Tvárou v tvár levom na africkom safari

2013-02-17 14:00:00 |   |    | 

Láka vás trocha adrenalínu v podobe „potrasenia si packou s tigrom?“ Potom je pre vás výlet na safari iste driapavo lákavou ponukou.



Napríklad v Česku vám voľný prejazd medzi zvieratá ponúknu v meste Dvůr Králové. Tam na vás vykukne ale sotva pár antilôp. Pokiaľ túžite po skutočne živej divočine, vydajte sa do Kene, kde sa to exotikou len tak víri.

Po ôsmich hodinách letu z Európy vás privíta letisko v keňskom Nairobi, ideálne  miesto pre jednu z mnohých ciest za divokou prírodou. V bližšom i vzdialenejšom okolí sa nachádza rada slávnych národných parkov, kam sa môžete vydať na pravé africké safari.

Cesta do prírodnej rezervácie Maasai Mara vedie údolím s farmami Kikujov. Za zastávku stojí mestečko Narok, starodávne miesto na okraji Great Rift Valley. Je to zároveň posledná väčšia obec, ktorú na ceste z Nairobi do Maasai Mara miniete.

 

Slalom medzi slonmi

Národný park Maasai Mara je považovaný za najlepšiu rezerváciu pre pozorovanie divokej zveri v Keni. Žije tu nespočetné množstvo druhov afrických živočíchov. Rezervácia je známa pre každoročnú migráciu obrovských stád pakoňov, ktoré sem v septembri a v októbri mieria za pastvou zo suchých tanzánskych saván.

Milovníci zvierat si v parku naozaj prídu na svoje. Počas jednej safari vás džípy zavezú po stopách tzv. veľkej päťky, teda levov, slonov, nosorožcov, byvolov a leopardov. Zver, na ktorú sú turisti zvyknutí len z kvalitných zoologických záhrad, budete mať takmer na dosah ruky.

Výrazne menším, ale rovnako zaujímavým, je Národný park Lake Nakuru. Na brehoch jazera našlo domov cez milión ružových plameniakov, žije tu tiež vysoko ohrozený druh bielych a čiernych nosorožcov.

 

  • Kikujská polygamná rodina
    Najväčšia etnická skupina v Keni  vás iste zaujme svojimi odlišnými civilizačnými zvyklosťami. Kikujský muž je nazývaný muthuuri, čo znamená niekto, kto je schopný rozoznať diabla od boha. Kikujské ženy sú potom nazývané mutumia, tzn. niekto, kto udržuje rodinné tajomstvo a umenie. Tradičná kikujská spoločnosť je polygamná, takže muž môže mať toľko žien, koľko je schopný uživiť.
    Ďalšie zaujímavé zvyklosti, ktoré Kikujovia praktikujú, je zdieľanie manželiek príbuzných. Táto praktika umožňuje zlomiť kliatby a tiež odbúrať negatívne gény v rodinných líniách. Všetky deti, ktoré sa narodili manželke, patria manželovi. Ženy tiež môžu byť požiadané, aby "zahriali posteľ" manželovmu priateľovi, ktorý prišiel na návštevu.

 

Do kráteru za zvieratami

Za návštevu stojí i ďalší Národný park Ngorongoro v Tanzánii. Je to veľmi rozľahlé územie rozprestierajúce sa medzi stenami obrovskej kaldery, prastarého vyhasnutého vulkánu. Celkovo sa tu na viac než ôsmich tisícoch štvorcových kilometroch nachádzajú tri krátery, z nich najväčší je Ngorongoro o  rozlohe 300 km². Môžete dokonca zostúpiť na jeho samé dno.

Krajinu kráteru tvorí rovinatá savana, sodné jazero Magadi, ale tiež lesíky. Unikátny ekosystém kráteru hostí mnoho druhov zveri a vtákov. Je tu najväčšia koncentrácia voľne žijúcich afrických zvierat, žije tu približne 30 tisíc jedincov.

 

Serengeti: raňajky pri šelmách

Najväčšou a tiež najslávnejšou rezerváciou je ale bezpochyby Serengeti v susednej Tanzánii. Krajinu parku tvoria nekonečné pláne, ktoré smerom na sever a na západ plynule prechádzajú v akáciové lesíky a kopce.

Serengeti je domovom obrovského počtu migrujúcej zvere. Vďaka tomu poskytuje dosť potravy pre mačkovité šelmy - levov, panterov a gepardov.

Najlepšia doba na pozorovanie šeliem je skoro ráno. Krátko po východe slnka sa dostanete do blízkosti zvierat, ktoré sú ráno vďaka nízkym teplotám najviac aktívne. Pri troche šťastia ich môžete pozorovať pri love a kŕmení.

Únik od divočiny…na Zanzibar. Pokiaľ si budete chcieť na záver svojej dovolenky poriadne zaleňošiť a zvierat už budete mať dosť, môžeme len odporučiť neďaleký ostrov Zanzibar. Belostné pláže "ostrova korenia" ponúkajú priestor pre kúpanie, opaľovanie, ale tiež najrôznejšie vodné športy.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazdy na safari

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Keňa:

 

  • Keňa-Tanzánia-Zanzibar: výkladná skriňa čiernej Afriky kombinuje stretnutie s tisícovými stádami divokej zveri, pôvodnými obyvateľmi a pobytom na exotickom Zanzibare.
  • Safari v srdci divočiny: Program pre klientov túžiacich po vzrušujúcom stretnutí s divokou prírodou a zároveň hľadajúci azyl špičkových hotelov priamo v africkej buši.
  • Zanzibar - individuálne pobyty: Exotická dovolenka na ostrove korenia s možnosťou safari. V rámci zájazdu do tejto destinácie si môžete vybrať z niekoľko luxusných hotelov, ktoré splnia i vaše požiadavky na kvalitné ubytovanie, stravu a ďalšie súvisiace služby.
     

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom


 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa