Za krásami africkej divočiny sa vydajte do Kene

2011-11-19 10:00:00 |   |    | 

Na východnom pobreží južnej Afriky leží krajina obmývaná priezračnou vodou Indického oceánu. Biely piesok na plážach tu striedajú savany, pláne, lesy, hory a jazerá. Pozdĺž pobrežia sa tiahne dlhý koralový útes, kde pri šnorchlovaní objavíte, že nie všetko bohatstvo sa skrýva na pevnine. A keď sa vydáte i na safari, očarí vás Keňa tak, že sa sem budete chcieť vrátiť a spomeniete si na ňu zakaždým, keď na dvere zaklope zima.



Sever…

K severnej časti kenského pobrežia by sa mali vydať hlavne milovníci prírodných úkazov. Blízkosť koralového útesu a striedanie odlivu s prílivom tu každých šesť hodín robia divy. Pri odlive totiž voda ustúpi až k útesu a odkryje tak inak nedostupné dno. Pri prechádzke po ňom potom nakuknete do podmorského života, ktorý sa odohráva v priehlbinách zatopených vodou.

Morská voda a africké slnko sa najpríjemnejšie vychutnávajú pri relaxe na plážach. Najlepšie z nich sú v letoviskách Bamburi alebo Kikambala. Zatiaľ čo si hostia v Bamburi užívajú hlavne blízkosť druhého najväčšieho mesta Kene Mombasy, Kikambalu vyhľadávajú hlavne priaznivci golfu. Rodiny s deťmi zase najčastejšie vyrážajú k mestu Malindi, kde nie je nočný život taký búrlivý a v blízkosti je národný park Malidni Marine.

 

…a juh

Oproti divokejšiemu severu je juh skôr pokojným centrom klasických dovoleniek. Pláže s jemným bielym pieskom a lepšie možnosti pre kúpanie väčšine návštevníkov bohato stačia. Najkrajšou plážou južnej časti pobrežia je Diani. Hotely okolo nej sú síce drahšie, sú však luxusnejšie vybavené.

Koralový útes, ktorý lemuje kenské pobrežie, je príhodnejšie preskúmať práve na juhu. Lepšie sú tu podmienky i pre ďalšie vodné športy ako windsurfing a vo väčšej miere než na severe sú tu k dispozícii potápačské centrá a školy.

 

  • Mount Kenya - ľad na rovníku

Keď v hlavnom meste Nairobi zdvihnete hlavu a zapozeráte sa na sever, uvidíte 130 kilometrov vzdialenú Mount Kenya. I keď leží takmer na rovníku, zdobí jej vrchol sneh a ľad. Vďaka vysokej kvalite výstupových ciest je tiež častým turistickým cieľom.

 

Príroda a viac

Ak si myslíte, že bohatstvo Kene spočíva len v prírode, mýlite sa. Na zozname UNESCO je totiž okrem jazera Turkana a najvyššej hory Mount Kenya zapísané ešte staré mesto Lamu a posvätné lesy Mijikenda Kaya.

Lamu je najstaršie svazijské mesto na juhovýchode Afriky a budúci rok oslávi desať rokov na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Lesy Mijikenda Kaya skrývajú opevnené mestá kmeňa Mijikenda.

 

  • Príbeh o vernom priateľstve hrocha a korytnačky

V roku 2004 došlo v Indickom oceáne k zemetraseniu, ktoré si vyžiadalo mnoho obetí i zo zvieracej ríše. Mláďa hrocha Owen pri ňom prišlo o svojich rodičov a ujali sa ho v Hallerovom parku v Keni, kde mu vyčlenili výbeh s rybníčkom a 130 rokov starou korytnačkou Mzee (vo svahilštine to znamená Starý múdry muž). Než sa Mzee nazdal, stal sa hroším opatrovníkom a ich priateľstvo pútalo záujem médií až do roku 2007, kedy musel Mzee výbeh opustiť.

 

Keď do Afriky, tak na safari

Kenská príroda je výstavnou skriňou celej Afriky, do ktorej najlepšie nahliadnete na výlete v jednom z kenských národných parkov. Pri plánovaní je potrebné myslieť na to, že jeden deň nestačí. Nocovať v divočine „pod širákom“ je mierne povedané nezmysel a preto je v každom parku minimálne jeden kemp.

Ak si pri tom slove predstavíte skupinku stanov, kde vám na nohy fúka a jedna sprcha pripadá na desať návštevníkov, môžete sa pokojne spoľahnúť, že kempy v Keni sú na inej úrovni. Luxusné stany alebo chaty vybavené sprchou a reštauráciami konkurujúce mestským štandardom sú tu samozrejmosťou.

A vyberať sa dá i spôsob, akým safari precestujete. Záleží na každom, či dá prednosť výhľadu z otvoreného terénneho auta alebo lietadla.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Jazero Turkana

Leží na východe krajiny a severným cípom zasahuje do Etiópie. Národné parky v okolí jazera sú vďaka svojej prírodnej jedinečnosti zapísané na zozname UNESCO. Ich výnimočnosť z nich robí vonkajšie laboratórium pre štúdium rastlín i živočíchov.

 

  • Mombasa

Druhé najväčšie mesto Kene leží z väčšej časti na ostrove spojenom s pobrežím niekoľkými mostmi. Ostrov je zároveň symbolickou hranicou severného a južného pobrežia. Mombasa je mesto rušného nočného života, plné diskoték a barov.

 

  • Hallerov park

Hallerov park je rezervácia podobná zoo i safari a je tiež najväčšou v Mombase. Žije tu nespočetné množstvo druhov zvierat od plazov cez hmyz a návštevníci si môžu prezrieť i botanické záhrady.

 

Tipy na zájazdy do Kene

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky dovolenka Keňa:

 

  • Keňa – Individuálne pobyty: Podľa svojich požiadaviek si môžete zostaviť zájazd a užiť si pravý relax na pobreží alebo sa vydať na nezabudnuteľné safari.
  • Keňa – Tanzánia – Zanzibar: Využite možnosť spoznať na jednej dovolenke dve Africké krajiny. V jedenástich dňoch spoznáte krásy Kene i vôňu ostrova korenia – Zanzibaru.
  • Zimbabwe – Zambia- Botswana: Doposiaľ sem nevtrhli davy sviatočných turistov. Tieto krajiny čierneho kontinentu pritom ponúkajú všetko, čo sa dá v Afrike vôbec nájsť.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa