Trekkingom za gorilami do srdca rwandskej divočiny

2012-12-05 11:30:00 |   |    | 

Rwanda je krajinou nespútanej prírody, divokých orchideí a tiež domovom goríl, za ktorými sa môžete vydať s výpravou do srdca hustých horských pralesov.



Cestou narazíte i na ďalších obyvateľov džungle - stáda byvolov, opíc a pralesných svíň.

Na konci trekkingu vás čaká stretnutie s gorilou rodinkou, pri ktorom vás uvítajú vycerené zuby vedúceho samca alebo hravé gorilie mláďatá.

Rwande sa niekedy hovorí aj zabudnutý prírodný raj. Nádherné jazerá, horské dažďové pralesy pozvoľna prechádzajúce do africkej savany a horské gorily - to sú hlavné lákadlá tejto africkej krajiny. Môžete tu vidieť nielen gorily, ale i miesta, ktoré svojou krásou doslova berú dych. Navštíviť môžete napríklad jazero Kivu, prírodnými úkazmi naplnený národný park Nyungwe, národný park Volcanos alebo odpočinkové pláže neďalekého Zanzibaru.

 

Za kráľmi rwandskej džungle

Veľmi cenným zážitkom je v Rwande určite výprava za gorilami. Cesta však môže trvať až 7,5 hodiny, takže je potrebné s tým vopred počítať. Vďaka časovej náročnosti výpravy sa ku gorilám vydáva len jedna skupina denne. Cesta vedie cez národný park Volcanos, na ktorého území žije približne 320 goríl. Krajina je hornatá a z veľkej časti tvorená vulkánmi. Nájdete tam však i bambusové háje a stále zelené trávnaté savany. V parku žije i mnoho druhov vtákov, slonov, byvolov a tiež ďalších primátov.

 

  • Horské gorily sa predstavujú

Gorily sú najväčšími primátmi. Priemerná výška samca je 180 centimetrov a hmotnosť od 150 do 200 kg. Samce spoznáte podľa striebrosivého sfarbenia na chrbte. Ak majú gorily dostatok jedla, držia sa v okruhu 400 metrov. To zjednodušuje život stopárom, ktorí vyhľadávajú gorily a informujú sprievodcov o mieste, kde sa nachádzajú. Na pomedzí Rwandy, Ugandy a Konga žije dnes údajne už len 720 jedincov.

 

Trekking je náročný nielen fyzicky, ale i na čas. Určite to nie je len nejaká popoludňajšia vychádzka. Pohybujete sa väčšinou vo výške 2 400 metrov nad morom, slnko začína už okolo 8. hodiny ráno páliť a dokáže z cesty urobiť poriadne muky. Gorily nezostávajú stále na jednom mieste, preto je možné, že bude ťažké ich nájsť.

Cestou k nim sa s veľkou pravdepodobnosťou budete musieť škriabať do kopca hustou džungľou, kde sa o vás na každom kroku budú otierať tŕnité kríky a za nohu vás budú chytať voľne ležiace liany. K tomu všetkému ešte pripočítajte približne 40 stupňové horúčavy. Ak však goriliu rodinku nenájdete, budete odmenení nezabudnuteľnými okamihmi zo života tvorov, ktoré učarovali množstvu vedcov. Ak máte záujem podobnú výpravu za gorilami absolvovať trochu "pohodlnejšie", existuje možnosť vydať sa do Rwandy za asistencie niektorej zo špecializovaných cestovných kancelárií.

 

Prírodné divy národného parku Nyungwe

Po návšteve goríl v národnom parku Volcanos sa môžete zastaviť v národnom parku Nyungwe, ktorý je známy svojimi prírodnými divmi. Ak sa k nemu vydáte z hlavného mesta Kigali, môžete na svojej ceste vidieť tradičné sídlo rwandskej monarchie v Nyanze. Starý kráľovský palác vyzerá po zreštaurovaní úplne rovnako ako v 19. Storočí, v dobe jeho najväčšej slávy. Ďalšou kultúrnou vložkou by mohlo byť Národné múzeum v Butare, ktoré je jedným z najlepších v celom regióne a kde sa dozviete mnoho o histórii krajiny. Potom vás už čaká len samotný národný park Nyungwe.

 

  • „Vybuchujúce“ jazero Kivu

Jazero Kivu je najväčšie sladkovodné jazero v Great Rift Valley. Je hlboké 480 metrov a jeho vody odtekajú do rieky Ruzizi vlievajúcej sa do jazera Tanganyika. Jazero je obklopené nádherným horským masívom, ktorý spoločne s ostrovom nachádzajúcim sa uprostred tvorí nádhernú panorámu. Kivu však patrí do skupiny „vybuchujúcich jazier“. Každých približne 1 000 rokov sa na dne jazera prebudia skryté sopečné sily. Tento fakt v spojení s množstvom zemného plynu pod jazerom spôsobuje obrovské a nenapraviteľné škody. Na brehu jazera sa nachádza mestečko Gisenyi, ktoré je ako stvorené pre odpočinok, relaxáciu a vodné športy. Využiť tu môžete i pláže v okolí jazera.

 

V parku sa nachádza najrozľahlejší celok horského pralesa Montana vo východnej a strednej Afrike. Jeho prírodné bohatstvo nemá vo svete obdobu. Veľkým lákadlom tohto pralesa je jeho biodiverzita. Žije tu 13 druhov primátov, 300 druhov vtákov, 120 druhov motýľov, 75 druhov cicavcov a môžete tu tiež vidieť asi 100 druhov orchideí. Park je výborným miestom pre pozorovanie šimpanzov a guaréz pláštikových. Nyungwe je pretkaný sieťou chodníkov spájajúcich vyhliadky a vodopády. Pre nadšencov a obdivovateľov prírody je to teda ideálne miesto pre návštevu.

 

Sladká bodka na záver - odpočinok na Zanzibare

Palmy, priezračná modrá voda a takmer biely piesok, to je Zanzibar. Medzi jeho najkrajšie časti patrí Nungwi, Kendwa, Matenwe, Paje a Jambiani. Pláže sú tu pozvoľné a pri pobreží nájdete koralové útesy. Zanzibar je vhodným miestom pre potápačov a šnorchlistov, ktorí si v bohatom podmorskom svete prídu na svoje. Veľkou atrakciou sú tu i korytnačky kladúce svoje vajcia do piesku. Na južnom konci krajiny - v Menai si môžete vyskúšať skutočnú delikatesu - plávanie s delfínmi. Vyjdete na malej rybárskej lodi s miestnymi sprievodcami, ktorí vždy delfíny nájdu. Potom vám stačí len odraziť sa a skočiť za nimi do morských vĺn.

Zanzibar ale nie je len luxusné plážové stredisko. V Stone Towne sa môžete prejsť pozdĺž pobrežia na západ od prístavu, kde uvidíte Old Dispensary, Palace Museum, miesto pobytu sultána Bit al-Ajaib alebo House of Wonders. Na Mizingani road nájdete miesto, kde sa narodil Freddie Mercury. Môžete navštíviť i neďaleký ostrovček Changuu Island (Prison Island), ktorý sa v minulosti používal ako väzenie.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Do hlavného mesta Kigali

Kigali niekedy nazývajú aj mestom záhrad. Hlavné mesto je zároveň i modernizovaným obchodným centrom s moderným letiskom. Kigali sa rozkladá medzi zvlnenými kopcami a údoliami vo veľmi členitom teréne, čo len zvyšuje jeho atraktivitu. Z historických zaujímavostí stojí za návštevu Kigali Memorial Centre, ktoré je zasvätené obetiam rwandskej genocídy. Z hlavného mesta sa k väčšine krás Rwandy dostanete asi do 3 hodín.

 

  • Močiare národného parku Akagera

Močaristá oblasť so šírkou 15 kilometrov a dĺžkou 200 kilometrov sa tiahne až k hranici s Ugandou. Práve z týchto močiarov, ktoré sú súčasťou ekosystému národného parku Akagera, pochádza svojou nebezpečnosťou preslávená mucha Tse-tse. Nájdete tu hrochy a krokodíly a ohromí vás neuveriteľná koncentrácia vodného vtáctva. Ak zamierite na savany, môžete pozorovať stáda slonov, byvolov, žiráf, antilop alebo zebier. A ak budete mať šťastie, uvidíte i levy a leopardy.

 

  • Ostrov bez televízie - Bawe

Tento tropický ostrov veľkosti futbalového ihriska leží neďaleko pobrežia Stone Town. V minulosti tu Východná telegrafická spoločnosť postavila stanicu pre podvodný kábel vedúci medzi Kapským mestom a Zanzibarom. Teraz je na Bawe v blízkosti pláže 15 chatiek s výhľadom na more. Na tomto ostrove sa odpútate od výdobytkov modernej civilizácie a denného stresu. Nemajú tu ani televíziu. Uvoľnená atmosféra a výborná kuchyňa  z morských plodov robí z ostrova ideálne miesto pre únik od moderného uponáhľaného sveta.

 

Tipy na zájazd do Rwandy

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Rwanda:

 

  • Poznávací okruh po Ugande a Rwande: Stretnutie s horskými gorilami v hustých horských dažďových pralesoch Rwandy a putovanie po ugandských savanách.
  • Zimbabwe - Zambia - Botswana: Doteraz sem nevtrhli davy sviatočných turistov. Tieto krajiny čierneho kontinentu pritom ponúkajú všetko, čo sa dá v Afrike vôbec nájsť.
  • Burkina Faso - Mali: Vydajte sa na expedíciu za poznaním tajomných etník. Spoznáte Dogony a ich animistické náboženstvo alebo kmeň Lobi žijúci v domoch z udupaného bahna.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa