Päť miest, ktoré musíte navštíviť v Alžírsku

2012-11-27 10:00:00 |   |    | 

Severná Afrika je pre mnoho ľudí symbolom dovolenky pri mori, za ktorou sa najčastejšie vydávajú do Egypta alebo Tuniska. Alžírsko je krajinou, kde je možné severnú Afriku spoznať trochu inak. Turistov síce neláka na pyramídy alebo do Údolia kráľov, ponúka však iné pamiatky, ktoré pamätajú doby Feničanov, Kartágincov a Rimanov. Môžete tu zažiť dovolenku rovnako lahodnú, ako je alžírska káva.



Alžírsko nemá na väčšine svojho územia žiadnu vegetáciu. Do južnej časti krajiny zasahuje Sahara, a hoci sa hovorí, že práve alžírska púšť je tá najkrajšia, väčšina obyvateľov žije na severe. Bolo to tak i v minulosti a za pamiatkami a kultúrnym zázemím krajiny sa preto vydajte práve sem. Ak pritom potrebujete radu, prečítajte si nasledujúce riadky. Vybrali sme päť miest, ktoré sa oplatí počas cesty po Alžírsku vidieť.

 

Cestou na sever a späť do minulosti

Zárukou ozajstného zážitku je značka UNESCO. Alžírsko má na jeho zozname hneď sedem pamiatok. Jednou z nich je i mesto Tipaza - bývalé centrum obchodu na brehoch Stredozemného mora, ktoré dobyli Rimania a používali ho ako základňu pri dobývaní Mauretánie. Medzi troskami z dôb Feničanov, Kartágincov, Rimanov alebo Byzantskej ríše leží i monument kráľovského mauzólea Mauretánie Kbor er Roumia. Do atmosféry starobylej Tipazy sa zamiloval i Albert Camus.

 

  • Albert Camus - slávny rodák

Slávny spisovateľ, ktorý bol ocenený i Nobelovou cenou za literatúru, už možno svojou slávou prevýšil i krajinu, odkiaľ pochádza. Tou krajinou je práve Alžírsko. Pre svoju novinársku činnosť bol však z rodného štátu vyhostený a zomrel vo Francúzsku pri autonehode.

 

Za gurmánskym zážitkom do Annaby

Annaba leží blízko hraníc s Tuniskom a turisti sem chodia obdivovať koloniálnu a islamskú architektúru. Prehliadka zrúcaniny rímskej kráľovskej rezidencie Hippo Regius však nie je jediným zážitkom. Annaba je totiž známa i pre svoju kuchyňu, ktorá spája arabské i európske chute, a preto sem mieria hlavne maškrtníci. Ceny za hlavné jedlo v hoteloch strednej a vyššej kategórie sa pohybujú medzi piatimi až desiatimi dolármi.

 

Mesto vytesané do skaly

Na severe Alžírska leží mesto, ktoré je zvláštne svojou polohou. Založili ho Feničania pod menom Cirta - „mesto vytesané do skaly“, dnes však hľadajte mesto Konstantina. Jeho stredom totiž vedie až 140 metrov hlboká skalnatá tiesňava, na dne ktorej tečie riečka. Mesto je rozdelené na dve časti, ktoré spájajú štyri mosty a tvoria tak nezabudnuteľnú panorámu. Konstatina je preto ďalším alžírskym mestom, ktoré stojí zato navštíviť.

 

Djémila

Dedinka schovaná v horách a lesoch severného Alžírska je tiež na zozname Svetového kultúrneho dedičstva. Vďaka jej izolovanosti je možné vidieť zachovalé pozostatky rímskeho mesta Cuicul, v ktorých možno rozoznať baziliky, chrámy, ale i kúpele. Djémila preto patrí k najkrajším rímskym mestám na severe celej Afriky. Leží neďaleko mesta Sétif, kam sa tiež vyplatí zájsť do zábavného parku s malou zoo, umelo vytvoreným jazerom a krásnymi fontánami, ktoré svojou eleganciou pripomínajú Francúzsko.

 

  • Káva na sto spôsobov - i na alžírsky

Káva je populárna po celom svete a mnohí si bez nej nedokážu predstaviť ani jeden deň. Niekto ju má rád so šľahačkou ako viedenskú, iní ju uprednostňujú s whisky ako v Írsku, niekto pije „turka“ a niekto má rád talianske variácie, ako je trebárs capuccino. Káva sa dá však piť i na alžírsky spôsob - s vaječným koňakom a šľahačkou.

 

Paríž Afriky - Alžírsko

K názvu hlavného mesta sa niekedy pridáva prívlastok biely. Je to pre fasádu domov, ktoré sa tiahnu z vŕškov v okolí mesta až k brehom Stredozemného mora. Pri kolonizácii Francúzskom sa tu spojili rozdielne kultúry a dali Alžírsku dve tváre - prvá svojimi krivoľakými a spletitými uličkami odkazuje na islamskú históriu mesta.

Druhá sa vďaka širokým bulvárom a koloniálnym domom podobá francúzskej metropole. Alžírsku sa preto tiež niekedy hovorí „Paríž Afriky“.

Aby bol výlet k južným brehom Stredozemného mora úplný, navštívte v Alžírsku krásnu pláž Sidi Fredj a odpočiňte si na vyhriatom piesku - bude to skvelé zakončenie cesty.

 

Tipy na zájazdy do severnej Afriky

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Alžírska a okolia:

 

  • Okruh po severnom Alžírsku: Vyše týždňa na cestách po severnom Alžírsku - krajine, ktorá je pravou púštnou ružou a ponúka mnoho pamiatok.
  • Okruh po Maroku: Desaťdňová cesta po stopách nespútaných Berberov a obchodníkov s otrokmi alebo za diamantmi púšte - sviežimi oázami.
  • Sudán: Objavte krajinu čiernych faraónov, opustené pyramídy v púšti, archeologické klenoty, ktoré stále čakajú na svoje objavenie v nekonečnej nubijskej púšti.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa