a čarovných údoliach. Cestovatelia z celého sveta ho nachádzajú tiež vo veľkej pohostinnosti domorodcov a originálnych stavbách, predovšetkým kostoloch, ktoré tu nechali vybudovať španielski kolonizátori.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Spoznajte krásnu i drsnú Južnú Ameriku!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severní, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov za exotikou:

 

Túžite po poznávaní úchvatných krajín Južnej Ameriky? Vydajte sa na báječnú cestu úchvatnými krajmi, navštívte La Paz, Limu, Copacabanu a ďalšie krásne miesta tohto kontinentu a spoznajte kultúru, ktorá je úplne odlišná od tej európskej.

 

Ako a koľko?

Ako vysoko je položené už spomínané letisko El Alto? Aká je v La Paz priemerná denná teplota? A pri koľkých stupňoch tam vrie voda? Viac informácií o bolívijskej metropole získate z článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Vydajte sa na UNESCO Road!

Prežite nezabudnuteľné tri týždne na ceste po krásach Južnej Ameriky, ktoré má pod ochranou UNESCO. Navštívte Quito, národný park Huascarán, v ktorom sa nachádza najvyššia hora Peru, pozrite sa do La Paz, na gejzíry a prírodné horúce pramene… Rozmanitosť Južnej Ameriky vás úplne uchváti!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa