Silvester pod africkým slnkom či na pláži v Thajsku. Koľko vás to bude stáť?

2012-12-22 14:00:00 |   |    | 

Slováci menia silvestrovské estrády v televízii za exotiku. Počet tých, ktorí každý rok vyrážajú osláviť prelom roka do zahraničia, stále rastie. A čo letí najviac? Najpopulárnejšou exotickou silvestrovskou lokalitou je už niekoľko rokov Kuba, na päty jej ale šliape Thajsko, kam už nie sú potrebné víza. Slovákov však možno počas silvestrovskej noci stretnúť i v Berlíne, na Times Square alebo na plážach zatiaľ nedoceneného Zanzibaru.



Silvester na horách pomaly strieda Silvester na plážach a tradičné blízke zimné destinácie ako sú Kanárske ostrovy alebo Egypt, potom vzdialenejšia exotika. Najčastejšie Dubaj, Thajsko, Kuba.

Cestovné kancelárie ponúkajú silvestrovské pobyty už od konca leta a práve teraz je jedna z posledných možností vybrať si zájazd presne podľa gusta. Záujem o exotický Silvester je totiž veľký i napriek tomu, že pobyty na prelome roka vyjdú často drahšie než v iných termínoch.

 

Do Thajska bez víz - počet Slovákov porastie

Vlani vyrazilo do Thajska niekoľko tisíc Slovákov, tento rok ich zrejme bude ešte viac. Ceny pobytov v Thajsku sú navyše pomerne priaznivé - začínajú už na sume tisíc eur za dva týždne pobytu.

A kam sa v Thajsku na Silvestra vydať? Možností je veľa, záleží ale na tom, či ho chcete prežiť v pokoji alebo naopak.

V druhom prípade sa ponúka príležitosť stráviť prelom roka vo veľkých letoviskách ako Pattaya, Bangkok alebo Phuket. Živo je tu i vo všedné dni, nieto ešte v posledný deň v roku. Väčšina barov je plná na prasknutie, pripravené sú špeciálne programy.

 

Večierok splnu, hoci nie je spln

Zážitkom na celý život je silvestrovská oslava na ostrove Ko Phangan. Ten sa preslávil takzvanými Full Moon párty, kedy sa na miestnej pláži Haad Rin vždy za splnu mesiaca schádzajú desaťtisíce ľudí z celého sveta, aby pretancovali celú noc a časť ďalšieho dňa.

Hoci 31. decembra nebude spln, večierok sa tu uskutoční. A pravdepodobne bude, ako už tradične, najnavštevovanejšou oslavou roku. Hltači ohňa, žongléri, predavači suvenírov, ale bohužiaľ i vreckoví zlodeji budú mať čo robiť, aby sa cez tridsaťtisícový dav preplietli.

 

  • Milión ľudí na jednom mieste

Na Ko Phanganu sa veselí počas silvestrovskej noci tridsaťtisíc ľudí, na newyorskom námestí Times Square asi jeden milión. Párty na Times Square je po tej berlínskej asi najväčšou silvestrovskou akciou planéty. Ľuďom tu ani nevadí, že sa celú dobu tlačia, stoja dlhé fronty, nemôžu piť alkohol a o polnoci neuvidia ani ohňostroj. Ten je totiž z bezpečnostných dôvodov zakázaný. Na druhej strane na nich počas večera napadá niekoľko ton konfiet.

Oslava splnu však nie je nič pre tých, čo si chcú prelom roka vychutnať v pokoji. Tí by mali vyraziť na iný ostrov. Hlavne vo vodách Andamanského mora sú ich desiatky - z tých najslávnejších Ko Lanta alebo súostrovie Phi Phi.

 

Kuba - slávne Varadero verzus unikátne ostrovy

Dlhodobo najobľúbenejšou exotickou destináciou je Kuba. I napriek tomu, že dovolenka tu vyjde v prípade, že sa vydáte na niektorý z ostrovov, zhruba na dvetisíc eur. Lacnejšie vyjde pobyt vo Varadere, najväčšom letovisku Kuby.

Varadero v preklade znamená kotvisko a leží asi len 130 kilometrov od Havany na polostrove Hicanos. Prví turisti sem dorazili v 20. rokoch 20. storočia, dovolenku tu rád trávil i Babtista alebo Al Capone. Neprajníci síce Varadero označujú za turistické ghetto bez atmosféry tej pravej Kuby, ale servisu tu nič nechýba.

Navyše tí, čo si chcú užívať kubánsku atmosféru plnými dúškami, môžu vyraziť na menšie kubánske ostrovy. Cayo Largo leží asi 80 kilometrov od pobrežia Kuby a považuje sa za najluxusnejšiu a tým pádom i najdrahšiu kubánsku destináciu. Ostrov predtým býval základňou pirátov, dnes na 27 kilometroch miestnych pláží namiesto pirátov stretávate turistov.

 

Ak chcete pokoj - Cayo Coco a Cayo Guillermo

Nie je ich ale veľa, na ostrove je totiž „len“ nejakých 1 200 hotelových izieb. Nehrozí teda, že by na miestnych plážach bola hlava na hlave. Cayo Largo je navyše jediným miestom na Kube, kde je možné opaľovať sa takzvane „na Adama“.

Za boomom turizmu na Cayo Coco stojí letisko, respektíve fakt, že od roku 2005 pristávajú na ostrove i medzinárodné linky a odpadá tak zdĺhavý prejazd z letiska v Havane. I pri Cayo Coco platí, že sú jeho poznávacím znamením dlhé pláže s bielym pieskom. Je ich tu 22 kilometrov.

Menším bratom ostrova Cayo Coco je Cayo Guillermo. Teplota tu celý rok neklesá pod 26 stupňov a keď sa k tomu pripočítajú ešte ideálne podmienky pre potápanie a bezchybný servis, je jasné, prečo patrí Cayo Guillermo k najrýchlejšie sa rozvíjajúcim turistickým cieľom.

 

Silvester pod africkým slnkom

Silvester býva v niektorých afrických krajinách dosť divoký. Napríklad v Juhoafrickej republike sa počas silvestrovskej noci na základe nejakej pokrivenej tradície vyhadzujú z okien chladničky. Teda teraz už nie. Táto kratochvíľa je už niekoľko rokov zakázaná. Ale napríklad Kapské mesto je až príliš bujarými oslavami preslávené.

Pravým opakom je zasa Silvester strávený pod horúcim africkým slnkom na plážach v Keni alebo trebárs na Zanzibare. Aj keď to mnohých stále prekvapuje, dovolenka na pláži v Afrike nemusí nutne prebehnúť len na severe, pri pobreží Stredozemného mora.

Kvalita ubytovania a vôbec všetkých služieb je napríklad na Zanzibare porovnateľná s tou v Egypte alebo v Tunisku. Len cena je vyššia - za týždňový pobyt tu človek zaplatí v prepočte asi dva a pol tisíc eur.

 

Tipy na silvestrovské pobyty 2012

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky last minute silvestrovských pobytov:

 

  • Kuba - Varadero: Oslávte príchod Nového roka v najslávnejšom a najluxusnejšom letovisku Kuby. Hotely v tropických záhradách, golfové ihriská a nekonečné pláže - to je Varadero!
  • Tanzánia - Zanzibar: Prelom roka pod horúcim africkým slnkom. Zanzibar je ostrov korenia, kde v posledných rokoch vznikajú luxusné hotely. Ideálne podmienky pre potápanie, možnosť (novoročného) safari.
  • Thajsko - Bangkok + Phuket: Dve najživšie thajské letoviská. Phuket je navyše preslávený najlepším plážovým servisom v juhovýchodnej Ázii. Phuket - to je luxusný Silvester bez kompromisov.

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa