Chefchaouen - jedno z najkrajších miest Maroka

2012-02-17 12:05:00 |   |    | 

MAROKO - Najskôr si pomyslíte, že ste sa ocitli na niektorom z gréckych ostrovov. Iba obrysy blízkych minaretov a vôňa kuskusu vás vráti späť do marockej reality a do neobyčajného modrého mesta Chefchaouen.



Z historického Fesu sme postupovali na sever. A práve táto časť Maroka je akoby iným svetom, kde sa mieša africké slnko, európska architektúra a arabská kultúra do nezameniteľného celku vytvárajúc jedinečnú atmosféru.

Olivovníky, cédre, no najmä nenápadné políčka konope, ktorého pestovanie sa napriek prísnym zákonom v tejto oblasti toleruje, biele skaly a drobné domčeky berberského obyvateľstva - to je pohorie Rif, ktoré sa pomaly začalo rysovať za oknami nepohodlného autobusu. A potom prišli prvé domy mesta.

Odporúčania a kvetnaté opisy cestovateľov neklamú - po necelých 15 minútach pomalého stúpania z autobusovej stanice do mediny, starého mesta, sme mohli potvrdiť, že Chefchaouen je právom označované za jedno z najkrajších a na marocké pomery najpokojnejších miest. Každý rok ho aj kvôli tomu stihnú objaviť tisícky turistov, no ich prítomnosť si nebudete uvedomovať.

V medine mapu nepotrebujeme. Stačí kráčať do vrchu úzkymi uličkami, modrým šerom domov. Ich architektúra je viditeľne cítiť andalúzskym vplyvom - okrem rovných striech, ktoré slúžia ako terasy, tu nájdete aj klasické škridľové strechy v jemnej terakotovej farbe. Stratiť sa tu je veľmi príjemné, ale takmer nemožné. Všade na nás striehnu drobné obchodíky so suvenírmi a tradičným marockým umením, početné reštaurácie a kaviarničky.

Tie najpríjemnejšie nachádzame v srdci mediny, námestie Uta el-Hammam, ktoré okrem výhľadu na kopce pohoria Rif ponúka aj miestne špeciality a neodmysliteľný sladký mätový čaj po únavnom chodení.

O histórii mesta nám porozpráva predavač tradičného pudingu počas krátkeho posedenia v jeho malom stánku v jednej z modrých uličiek. V 15. storočí miesto osídlili Mauri a Židia, ktorí boli vyhnaní kresťanmi zo španielskej Andalúzie. Aj kvôli tomu bol pod hrozbou smrti vstup do Chefchaouenu kresťanom prísne zakázaný.

Až v tridsiatych rokoch minulého storočia sa sem postupne z celej Európy, najmä zo Španielska, nasťahovali tisíce Židov. Tí premaľovali nudné biele domce modrou farbou a dali tak mestu neobvyklý ráz, ktorý obdivujú cudzinci z celého sveta.

Názov Chefchaouen sa začal používať až v roku 1975 a nahradil kratšiu verziu Chaouen, ktorú však domáci používajú dodnes. A dve vysvetlenia má aj pôvod názvu mesta: niektorí vám budú tvrdiť, že súvisí s tvarom dvoch kopcov v blízkosti mesta, ktoré pripomínajú kozie rohy. Iní vravia, že Chefchaouen znamená "pozri na tie vrchy".

Miestni sa z turistov tešia. Veď práve vďaka ich štedrým peňaženkám môžu žiť z cestovného ruchu a v meste sa darí tradičným druhom umenia, tkaným kobercom, šatkám a oblečeniu, ale aj výrobkom z hliny a šperkom. A kým budú domy jemne meniť farbu počas lenivého západu slnka z belasej na tmavomodrú, budú sem turisti aj kvôli tejto hre svetla s radosťou chodiť.

 

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa