Očarujúce národné parky Thajska

2011-11-15 11:10:00 |   |    | 

V našom seriáli vás prevedieme po národných parkoch Thajska. Hrmiace vody vodopádov, dúhové farby rybárikov, bohatá fauna a flóra, nezabudnuteľné prírodné scenérie. To všetko a ešte oveľa viac ponúkajú prírodné unikáty Thajska, ktoré si krajina tak starostlivo chráni a ktoré vo vás zanechajú spomienky na celý život.



Prírodné bohatstvo parku Erawan

Erawan bol založený v roku 1975 ako 12. thajský národný park. Jeho vápencové kopce sa nachádzajú vo výške 165-996 metrov nad morom. Nájdete tu množstvo menších i väčších potokov, ktoré tu pramenia a poskytujú životodarnú silu okolitým bujným porastom. Park je chránený proti prudkým monzúnovým prívalom vysokými kopcami, preto sem veľa turistov prichádza aj v tomto období, kedy sa park stáva skutočným vodným rajom. Najteplejším obdobím je tu február až apríl.

 

  • Trojhlavý slon Erawan
    Erawan sa vyskytuje v spojení s vyobrazením kráľa bohov disponujúceho obrovskou mocou nad prírodnými živlami (hlavne vodným). Štyri sochy boha a Erawana, ktorý sa stal jeho obľúbeným slonom a tiež vozidlom, môžete nájsť v chráme
    Wat Arun v Bangkoku alebo v Múzeu Erawan v Samut Prakan.


Na prechádzkach sa tu môžete stretnúť so zmiešaným opadavým lesom, ktorý prechádza v suchý les a tropický prales. Príjemné a stále podnebie parku Erawan poskytuje dobré podmienky pre mnohé druhy cicavcov, plazov a obojživelníkov. Stretnúť tu teda môžete tigre, gibony, zajace a mnoho ďalších zvierat. Tí z vás, ktorých láka študovať ich život v prirodzenom prostredí, si tu budú pripadať ako v „raji“.

Nesporne najzaujímavejším miestom je vodopád Erawan, jeho sedem stupňov je obklopených krásnymi lesmi s množstvom cestičiek, po ktorých sa môžete dostať až k 6. stupňu. Ak by ste sa chceli dostať až hore, musíte sa vyšplhať po skale. Náročný výstup však naozaj stojí za to. Na vrcholku vás ohluší hrmot vodopádu a vy uvidíte masy vody padajúcej dole a trieštiacej sa o kamene vyčnievajúce z jazierka pod ním.

Ďalšími miestami, ktoré môžete navštíviť, je napríklad Jaskyňa Phar That, ktorá je preplnená kvapľami a na stenách si môžete „prečítať“ geologické zloženie miestneho vápenca, alebo Jaskyňa Mi, v ktorej nájdete päť komôr s kameňmi a kvapľami, ktoré vás očaria svojím podivným tvarom a farbami.

 

K „Železnici smrti“ do Sai Yok

Park Sai Yok vznikol v roku 1980. Celý povrch je pokrytý prevažne vápencovými horami, kde sa priemerná teplota pohybuje medzi 15 - 30°C. Zmiešaný opadavý les, tropický a bambusový prales, tigre, diviaky, vysoká, občas tu nájdete aj slony a vtáky. Zvláštnym javom je tu migrácia zvierat, ktoré sa presúvajú cez hranice do Mjanmarska a späť. Ak by ste na ne natrafili v čase ich „púte“, čakal by vás nezabudnuteľný zážitok, pretože by ste mohli pozorovať tisíce zvierat presúvajúcich sa jediným smerom bez toho, aby brali ohľad na akékoľvek nebezpečenstvo. Idú si za svojím pre nás nepochopiteľným cieľom.

 

Najmenší cicavec sveta

Len v parku Sai Yok žije najmenší cicavec sveta - netopier paní Kitti. Váži len dva gramy a pre tých, ktorí majú slabší zrak, je takmer „neviditeľný“. Jeho dĺžka sa totiž pohybuje od 2,5 do 3 centimetrov a rozpätie krídel je približne 10 centimetrov.

Pri návšteve by ste nemali vynechať vodopád Sai Yok a jeho väčšieho brata Sai Yok Noi. Po občerstvujúcej atmosfére presýtenej vodnou triešťou sa môžete vydať do kvapľovej jaskyne Lawa, ležiacej 20 kilometrov južne od Sai Yok. Pre tých odvážnejších tu je most cez Železnicu smrti alebo tiež Most cez rieku Kwai (podľa rovnomenného filmu). Uvidíte stavbu, ktorá sa stala kľúčovým bodom zásobovacej trasy medzi Bangkokom a barmským Rangoonom. Pri prácach na tomto stavebnom diele zomrela pätina otrokov, ktorých silu tu využívali.

 

Za orchideami do Nam Nao

Park Nam Nao vznikol v roku 1972 a patrí medzi najkrajšie parky Thajska. Nachádza sa v neobvyklej a fascinujúcej krajine, ktorá si vás na prvý pohľad podmaní. Uvidíte tu dominujúce vysoké borovice, ktorých koruny sa vypínajú vysoko k oblohe, opadavé lesy a vždy zelenú horskú trávu.

Vďaka horám a lesom sú tu citeľne chladnejšie rána a noci. Priemerné denné teploty sa však držia na príjemných 25°C. Pri prechádzkach si dávajte pozor na tigre a leopardy, ktoré tu voľne žijú a množia sa. Ďalej tu môžete naraziť na líšky, dikobrazy, jelene, králiky a iné zvieratá alebo zacítiť omamnú vôňu orchideí a pozorovať pritom asi 340 druhov motýľov poletujúcich okolo vás.

Ak nebudete vedieť, kam sa presne vydať, môžete využiť náučný chodník Suan Son Ban park, ktorý vás prevedie oblasťou veľkých borových lesov a pastvín. Z chodníka môžete vyraziť na Phu Kor, odkiaľ je v chladných mesiacoch vidieť nádherný východ slnka. Navyše odtiaľ uvidíte aj národný park Phukradung a tiež Phu Pa Jit mountain. Aby ste sa upokojili po náročnom výstupe, môžete sa vydať trebárs k vodopádu Heaw Sai, v jeho vodách padajúcich z výšky 20 metrov si môžete ochladiť boľavé chodidlá.

 

Tipy na zájazdy do Thajska

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Thajsko:

 

  • Národné parky Thajska: Prírodná krása nedotknutej džungle a malebných ostrovov v kontraste s historickou Ayutthayou, nerestnou Pattayou a rušným Bangkokom.
  • Thajsko – Laos - Kambodža: Cesta za históriou „zlatého polostrova“ vám umožní spoznať rozkvety a pády týchto troch etník v mnohom podobných, v mnohom rozdielnych.
  • Veľký okruh po severnom Thajsku: Vyberiete sa po stopách thajského národa. Bývalé hlavné mestá Ayuutthaya a Sukhothai patria k míľnikom thajskej histórie. Putovanie zavŕšite oddychom pri mori.


 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa