Transsibírska magistrála - 9000 km dobrodružstva

2012-10-18 16:00:00 |   |    | 

Cestovanie vlakom nemusí byť také strašné, ako ho často prezentujú tuzemské dráhy. Naopak - transsibírska magistrála so svojou dĺžkou deväťtisíc kilometrov a luxusnými vozňami ponúka absolútny prepych.



Navyše počas 14 dní spoznáte nielen Moskvu, ale i Ulánbátar alebo púšť Gobi s tajomným púštnym červom. Večer sa potom uložíte v spacom vozni a necháte sa uspať pravidelným zvukom vlaku. 

Vlaková doprava do vzdialených končín možno už nie je nejaký ten piatok v móde, i tak však existuje jedna trasa, ktorá si svojich záujemcov vždy nájde. Je ňou vyše deväťtisíckilometrová transsibírska magistrála.

Domáci Rusi ju používajú ako bežný prepravný prostriedok namiesto lietadla. Tretia trieda z ďalekého Vladivostoku do Moskvy stojí len okolo 160 eur a letenka by teda cestujúcich vyšla niekoľkonásobne drahšie.

Druhú skupinu zas tvoria nadšení cestovatelia, ktorí vidia v hadovitej železničnej trase pestré dobrodružstvo v sibírskych končinách s možnosťou dostať sa tiež do Mongolska a potom i do Číny.

 

Bezpečnosť nadovšetko

Fanúšikovia detektívnych príbehov by určite začali loviť vo svojej databáze pochybností, že také dlhé cestovanie vlakom je iste veľmi nebezpečné. Veď na každej zastávke by pokojne mohol do vagónu priskočiť nejaký deviant a z detektívky by sa stala veľmi nepríjemná skutočnosť. To sa samozrejme v skutočnosti stať nemôže. V celom vlaku je skupinka policajtov, ktorá stráži poriadok. Navyše každý, kto vstúpi na zastávke do vlaku, sa musí legitimovať adresným cestovným lístkom a osobným dokladom. Celá cesta je tak veľmi bezpečná.

 

  • Generálka v 3D

Staré porekadlo vraví: „Dôveruj, ale preveruj.“ A práve to umožnili tvorcovia Google Maps svojim priaznivcom. Na internete si totiž môžete v reálnom čase vyskúšať jazdu v rýchliku po transsibírskej magistrále a plnohodnotne si tak urobiť generálku pred skutočnou jazdou. Počas virtuálnej jazdy vás tiež čaká niekoľko zastávok alebo bodov, kde vás sprievodca zoznámi s najzaujímavejšími okolitými pamiatkami. Jedinou nevýhodou projektu je, že zábery ukazujú vonkajšie panorámy len pri dennom svetle.

 

Pre milovníkov luxusu je tu však i iná cesta, a to na kolesách „Zlatého orla“. Tak sa totiž volá oživený cársky express, rýchlik, ktorým v minulom storočí jazdila samotná vládnuca smotánka.

Vybavenie kupé je skutočne aristokratické. Len namiesto obrazov visí na stene plazmová obrazovka a koberce nahrádzajú vyhrievané podlahy. V každom z dvadsaťjeden vagónov je precízne vypracovaná kúpeľňa. Celá tá pozlátka má ale bohužiaľ jediného kostlivca v skrini - jednosmerný lístok Zlatým orlom vás bude stáť - z hľadiska nákladov - ekvilibristických 18 000 eur.

 

Pred Uralom, za Uralom

Ak sa však rozhodnete vydať za dobrodružstvom s krosnami na chrbte a tradičným vláčikom, okolie transsibírskej magistrály vám luxus rýchlika plne vynahradí. V blízkosti takmer každej väčšej zastávky môžete podniknúť výlet. V zdravo prízemnom tempe a s mnohými aktivitami sa tak môžete dostať z Moskvy do Pekingu za 14 dní bez toho, aby ste dlhé hodiny trávili polihovaním vo vlakovom kupé. 

Už „červený“ začiatok v najdrahšom meste sveta vás patrične nakopne. Moskovské Červené námestie, Mauzóleum V. I. Lenina či Kremeľ si môžete prezrieť ešte pred nastúpením do vlaku. Uralský Jekaterinburg vám zase so svojím klasicistickým obeliskom ukáže pomyselný koniec Európy a začiatok Ázie.

 

  • Vodná priepasť

Na dĺžku meria 636 a na šírku takmer 80 kilometrov. Jeho vek je 30 miliónov rokov a jeho hĺbka dosahuje až 1 637 metrov. To je najhlbšie jazero sveta - Bajkal. Práve tento vodný kolos sa môže stať jedným z vašich cieľov počas putovania na východ. Poriadne sa však oblečte. Na najteplejšom mieste v okolí Bajkalu sa totiž priemerná teplota pohybuje okolo 0,5 °C. Preskúmať môžete napríklad dedinku Listvyanka, ktorá leží 65 kilometrov od dráhy. V miestnom drevenom skanzene sa prejdete po histórii drsnej Sibíri.

Veľmi adrenalínovou zastávkou pre vás bude Krasnojarsk. Najskôr sa môžete prejsť po prírodnej rezervácii Stolby, kde sa nad vami budú týčiť až 100-metrové skaliská a o členky sa vám budú otierať falangy kvetín. Flóra celej rezervácie obsahuje totiž vyše 1 000 druhov. Ak nebudete musieť utekať pred hladným medveďom, v Krasnojarsku sa vyplatí pozrieť sa ešte do miestneho zábavného parku Bobrovij Log. Horské dráhy sa tu dopĺňajú s opičími dráhami a v blízkosti sa nachádza aj lyžiarsky snowpark.

 

Jaternice prskajúce jed a české čokolády

Po desiatich dňoch putovania k vám do vlaku začne pristupovať stále viac Ázijcov smerujúcich do Mongolska alebo Číny. Prvú orientálnu zastávku si urobte v mongolskom hlavnom meste - Ulánbátare. Česká komunita tu skutočne prekvitá. Hneď ako vystrčíte päty z vlaku, uvidíte billboardy propagujúce Vitanu a v obchodoch si budete môcť kúpiť českú čokoládu, oblátky i konzervy.

Ak vás zastihne škaredé počasie, vydajte sa do prírodovedeckého múzea, kde nájdete kompletne zložené kostry dinosaurov. Tí, ktorí si chcú nájsť vlastnú kostru alebo zažiť iné korenisté dobrodružstvo, nech opäť sadnú na vlak a presunú sa na juh k púšti Gobi. Okrem ton piesku sa tu tiež nachádza bohaté archeologické nálezisko. Podľa starých legiend tu navyše číha príšera zvaná Olgoj chorchoj. Vyzerá ako polmetrová jaternica, ktorá sa presúva pieskom a vystrekuje tekutinu, ktorou dokáže usmrtiť človeka z diaľky šiestich metrov.

Pokiaľ prejdete cez tohto netradičného colníka, púšť Gobi vám otvorí cestu do už relatívne blízkeho Pekingu. Tu v okolí môžete stráviť toľko času, koľko len chcete a stále nebudete mať dosť. Preslávený Čínsky múr, Zakázané mesto, Chrám nebies či olympijský štadión Vtáčie hniezdo by tvorili len základ ďalšej neopakovateľnej dovolenky. Záleží teda len na hĺbke vašej peňaženky, výdrži chodidiel a cestovateľskom entuziazme.

 

Tipy na zájazdy do Ruska

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Rusko:

 

  • Transsibírska magistrála: Originálna dovolenka, počas ktorej šestnásť dní križujete vlakom euroázijský kontinent. Počas tejto cesty zavítate do Moskvy, Jekaterinburgu a skončíte v orientálnom Pekingu či pri Veľkom čínskom múre.
  • Plavba z Moskvy do Petrohradu: Prierez životom "matičky Ruska" umožňuje spoznať lodnou cestou niektoré z klenotov ruskej architektúry a míľnikov ruskej histórie.
  • Kamčatka: Ak chcete utiecť od civilizácie, vydajte sa na „koniec sveta“ na Kamčatku. Desať dní uprostred takmer neporušenej prírody strávených výstupmi na niekoľko vulkánov, ktoré sa tu nachádzajú. Ideálne pre milovníkov netradičných zážitkov.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (51 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa