Dovolenkový raj, kde piesok nepáli - filipínsky ostrov Boracay

2012-01-30 14:15:00 |   |    | 

FILIPÍNY - Miniatúrny ostrov patriaci k Filipínam má len 10 km² a každoročne získava ocenenia spomedzi dovolenkových destinácií za svoje prekrásne pláže. Minulý rok sa jedna z nich ocitla na druhom mieste rebríčka najkrajších pláží sveta, ktorý vytvoril portál TripAdvisor.



Ostrovček sa nachádza asi 300 kilometrov od filipínskeho hlavného mesta Manila a asi 2 kilometre od severného cípu ďalšieho filipínskeho ostrova Panay. V najužšom mieste má len jeden kilometer šírky. Pôvodne bol obývaný kmeňom Ati, patriacim do skupiny Negritos. Takýchto pôvodných obyvateľov stretnete na ostrove aj dnes, od bežných Filipíncov sa líšia nižším vzrastom, tmavšou pleťou a kučeravými vlasmi.

Hlavnou devízou ostrova ako dovolenkovej destinácie je ešte stále relatívne malá obsadenosť turistami, pretože cestovateľský ošiaľ tu prepukol iba pred cca piatimi až desiatimi rokmi. Preto ak sa na ostrov vyberiete, dokážete nájsť prázdne pláže a zažiť pôvodný turizmom neskazený charakter ostrova.

Sú tu však aj miesta, kde to žije - napríklad pri najväčšej, päť kilometrov dlhej Bielej pláži vyrástli klasické rezorty s hotelmi, ležadlami a barmi. Pláže na Boracay, ako aj na ostatných filipínskych ostrovoch, sú špecifické zvláštnym pieskom, ktorý ani v najväčších horúčavách nepáli chodidlá.

Nejde totiž v skutočnosti o piesok, ale o drť z koralov, ktorá prešla tráviacim traktom jedného druhu rýb. Tento biely prášok vôbec neabsorbuje slnečné žiarenie, preto sa po ňom môžete prechádzať, dokedy sa vám zachce.

Ak snívate o tom, že si vyskúšate windsurfing či kiteboard, stačí zájsť o pár stoviek metrov ďalej na pláž Bulabog, ktorá je centrom vodných športov. Od októbra do júna fúka na východnej strane ostrova vietor, preto je táto časť na podobné športy ideálna. Podľa nálady si možno vybrať na oddych z ďalších pláží - Diniwid, Puka, Balinghai Beach a mnoho iných - či už chcete byť sami alebo v centre diania, na Boracay si rozhodne máte z čoho vyberať.

Na Filipínach sa menia tri ročné obdobia - konkrétne na ostrove Boracay je na teplú dovolenku ideálny čas od marca do júna. Teploty sa tu vtedy šplhajú do 38 stupňov Celzia. Od júna do októbra nastáva obdobie dažďov a teploty mierne poklesnú. Aj tieto mesiace však možno využiť - najmä kvôli nižším cenám služieb, ktoré slúžia ako kompenzácia.

 

Zdroj/autor: wikipedia, mojefilipiny.sk, ek, drom

Foto: sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa