Maroko, krajina nespútaných Berberov a mätového čaju

2011-10-03 10:30:00 |   |    | 

Vysoké zasnežené hory, ale i pláže pri pobreží Atlantiku, vyprahnutá nehostinná púšť, ale aj zelené údolia s palmami obsypanými banánmi, známe architektonické pamiatky i doposiaľ neobjavené prírodné skvosty.



Všetky tieto tváre a mnoho ďalších Maroko nastaví každému návštevníkovi.

Maroko je jedným zo štátov severnej Afriky, ktorý majú európski turisti stále viac v obľube. Aj keď pri návšteve tejto krajiny cítite, že objavujete niečo divoké a cudzie, prílišné obavy tu nie sú na mieste, pretože Maroko v dnešnej dobe ponúka výborné turistické zázemie pre veľkú škálu aktivít po celý rok. A kam je dobré sa v Maroku vydať? V nasledujúcich riadkoch vás upozorníme na niekoľko vhodných miest.

 

Za kvalitnou „kožou“ do Fesu

V severnej časti Maroka stojí za návštevu mesto Fes. Samotné (a už moderné) centrum Fesu ponúkne predovšetkým kvalitné hotely, banky a obchody. Tej pravej atmosféry sa dočkáte až pri návšteve najstaršej časti mesta zvanej Medina. Okrem mešity a krivoľakých uličiek s obchodíkmi so suvenírmi tu môžete preniknúť i do tajuplných zákutí dielní. Či už ide o výrobky z dreva, látky alebo kože.

 

  • Marocký mätový čaj

Jedným z nezabudnuteľných zážitkov bude pre vaše chuťové bunky iste marocký mätový čaj, ktorý je tiež marockým národným nápojom. Spojenie vody, čerstvej mäty a cukru si môžete vychutnať takmer na každom rohu. Ak však nie ste práve milovníkmi čaju, môžete dať prednosť džúsom z čerstvo odšťavených  pomarančov, banánov a ďalšieho ovocia, ktoré sa pestuje všade okolo.

 

Práve spracovanie kože je v miestnej koželužni jedným z najväčších zážitkov, aké si z Fesu môžete odniesť. Okrem typického zápachu kože, ktorý sa šíri všade okolo, sa od majiteľa koželužne (ktorý k vám rýchlo pribehne s vetvičkou čerstvej mäty na čuchanie) môžete dozvedieť v čom sa koža máča, suší a farbí, aby ste si následne mohli kúpiť v jeho obchodíku práve tú najkrajšiu kabelku, bundu či peňaženku. Ceny ručne spracovaných, nielen kožených výrobkov, sú tu oproti cenám u nás naozaj veľmi nízke, takže nie je dôvod nepriniesť si suvenír, ktorý bude voňať exotikou ešte veľa rokov.

 

Do Marrakeshu za nákupmi na tradičných trhoviskách

Marakeš (Marrakesh) je jedno zo štyroch kráľovských miest v Maroku. Je známe hlavne svojím životom na trhoviskách, ktoré obklopujú celé historické kultúrne centrum. Najväčším trhoviskom je námestie Djemaa El Fna, najčastejšie prekladané ako „Zhromaždenie mŕtvych“. Na prechádzke mestom ho nemôžete minúť. Cez deň vám tu neodbytní obchodníci ponúknu na čo si len spomeniete, ale pravý život začína v meste Marakeš až so západom slnka.

Keď už vás nakupovanie a zhon trhoviska omrzí, je čas v Marakeši navštíviť tiež niečo z jeho historických pamiatok. Najväčšia miestna mešita Koutoubia, hrobky Saadians Tombs alebo palác Bahia sú len malým zlomkom z toho, čo môže mesto ponúknuť. V roku 1985 Marrakesh zapísali na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO, takže sa nemusíte báť, že vás jeho krásy neuchvátia.

 

  • Zjednávanie

Nielen na veľkých tržniciach, ale i v menších mestečkách alebo pri krajniciach ciest vám mnoho Maročanov bude ponúkať rôzne kamene, fosílie, svoje vlastné výrobky, jedlo a podobné veci. Ak ste priaznivcami nákupov, nie je prečo odolávať. Pamätajte však, že v Maroku je na dennom poriadku zjednávanie. Preto nehľadajte na veciach cenovky a neverte prvej ponuke, s ktorou obchodník príde, ale zjednávajte. Ak vydržíte, dostanete čokoľvek chcete za rozumnú cenu, ktorú ste ochotní do suveníru investovať. Jazykových bariér sa obávať nemusíte a nepriateľa si zjednávaním tiež neurobíte, pretože väčšou urážkou by bolo prijať hneď prvú ponuku a nedopriať Maročanom aspoň malé vzrušenie v podobe zjednávania a rozhovoru s vami.

 

Nekonečná púšť

Miestom, na ktoré sa každý návštevník v Maroku teší, je púšť. V tomto prípade teda priamo Sahara. I keď je Sahara prevažne kamenistá, neďaleko mesta Erfoud je možno zavítať na jej piesočné ostrovčeky a vychutnať si piesočné duny a ich čaro. Na okraji piesočných dún je možnosť ubytovať sa v malých pevnostiach (kazbah). Tu sa zdržiavajú zvyšné skupiny Berberov, ktorí sa živia okrem iného aj tým, že turistom poskytujú úplný komfort - od tradičnej berberskej omelety až po vychádzku medzi dunami.

Pôvodných Berberov môžete stretnúť už len ojedinele. I tí však pri svojom obydlí v púšti čakajú na turistov, aby im mohli ich deti ponúkať ručne šité výrobky a zarobiť nejaký ten dirham. Napriek tomu zažijete na púšti neopakovateľné chvíle. Keď sa obrovské piesočné duny pod ťarchou zapadajúceho slnka zafarbia do oranžova, budete na tento zážitok spomínať pri každom západe slnka.

 

Tipy na zájazd do Maroka a ďalších destinácií

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Maroko:

 

  • Maroko: Ubytujte sa v jednom z luxusných hotelov priamo uprostred jedného z najznámejších marockých miest a nechajte sa vtiahnuť do atmosféry divokého trhoviska a úzkych nákupných uličiek.
  • Maroko - na cestách: Spoznajte Maroko v celej jeho kráse a objavte jedinečné pamiatky z dôb pôvodného osídlenia alebo prírodu, ktorú v tejto krajine reprezentujú zasnežené hory, ale i vyprahnutá Sahara.
  • Egypt: Navštívte krajinu preslávených pyramíd a prežite nezabudnuteľnú dovolenku medzi pamiatkami dodnes obdivovanej starovekej kultúry.

 

 

Zdroj/autor: Kateřina Záleská, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: Kateřina Záleská, KZ

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa