Ochutnajte Thajsko: želáte si smažený hmyz alebo kuracie nožičky?

2011-12-27 14:00:00 |   |    | 

Čo si ľudia najčastejšie spoja s Thajskom? Thajskú masáž, možno thajský box, ale rozhodne thajskú kuchyňu. Thajská kuchyňa je pestrá, jednoduchá, chutná, veľmi korenistá a človeka, ktorý ju ochutná po prvýkrát, svojimi chuťovými kombináciami často veľmi šokuje. Bolo by chybou sa na dovolenke v Thajsku spoľahnúť len na umenie hotelového kuchára. Experimentujte a ochutnajte to pravé Thajsko!



Thajská kuchyňa dokáže v jednom pokrme zmiešať päť základných elementov chuti. Jedlo je zároveň ostré, kyslé, sladké, slané i trpké, vždy však perfektne vyvážené.

 

Čo nepáli, nie je zdravé

Výraznú chuť thajských jedál majú na svedomí najrôznejšie sladké dochucovadlá a samozrejme chilli. „K najostrejším jedlám patrí papaya šalát. Thajčania do neho okrem nezrelej papaye, medu, orieškov a chilli dávajú i sušené krabie mäso, citrón a rajčinu,“ popisuje jeho zloženie delegátka, ktorá v Thajsku pôsobí už viac než desať rokov. Kuchári sa tu riadia heslom „čo nepáli, to nie je zdravé“ a čo sa týka chilli, v jeho vývoze je Thajsko svetová jednotka. Práve preto sa ním v tejto krajine nikdy nešetrí.

Keď narazíte v jedálnom lístku v Thajsku na označenie „very hot“, dobre si rozmyslite, či si pokrm dáte. I z bežných jedál vám tu môžu vyhŕknuť slzy do očí.

Napriek tomu, že množstvo cestopisných publikácií odporúča jesť len v reštauráciách, nebojí sa delegátka odporučiť turistom i jedlo na thajskej tržnici. „Pre Európana môžu byť otlčené stoly a stoličky trochu šok, ale jedlo tu dostanete vždy čerstvé, pripravia ho priamo pred vami,“ tvrdí. „Tým určite nezatracujem luxusnejšie reštaurácie, ale vždy sa pozrite, koľko je v tej ktorej ľudí. Zárukou kvality je v Thajsku reštaurácia plná hostí.“

 

Stravníci na ulici

V podvečer potom vyjdú do ulíc nielen najnavštevovanejších letovísk Pattaya a Phuket, ale i ďalších menších thajských letovísk pre nás na pohľad možno trochu komické motorky s „kuchyňou“ pripevnenou vzadu za vodičom. Ich vodiči po vybalení všetkého potrebného potom najčastejšie ponúkajú mäsovú pochúťku na ražni z niekoľkých druhov mäsa alebo sladké palacinky - s čokoládou a tropickým ovocím. Možno vás i prekvapí, koľko je medzi stravníkmi na ulici Thajčanov. „Málokto pri pobreží varí, väčšina ľudí sa stravuje vonku, v spoločnosti ostatných,“ potvrdzuje delegátka.

 

  • Nechajte si jedlo uvariť v supermarkete!

Pokiaľ stravovaniu v miestnych bufetoch a na tržniciach predsa len neveríte, vydajte sa do thajského supermarketu Tesco. V miestnej jedálni majú výber thajských, ale i európskych jedál. Navyše si tu môžete na ľade vybrať rybu, ktorú vám na mieste pripravia - v pare, v zmesi korenia pre pečené ryby alebo v oleji. Pri pokladni však zaplatíte len za hmotnosť ryby, jej následná úprava je grátis.

 

Klasika, ktorú si môžete dať všade, sú fritované rezance. V reštauráciách ich pripravujú takmer s čímkoľvek - s rybami, kuracím mäsom, morskými plodmi… „Thajská kuchyňa je založená na rýchlom spracovaní, preto ich kuchár pripraví priamo pred vami,“ vraví delegátka a dodáva: „To je zároveň i jeden z dôvodov, prečo je lepšie vyhnúť sa v Thajsku hovädziemu a bravčovému, ktoré si vyžadujú dlhšie trvajúce úpravy a v thajskom podaní bývajú tuhšie.“

 

Namiesto bonbónov? Hmyz!

Pri prechádzke uličkami hlavného mesta Bangkoku môžete naraziť na ďalšie pochutiny typické pre thajskú kuchyňu. Nie každý však nájde odvahu ich ochutnať. Príkladom môžu byť kuracie nožičky. „Ja som ich nikdy neochutnala “ strasie sa delegátka. Príležitostí pritom mala veľa, majú ich takmer všade. Napichnuté na špajli a grilované alebo varené v polievke. Thajčania navyše tvrdia, že sú výborné na potenciu.

Ďalšou lahôdkou s prívlastkom „len pre silné žalúdky“ je hmyz. V oleji vám v Thajsku upražia červy, kobylky, šváby a ďalšie potvorky, dajú do vrecka a na prianie ich zalejú omáčkou. Môžete ich chrúmať ako u nás pečené zemiakové lupienky. Navyše je vraj v hmyze množstvo vitamínov. Ak máte chuť na niečo väčšie, môžete skúsiť i smaženú žabu.

Pri nočných gurmánskych potulkách thajskými letoviskami nebudú podľa delegátky ukrátení ani milovníci sladkých jedál. Thajské dezerty sú veľmi sladké, ale výborné. Základnou surovinou najčastejšie býva kokosové mlieko.

Za ochutnanie stoja i ovocné kokteily z čerstvého ovocia, ktoré sa mixujú priamo na ulici. Po celodenných horúčavách prídu viac než vhod. Thajčania vychádzajú pri ich výrobe v ústrety turistom, takže ľad, ktorý do nich dávajú, je vyrobený z balenej vody. Zdravotné problémy teda nehrozia.

Thajská kuchyňa je zdravá a vďaka množstvu rýb, ovocia a zeleniny i diétna, takže určite neprídete po dovolenke s niekoľkými kilogramami navyše. Dôkazom toho sú mimochodom i samotní Thajčania. Videli ste snáď niekedy nejakého obézneho?

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Thajska:

 

  • Bangkok - Phuket: Prežite silvestrovské oslavy v najluxusnejšom letovisku Thajska. Silvestrovské pobyty nielen do Phuketu za last minute ceny. Miesta stále sú!
  • Bangkok - Ko Samui: Šestnásťdňový zájazd, ktorý kombinuje poznávanie Bangkoku, hlavného mesta Thajska, s relaxom na pláži pohodového ostrova Ko Samui. Pozor, lietame až do konca apríla!
  • Bangkok - Phi Phi: Scénické súostrovie Phi Phi v Andamanskom mori preslávil film Pláž. Turistov je tu viac než predtým, ale stále si zaslúži označenie raj na Zemi.

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: morguefile.com, dantada, ESO travel, everystockphoto.com, WordRidden

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa