Filmová „Pláž“ skutočne existuje

2011-12-23 09:20:00 |   |    | 

Tí, ktorí mali možnosť vidieť slávny film Pláž s Leonardom di Capriom v hlavnej úlohe, si môžu na palube výletnej lode vykrútiť hlavy. „Je to táto zátoka? Alebo snáď táto?“ Nahlas ale nikto nikomu nič nepovie, nikto nechce byť tým senzácie chtivým turistom, ktorý filmom z roku 2000 zľahka „pohŕdal“. Bez opýtania však tú skutočnú „Pláž“ zrejme neobjavíte, pretože vo filme ju upravili počítačom.



„Nebojte sa, filmári neprifarbili už aj tak neuveriteľne tyrkysovú vodu, ani do nej nerozosiali ďalšie útesy, to naozaj nebolo potrebné,“ usmieva sa sprievodca a rukou ukazuje na more okolo seba, ktoré je úplne priezračné a obmýva skaly porastené tropickou vegetáciou. „Filmová pláž musela byť dokonale ukrytá pred civilizáciou, a tak nad ňou za pomoci počítača ešte vztýčili horu, ktorá ju chránila. Tú nad zátokou Ao Maya, kde štáb nakoniec dva mesiace nakrúcal, naozaj nenájdete.“

 

Zo zabudnutého kúta sveta až do cestovných katalógov

Do roku 2000 poznali thajské súostrovie Phi Phi, i napriek tomu, že je len 2 hodiny plavby loďou od ostrova Phuket, len tí najväčší nadšenci potápania a cestovania. Prví turisti sa sem vydali až na začiatku 80. rokov a donedávna sa na tunajších plážach slnilo len pár jedincov. Súostrovie Phi Phi leží v Andamanskom mori medzi ostrovmi Phuket a Ko Lanta a tvorí ho celkovo šesť ostrovov - i keď mnohí za ostrovy považujú len dva z nich, ostatné štyri sú len tropickou vegetáciou pokryté skaly vystupujúce z vĺn.

Stále obyvateľstvo je len na najväčšom ostrove súostrovia - Phi Phi Don - a len tu je možné sa ubytovať v niektorej z plážových viliek. Menší Phi Phi Leh, kde leží filmová zátoka Ao Maya, je dodnes, napriek rastúcemu turistickému ruchu, stále neobývaný a turisti sem prichádzajú každý deň na výletných lodiach. Najčastejšie za potápaním, pre ktoré sú tu jedni z najlepších podmienok na planéte, ale i za poznaním filmových lokalít.

Film o „poslednom zabudnutom raji na Zemi“ mnohonásobne zvýšil popularitu nielen scénického súostrovia Phi Phi, ale vôbec všetkých thajských ostrovov a ostrovčekov. I napriek tomu však stále platí, že na malé thajské ostrovy sa prichádza hlavne za pokojom a ničím nerušenou dovolenkou a na najväčší Phukett, do Bangkoku a Pattaye, ak chcete zažiť dovolenku, kde vďaka bujarej zábave a nikdy nekončiacemu nočnému životu nepôjdete niekoľko dní spať pred svitaním.

 

Ostrovčeky pokoja vo vlnách Andamanského mora

„Z rovnakého druhu miest ako je Phi Phi, sú i Ko Lanta, Ko Muk a zhruba ďalšia desiatka ostrovčekov. Takže pokoj a pohoda spojená s perfektným potápaním,“ vraví miestny sprievodca. „Na ostrove Ko Muk sa potom rozhodne vyplatí navštíviť známu Smaragdovú jaskyňu. I keď cesta cez 80 metrov dlhú temnú jaskynnú chodbu nie je pre každého,“ poukazuje na fakt, že slávnu lagúnu môžete vidieť len vo chvíli, keď preplávate pri odlive z otvoreného mora cez podzemnú jaskyňu. Iná cesta tam ani naspäť nie je, ale uvidieť krištáľovú vodu, z ktorej sa strmo zdvíhajú skaly porastené bujnou vegetáciou, sa vraj rozhodne vyplatí.

Len pomaly turisti objavujú i ostrov Ko Lanta - a to i napriek tomu, že južná časť ostrova je súčasťou národného parku Mu Ko Lanta a tunajšie scenérie patria k tým najkrajším v celej južnej Ázii. „Národné parky sa v poslednej dobe stávajú obľúbenou súčasťou dovolenky v Thajsku. Málokto vie, že ich je tu vyše stovky a pokrývajú zhruba 13 percent povrchu celej krajiny,“ poukazuje na málo známy fakt sprievodca. Jedným z najcennejších prírodných celkov celej Ázie je vraj národný park Khao Yai, ležiaci zhruba 200 kilometrov od Bangkoku.
Len tu sa vám zrejme stane, že cestu vášmu terénnemu autu skríži slon. NP Khao Yai v miestach neprestupnej zelene ukrýva i 50 kilometrov trekingových trás, fascinujúce vodopády, ale i tigre, gibony alebo makaky.

 

Thajská masáž - joga pre lenivcov

Kto vyrazí do Thajska a nezájde si na klasickú thajskú masáž, ako keby tu nebol. „Okolo thajských masáží je ale množstvo mýtov a poloprávd,“ tvrdí jeden z masérov. „Za prvé - správna thajská masáž by nemala bolieť a nemala by byť náročná ani pre maséra, ani pre masírovaného. Na prvý pohľad možno vyzerá desivo a bolestivo, keď masér používa pri masírovaní celé svoje telo - vrátane lakťov, kolien alebo chodidiel, ale výsledok je vždy pozitívny.“ Pokiaľ bola masáž vykonaná kvalitne, jej príjemné dozvuky cítite ešte niekoľko dní „po akcii“.

Môžete si ju užiť priamo v niektorom z hotelov alebo v niektorom zo salónov napríklad v hlavnom meste Bangkoku. „Len ale pozor na to, aby ste omylom nezablúdili do „iného“ salónu,“ potmehúdsky sa usmievajú miestni obyvatelia. Práve Bangkok a hlavne jeho štvrť Patpong sú označované za centrum thajskej sexuálnej turistiky. A množstvo nočných podnikov, go go barov a salónov v tejto časti mesta, ktorého vývesné tabule žiaria do tmy tropickej noci, dáva tomuto tvrdeniu za pravdu.

 

Nenechajte si ujsť:

 

  • Železnica smrti

Pochmúrna história, ale fascinujúca okolitá krajina - to sú základné znaky smutne preslávenej „železnice smrti“, ktorá spájala Thajsko a Barmu. Pri stavbe sa ako jediná „ťažká technika“ uplatnili slony, inak sa všetko robilo holými rukami - pri jej stavbe nakoniec zahynulo 120 tisíc civilistov. Dnes po niektorých úsekoch jazdia vlaky určené pre turistov, kde vám o smutnej histórii povedia viac miestni sprievodcovia.

 

  • Bangkocký chrám Zlatého Budhu

Až 5 500 kilogramov rýdzeho zlata na jednom mieste - kde inde sa vám takýto pohľad pošťastí? Chrám Zlatého Budhu patrí k najnavštevovanejším atrakciám Bangkoku a pritom nechýbalo mnoho a 3 metre vysokú sochu Budhu z lesklého kovu by nikto pod vrstvou sadry, pod ktorou bola v stredoveku ukrytá, neobjavil. K odlúpnutiu nakoniec prispela nehoda, pri ktorej sadrový obal praskol.

 

  • Pattaya

Nerestná a pulzujúca nikdy nekončiacou zábavou - to je Pattaya - najznámejšie thajské letovisko. Leží zhruba 2 hodiny jazdy autom od Bangkoku a patrí do najvyspelejšej a najbohatšej časti Thajska. Môžete si tu vyskúšať všetky možné vodné športy alebo len tak ležať na pláži a užívať si príjemné tropické počasie s teplotami, ktoré sa pohybujú okolo 28 stupňov.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Thajsko:

 

  • Veľký okruh po južnom Thajsku: Ideálny a osvedčený okruh pre záujemcov o pobyt na thajských plážach, ktorí nechcú byť obmedzení jedným letoviskom. Spoznáte všetky hlavné letoviská Andamanského pobrežia.
  • Národné parky s pobytom pri mori: Obľúbený okruh, určený nielen pre milovníkov prírody. Trasa vás zavedie do najmalebnejších kútov Thajska, k preslávenej rieke Kwai i do unikátnych národných parkov.
  • Cez Vietnam od severu na juh: Navštívite Hočiminovo mesto alebo Saigon, ale i Hanoj alebo deltu Mekongu. To všetko počas 16-dňového poznávacieho zájazdu.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa