Keňa je matrónou afrického safari

2011-12-21 15:20:00 |   |    | 

Ak hľadáte destináciu, v ktorej budete môcť stráviť nielen odpočinkovú dovolenku s kúpaním v teplom oceáne, ale vhodne ju spojiť i s aktívnym výletom na safari, vyberte si aktuálne najpopulárnejšiu turistickú krajinu Afriky.



Len 8 hodín letu z Európy vás delí od jedinečnej a v posledných rokoch stále obľúbenejšej cestovateľskej lahôdky - Kene.

 

Keňa je rovníková destinácia s excelentným počasím cez zimu, priaznivé podmienky pre návštevu sú teda v novembri až marci. Na rozdiel od krajín v oblasti Karibiku, kde okrem obdivovania koloniálnych pamiatok väčšinou nie je príliš mnoho možností aktívneho vyžitia, ponúka Keňa turistom možnosť spojiť pobytovú dovolenku v luxusných all inclusive hoteloch s účasťou na safari v panenskej Afrike. Ide o relatívne unikátnu záležitosť, pretože miest pre výlet na pravé safari je na svete len pár (spolu s Keňou sa k „safari destináciám“ radí ešte  Zanzibar, Tanzánia, Namíbia a Juhoafrická republika /JAR/).

 

 

Dajte si pozor na opičie straky

Pokiaľ máte radi exotické zvieratá, v Keni si ich naozaj užijete. Na pláži môžete stretnúť domorodcov prechádzajúcich sa so slonom, v priľahlých hotelových záhradách pobehuje množstvo opíc, vrátane paviánov. A užijú si i vaše deti. Kŕmenie a prenasledovanie roztomilých opíc bude ich obľúbenou aktivitou. V niektorých tunajších hoteloch už nie je výnimkou, keď rodiny s deťmi tvoria viac ako jednu tretinu všetkých ubytovaných hostí. Na západe preto začína byť Keňa stále častejšie vnímaná ako vhodná a bezpečná turistická destinácia pre príjemnú dovolenku s deťmi.

Zaujímavých zvierat je tu veľmi veľa. Tie nebezpečné sú ale v „oslabení“ - hady alebo škorpióny sa v oblasti hotelových komplexov takmer nevyskytujú. S gepardmi alebo levmi sa zasa stretnete len na safari v národných parkoch. Paradoxne najnebezpečnejšie pre turistov sú opice. Môže sa stať, že ich vyľakáte prudkými pohybmi a ony vás pri obrane poškriabu; pokiaľ za sebou poriadne nezavriete dvere a okná apartmánu, môžu vniknúť dovnútra a zobrať nejaké veci. Tie už potom väčšinou nikdy neuvidíte.

 

  • Ako typické safari prebieha - Po prílete do národného parku sú pripravené džípy, ktoré vás odvezú do safari kempu. Tieto kempy sú väčšinou oplotené len plotmi s elektrinou, čo zaisťuje maximálne možné spojenie s okolitou divokou prírodou. Zvieratá sa nedostanú k safari chatkám či stanom, budú však veľmi blízko. Úplne bežne sa teda stáva, že sa ráno prebudíte a za plotom sa vo vzdialenosti 10 metrov od vás kľudne prechádza skupina desiatich slonov. O jedinečný zážitok je tak hneď ráno postarané. Džíp pojme väčšinou 6 až 8 ľudí, takže pokiaľ sa vám nezdajú dostatočne zaujímavé stáda slonov, zebier, antilop alebo žiráf a chcete skôr vidieť dravé šelmy, na začiatku je vhodné dohodnúť sa s organizátormi, aké zvieratá by ste počas safari presne chceli vidieť. Šelmy sú totiž plachejšie a musia sa naháňať. Priblížiť sa k zebrám a ostatným zvieratám žijúcim vo veľkých stádach je pomerne jednoduchšie. Najjednoduchšie pre správcov parku je vyhovieť klientom, ktorí chcú vidieť slony a žirafy. Tieto zvieratá sú už väčšinou na návštevníkov dosť zvyknuté a nevenujú turistom ani džípom veľa pozornosti.

 

Skúsená turistka

Z hľadiska turistiky Keňa rozhodne nie je „tigrom v plienkach“. Mnoho turistov je po prílete poriadne prekvapených kvalitou a počtom tunajších hotelov. V dobách najväčšej slávy (začiatok tohto storočia) bola v Keni ubytovacia kapacita až 2 milióny hotelových miest (Maledivy majú pre porovnanie ubytovaciu kapacitu asi pol milióna miest). Keňa je teda jednotka v rámci turistiky v strednej Afrike.

V súčasnosti si v Keni možno vybrať z viac než 850 hotelov. Na severnom pobreží je hustota hotelov väčšia, smerom na juh sa už o sústavnej hotelovej zástavbe hovoriť nedá. Na hotel tu narazíte zhruba každých 5 kilometrov. Južné pobrežie je teda oveľa romantickejšie. Sever okolo Mombasy sa dá pokladať za klasickú hotelovú zónu s typickým usporiadaním - prekrásne hotely sú situované pri pláži, za nimi vedie cesta a o kúsok ďalej sa nachádza dedina s domorodcami (tam obvykle býva aj hotelový personál).

Klasické africké obyvateľstvo stretnete väčšinou na safari. Pred mnohými hotelmi ale zaručene narazíte na 10 až 20 ľudí v masajskom oblečení, ktorí sa za jeden dolár fotia s turistami. Nebuďte však prekvapení, keď ich večer stretnete v miestnych pohostinstvách v rifliach a tričku. Keňa je skrátka vyspelou turistickou krajinou po všetkých stránkach.

A kam sa vydať na výlety? Na severnom pobreží stojí za zmienku predovšetkým návšteva Hellerovho parku, kde si môžete užiť safari ZOO, prípadne môžete navštíviť krokodíliu, alebo motýliu farmu. Zaujímavé morské akvárium nájdete v Mtwape. Ak si radi prezeráte starobylé ruiny, nenechajte si ujsť Ngomongo Villages. Obzvlášť deťom sa bude páčiť výlet loďou do blízkosti ostrova Wasini na miesta poskytujúce podmienky pre pozorovanie delfínov.

 

Tipy na zájazdy

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Keňa:

 

  • Keňa - Tanzánia - Zanzibar: výkladná skriňa čiernej Afriky kombinuje stretnutie s tisícovými stádami divokej zvere, pôvodnými obyvateľmi a pobytom na exotickom Zanzibare. 
  • Safari v srdci divočiny:Program pre klientov túžiacich po vzrušujúcom stretnutí s divokou prírodou a zároveň hľadajúci azyl špičkových hotelov priamo v africkej buši.

  • Zanzibar - individuálne pobyty: Exotická dovolenka na ostrove korenia s možnosťou safari. V rámci zájazdu do tejto destinácie si môžete vybrať z niekoľko luxusných hotelov, ktoré splní i vaše požiadavky na kvalitné ubytovanie, stravu a ďalšie súvisiace služby.
     

 

Zdroj/autor: Karel Uhlíř, Tomáš Valenta, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

 

 


 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa