To najlepšie zo severnej Afriky nájdete v Maroku

2013-01-28 12:00:00 |   |    | 

Maroko ponúka to najlepšie zo severu Afriky. Môžete tu poznávať dávne pamiatky, zapotiť sa na celodenných horských túrach, vyraziť do spaľujúcej Sahary a zaplávať si v mori. Ak teda budete mať šťastie a práve nebudú vlny. Pridajte k tomu výbornú marockú kuchyňu a vôňu mäty a máte esenciu toho najtypickejšieho, čo táto neprávom zabúdaná severoafrická krajina ponúka.



Väčšina turistov priletí do Casablanky, moderného veľkomesta, kde na uliciach ani nespoznáte, že ste v Severnej Afrike a navyše v moslimskej krajine. Mesto pôsobí veľmi uvoľnene, ale lepšie je pokračovať ďalej, pretože v Maroku je množstvo zaujímavejších miest. Casablanku môžete vidieť, ak vám na záver cesty zostane trochu času, pričom prehliadka sa dá spojiť s nákupmi.

Vaša prvá cesta určite povedie do Marakéšu. Cez deň vám bude mesto pripadať trochu fádne, ale len do chvíle, kedy sa začne stmievať a slnko začne zapadať nad storočnými strechami. Naraz je hlavné námestie plné stánkov s jedlom, s vynikajúcimi delikatesami. Okolo nich v kruhoch bubnuje množstvo muzikantov a vyvádzajú pouliční umelci. Námestie pripomína jeden veľký cirkus a pripadáte si ako v inom storočí. Stovky veseliacich sa miestnych obyvateľov vás presvedčia, že nejde o atrakciu pre turistov. Peklo a raj na Zemi, prebehne vám mysľou...

 

Až na vrchol Tubkalu

Pokiaľ máte radi hory a potrebujete si v denníku zaškrtnúť ďalší zdolaný vrchol, potom je najlepšie vyraziť z Marakéša priamo na najvyššiu horu severnej Afriky - Tubkal. Cesta nie je veľmi náročná, i keď to samozrejme závisí od obdobia výstupu. V poslednom úseku pod vrcholom môžete prespať v horskej chate a ráno bez batožiny vybehnúť posledný úsek k strmému vrcholu. V zimnom období vás miestni sprievodcovia budú nútiť prenajať si mačky, ktoré však nie sú nevyhnutné. Postačia vám poriadne trekové topánky a lyžiarske paličky.

Cesta po Maroku ďalej vedie do mesta Varzazat, kde vás určite budú lákať, aby ste sa pozreli do miestnych filmových ateliérov. Ak nechcete vidieť len plechovú halu, kde sa natáčali desiatky amerických trhákov „béčkovej“ kategórie, nie je o čo stáť. Mesto je skôr medzistanicou na ceste ďalej.

 

Spaľujúca Sahara

Pokračujte radšej do púšte, ktorá je omnoho zaujímavejšia. Známa je na hranici ležiaca osada Merzouga, kde sa pri jazere týčia obrovské a nekonečné piesočné duny. Privstaňte si a prejdite sa ešte za chladného ranného vzduchu po opustených, stovky metrov vysokých kopcoch toho najjemnejšieho piesku. Alebo sa prejdite na ťavách viac do vnútrozemia, do opustenej púšte a počkajte si tu na západ slnka. Merzouga za tento zážitok určite stojí.

Ste na najvzdialenejšom mieste, a tak si na spiatočnej ceste nenechajte ujsť výlet do jednej z fascinujúcich tiesňav. Napríklad do údolia Dada, ktoré patrí k najpôvabnejším kútom Maroka vôbec. Pokiaľ ho budete chcieť vidieť celé, prenajmite si taxík. Ochotne vám zastaví na všetkých zaujímavých miestach a lámanou angličtinou pridá nejaké miestne perličky. Len neverte úplne všetkému, čo vám povie.

 

Labyrint dielní vo Fese

Z tejto časti Maroka si vašu cestu predĺžite do mesta Fes. Malí podnikavci vás budú v úzkych uličkách ťahať za rukáv a tvrdiť, že len oni vedia, odkiaľ je ten pravý a najlepší výhľad na farebné garbiarne. Pravdou však je, že bez poplatku za fotenie tu prejdete len veľmi ťažko. Kúpte si radšej pohľadnicu a verte, že ozajstným zážitkom je tu skôr prechádzka starými storočnými sukmi, malými dielňami s ručnou výrobou, ktoré tvoria v jadre historického mesta neuveriteľný labyrint. Môžete tu naozaj nahliadnuť „pod pokrievku“ skutočného miestneho života.

Milovníkov architektúry uchvátia stavby nazývané kasbahy, ktoré sú pôvodnými príbytkami miestnych vládcov a bohatých Maročanov. Sú postavené z hliny, opevnené veľkými múrmi s malými oknami a vyzerajú skôr ako malé polorozpadnuté hrady z piesku. V poslednej dobe si veľa cudzincov, hlavne Francúzov, tieto domy renovuje. I tak však uvidíte po celom Maroku stovky takýchto opustených a zdevastovaných stavieb.

Pri návrate do Casablanky si môžete ešte vyraziť za mesto, kde sa nachádzajú nádherné pláže, vďaka celoročným vlnám si asi veľmi nezaplávate, skôr si jednoducho zaskáčete do poriadnych vĺn. Pozorovať obrovské trieštiace sa masy morskej vody o útesy pobrežia je však fascinujúce, ako nakoniec celá tato africká krajina.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Maroka a okolia:

 

  • Maroko - Individuálne pobyty: Okrem odpočinku, hrania golfu a relaxácie sa na tomto 9-dňovom zájazde môžete pozrieť i na pohorie Atlas alebo sa vydať na jeden z mnohých trekov po Maroku.
  • Najlepšie z Južnej Afriky: Za 10 dní poodhalíte rúško zakrývajúce Južnú Afriku. Výlety vás zavedú do nádhernej prírody, čarovných miest a k ľuďom, ktorých si zamilujete.
  • Naprieč Juhoafrickou republikou: Kapské Mesto, Cape Point, divé zvieratá či pestrá zmes obyvateľov. Lákadlá zvádzajúce k ceste do jedného z najpútavejších kútov planéty.

 

 

Zdroj/autor: Zdeněk Marek, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa