Vlakom až na strechu sveta

2011-10-28 15:20:00 |   |    | 

Vysoko na tibetskej náhornej plošine sa vinie najvyššie položená železnica sveta. Cesta po nej sa blíži cestovaniu časom - z modernej pekinskej stanice, ktorá pripomína poslednú verziu vyspelého mraveniska, sa po niekoľkých dňoch ocitnete uprostred úchvatných veľhôr. Vo vzduchu voňajú himalájske bylinky, okolo sa mihajú budhistickí pútnici a od horských štítov sa odráža zvuk tibetských činel a trúb.



Radi cestujete vlakom a neodradí vás ani niekoľkodňová jazda? Potom presne pre vás postavili železničnú trať medzi čínskym Pekingom a Lhasou. Trasa dlhá 4 064 km vás prevedie prevýšením vyše 2 000 metrov a okrem krásnych výhľadov a luxusného zázemia čínskych ležadlových vlakov vám ponúkne ešte množstvo možných zastávok na úžasných miestach Číny. Počas cesty budete prechádzať trebárs historickým Xi’anom, starovekou Lanzhou, mestom Xining so skvostnými kláštormi alebo vysokohorským Golmudom.

 

  • Ako, kde, za koľko

Ak sa rozhodnete vydať sa do Pekingu a odtiaľ vyjsť vlakom do Lhasy, môžete buď osloviť cestovné kancelárie, ktoré organizujú už hotové zájazdy alebo skúsiť zohnať lístky na vlak sami. To ale nie je žiadna maličkosť - keď sa v preľudnenom Pekingu ocitnete na stanici, počítajte s niekoľkohodinovými radmi a tlačením. Lístok navyše nie je možné kúpiť nazajtra alebo pozajtra, ale až na desiaty deň odo dňa nákupu. Za jazdu z Pekingu do Lhasy zaplatíte od 50 eur až po 320 eur podľa toho, či vám bude stačiť sedadlo alebo luxusné lôžko. Za letenku dáte zhruba dvojnásobok.

 

Keď sa nabažíte Pekingu

Už len samotný Peking - Zakázané mesto, Chrám nebies, Letný palác, neďaleký Čínsky múr. Historické stavby opradené čínskymi legendami v atmosfére rušnej pekinskej ulice, všadeprítomné rikše a vône z pouličných jedální. Keď vás omrzí hurhaj mesta, môžete sa trebárs schovať do pekinskej opery a preskúmať unikátnu stavbu na hladine umelého jazierka.

Lenže Čína nie je zďaleka len Peking a len čo sa vlak vynorí z mesta, pohltí vás úplne iný svet. Prechádzať budete historickým mestom Xi’an, ktoré rozhodne stojí za prehliadku. Ak vystúpite z vlaku, naplno si uvedomíte, že ste v Číne. Bývalé hlavné mesto 11 čínskych dynastií s perfektne zachovanými mohutnými hradbami vás ohromí atmosférou prešpikovanou vôňami úzkych uličiek s nízkymi hutongami, klasickými domčekmi starých Číňanov. „Genius loci“ križovatky Hodvábnej cesty starej stovky rokov.

 

Xi’an - cisárske mesto s Terakotovou armádou

Tunajšie múzeum, už spomínané hradby alebo napríklad pagoda Divokej husi zo 4. storočia však nie sú tým najväčším lákadlom, pre ktoré sa sem schádzajú milióny cestovateľov z celého sveta. V blízkosti Xi’anu totiž nájdete Mauzóleum cisára Čchin alebo Terakotovu armádu. Tento cisár zjednotil Čínu do jednej silnej a významnej ríše a celá armáda bola súčasťou jeho posmrtnej výbavy. Vyše 6 000 ozbrojených bojovníkov z červenej hliny v životnej veľkosti úplne náhodou objavili v roku 1974 miestni roľníci.

Nejde však o vojsko hocaké - každá socha je totiž jedinečná, nenájdete tu dve rovnaké, navyše v polohe rúk alebo v účese je ukrytá zložitá symbolika. Jediné, čo sa opakuje, sú typy tvárí, ktoré svojím tvarom a grimasou odkazujú k desiatim znakom čínskeho písma a obsahujú tak tajné posolstvo. Ak zložíme znaky do vety, dočkáme sa šifry hodnej Indiana Jonesa - „Prezrite si vojakov v chodbách a rozlúštite skryté tajomstvo Slnka a Boha, tajomstvo, ktoré siaha až do počiatku času“.

 

  • Celočínsky čas

Ak máte strach, že sa počas cestovania po Číne zamotáte v zmesi časových pásiem, pokojne na to zabudnite. V celej Číne totiž platí jednotný celočínsky čas, ktorý sa riadi Pekingom a všetky časové pásma tu strácajú zmysel. Tak sa vám môže pokojne stať, že v Číne prídete na miesto, kde slnko vychádza na poludnie.

 

Xining - križovatka kultúr

Ďalším miestom, kde môžete z vlaku do Tibetu vystúpiť, je Xining, viac než 2 000 rokov staré mesto, ktoré bolo oddávna obchodným centrom Hodvábnej cesty. Kedysi tu karavány vozili drevo, vlnu alebo soľ, dnes tu môžete navštíviť napríklad budhistický kláštor Kumbum, mešitu Dongguan alebo taoistický chrám Beishan Si. V okolí však nájdete i nádhernú prírodu, vynechať nesmiete Horu slnka a mesiaca, jazero Qinghai a Vtáčí ostrov.

Keď zasa nasadnete do vlaku, čaká vás už len samé stúpanie. Z mesta Golmud vedie najnovšia časť železnice dlhá 1 142 kilometrov a vlak prechádza horskými priesmykmi. Pôjdete cez najvyššie miesto celej železničnej trasy, priesmyk Tchang-ku-la. V nadmorskej výške vyše 5 tisíc metrov môže hocikoho prepadnúť vysokohorská nevoľnosť, ale vlaky sú patrične vybavené - dovnútra je neustále vháňaný dostatok kyslíku, dokonca sú k dispozícii i jednoduché dýchacie masky. Potom sa ešte raz vyspíte a ste v Tibete.

 

Tibet - strecha sveta

Čarovné miesto, ktoré je posvätným síce len pre budhistických mníchov, ale i obyčajného turistu tu pohltí zvláštna, exoticky duchovná nálada. V dobách pred čínskou okupáciou to bolo samozrejme niečo úplne iné - do Lhasy sa nesmelo, do obrovskej pevnosti Potala tiež nie. Zakázané mesto malo vtedy asi 20 tisíc obyvateľov, prevažne mníchov. Dnes je ale všetko inak - býva tu asi 250 tisíc ľudí, väčšinou Číňanov a smie sa kamkoľvek. Je to skrátka niečo za niečo - z kultúrneho unikátu s uzavretou komunitou a jedinečnou históriou a atmosférou sa stalo multikultúrne centrum turizmu, kde síce stále cítite tú dávnu osamelosť, ale to všetko cez betónové bulváre totalitnej vlády.

I tak sa tu ale dajú nájsť tradičné tibetské domčeky a trhovisko, napríklad na pútnickom okruhu Barkhor obklopujúcom kláštor Jokhang (tiež Džókhang). Kláštor z roku 639 slúžil pôvodne ako relikviár pre sochu Budhu, počas kultúrnej revolúcie však bol veľmi zničený, dokonca vraj chvíľu slúžil ako ubytovňa a príbytok pre prasce. Dnes tu už opäť môžete stretnúť pútnikov, ktorí odriekavajú svoje mantry a krútia pritom mlynčekmi. Ide o spôsob, ako modlitbu poslať do neba.

Táto krajina je skrátka nevyčerpateľnou pokladnicou historických, prírodných, kultúrnych i technologických skvostov. Záleží už len na vás, či sa vydáte za krásami Himalájí, kultúrou Tibetu, lomozom okolo ryžových políčok alebo za modernou architektúrou veľkomiest.

 

Tipy na zájazd do Číny za ruchom veľkomiest i tichom budhistických chrámov

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Číny:

 

  • Vlakom na strechu sveta: Posledný vlak do Lhasy pred neodvratným príchodom moderného veku. Tibet verzus Čína. Komu patrí budúcnosť?
  • Malý okruh po Číne a Tibete: Dve rozdielne kultúry, dva rôzne svety žijúce v nútenej pospolitosti. Neskutočné kontrasty v spôsobe života sa nedajú popísať, musia sa prežiť.
  • Čína - perly Ríše stredu: Prejdete sa po Veľkom múre, prezriete si kedysi najbohatšie mesto sveta Xi’an so slávnou Terakotovou armádou, pulzujúci Šanghaj, romantické Suzhou...

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: exotika.sk, kconnors, MorgueFile.com

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa