Thajsko po povodniach: Televízne zábery odrádzajú turistov, realita je však iná

2011-12-05 13:05:00 |   |    | 

Chlapec brodiaci sa po krk v špinavej vode - záber, ktorý obletel svet a je dosť možné, že potopil tohtoročnú sezónu v Thajsku. Aj keď povodne v Thajsku nezasiahli ani jedno turistické stredisko, televízne zábery zo zatopených oblastí turistov odrádzajú. A cestovné kancelárie zlacňujú. Inokedy veľmi žiadané silvestrovské pobyty je možné zakúpiť o stovky eur lacnejšie.



Historické mesto Ayutthaya je jediným významnejším thajským turistickým cieľom, ktorý povodeň zasiahla. Aj keď sú thajské povodne najväčšie za posledné polstoročie, turistickým strediskám a ďalším slávnym pamiatkam sa vyhli oblúkom.

„Televízia a internet sú však plné záberov zo zatopených ulíc a ľudia sa k nám boja prísť, “ smutne krčí ramenami jeden z hotelierov. „Nechcem zľahčovať to, ako sa cítia ľudia, ktorých povodeň priamo zasiahla, ale ďalšou ranou pre nás bude úbytok turistov, ktorí sa pozrú na „zdramatizované“ správy a potom si povedia, že nedorazia. Thajsko príde o množstvo peňazí, ktoré by sa dali použiť na obnovu.“

 

Ceny zájazdov padajú, Slováci však letia inam

Je to paradox, v turistických strediskách rozsiahle povodne pripomínajú maximálne šoty v miestnej televízii, ceny zájazdov padajú o desiatky percent, pri pamiatkach a na plážach je mnoho miesta, nikto sa nikam netlačí a turisti i tak volia iné destinácie. I cez úpornú snahu Thajčanov nalákať ich späť.

Príkladom môže byť práve „zlaté mesto“ Ayutthaya. Obľúbený cieľ turistov bol pod vodou takmer mesiac, Thajčania ho znovu otvorili o dva týždne skôr, než plánovali, síce poničený vodou, ale inak perfektne vyčistený.

Medzi budovami, ktoré svojou architektúrou pripomínajú kukuričné klasy, tu stála miestami až dva metre vysoká voda. Niet divu - Ayutthaya leží kúsok od sútoku niekoľkých riek a preslávil ju dômyselný systém zavlažovacích kanálov. Práve ten sa jej stal osudným.

Thajčania totiž v minulých rokoch časť kanálov zahrnuli a voda tak nemala kadiaľ odtekať. Na jednom z „ostrovov“ počas povodní uviazla na mesiac i skupina sloníčat. Miestni obyvatelia im na lodičkách vozili deň čo deň cukrovú trstinu a ananásy. Keď voda opadla, mohli sa sloníčatá vrátiť ku zvyšku stáda.

 

Slony namiesto ťažkej techniky

Mimochodom, slony tu po opadnutí vody nahradili ťažkú techniku, ktorá nemala šancu dostať sa na odstraňovacie práce do mesta Ayutthaya. Navyše by stroje miestne pamiatky ešte viac poničili. Namiesto turistov tak slony na chrbtoch ťahali bremená a ďalšie naplaveniny. Pôvodne miestni obyvatelia odhadovali, že prvých turistov do mesta pustia prvého decembra, práce však išli omnoho rýchlejšie.

Už 16. novembra prebehol v jednom z miestnych chrámov obrad, kde opatrovatelia slonov spoločne so svojimi zverencami žiadali o požehnanie. Tým najväčším by bol dostatok turistov, o štrnásť dní skôr otvorený areál ich však navštívila oproti „bežným“ rokom len hrsť.

 

V Bangkoku obnovili už i turistické plavby

Čiastočne pod vodou skončilo i hlavné mesto Bangkok. Zatopených bolo sedem z päťdesiatich obvodov. „Išlo však „len“ o okrajové časti mesta, vzdialené od centra, letiska i pamiatok,“ vraví delegátka, ktorá v Thajsku pôsobí. „Voda už ustúpila a obnovené sú i turistické plavby po tunajšej rieke Chao Phraya.“

Dovolenka, a trebárs i tá silvestrovská, sa preto teraz v Thajsku naozaj vyplatí. Neklesajú len ceny zájazdov do stredísk priamo na pevnine ako je Bangkok alebo Pattaya, ale dolu letia i pobyty na thajských ostrovoch a ostrovčekoch, kde povodeň naozaj nehrozí. Lietadlá sa skrátka musia naplniť, a tak nie sú výnimkou zľavy desiatok percent i stoviek eur.

Do karát tým, ktorí sa nakoniec pre Thajsko rozhodnú, hrá i fakt, že tento rok v auguste zrušila thajská strana Slovensku víza. Odletieť sa tak dá i v rámci „last minute“, behom niekoľkých dní. Slováci si však nesmú vytvoriť názor na základe niekoľkých obrázkov, ktoré im naservíruje televízia. Namiesto toho by si mali sami zistiť, aká je aktuálna situácia. Určite ich prekvapí.

 

Tipy na zájazdy do Thajska

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky last minute zájazdov do Thajska:

 

  • Bangkok + Pattaya: Dva dni v Bangkoku a ďalších desať v hriešnej Pattayi. Najslávnejšie thajské letovisko, kde sa nikto nenudí. Krásne pláže, stovky atrakcií, potápanie. V ponuke stále i exotické silvestrovské pobyty!
  • Bangkok + Phuket: Po spoznaní Bangkoku cesta na juh - do dekadentne luxusného Phuketu, kde si od stresu odpočinie každý. Špičkový servis, príjemné last minute zľavy, možnosť exotického Silvestra!
  • Bangkok + Krabi: Provincia Krabi je jednou z najnavštevovanejších v Thajsku. Niet divu - krásne pláže, scénická príroda, potápanie, skvelý servis, príjemní Thajčania. Užite si tu Silvester!

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa