Za hrochmi, vodopádmi a dogonskými dedinkami do Burkina Faso

2013-05-19 14:00:00 |   |    | 

Láka vás nespútaná príroda a tajuplná kultúra čierneho kontinentu? Vydajte sa do Burkina Faso, kde sa môžete osviežiť v prekrásnych vodopádoch, prezriete si najväčšiu prírodnú pamätihodnosť krajiny Domes de Fabedougou alebo zažiť dobrodružnú plavbu pirogou za kúpajúcimi sa hrochmi. Zároveň sa môžete ponoriť do africkej kultúry a preskúmať napríklad tajomné obydlia kmeňa Lobi.



Názov Burkina Faso v preklade znamená „krajina ľudí s rovnou chrbticou“ alebo tiež „krajina nikdy neporazených“. Názvy sa menia, ale krása krajiny zostáva stále rovnaká. Vidieť sa tu toho dá naozaj veľa. Hlinené mesto Mopti, tajomný národ Dogonov, atď. Dnes sa však zameriame hlavne na krásy samotnej Burkina Faso.

 

„Fotogenické“ skalné pásmo Bandiagara

Bandiagara je považované za jedno z najpodivuhodnejších miest tejto oblasti. Už na prvý pohľad vás zaujme prírodný útvar, ktorý sa zdvíha z roviny kolmo do výšky 500 metrov a pokračuje ďalej rovinou. Prírodný zlom sa tiahne do dĺžky 150 kilometrov a v minulosti poskytol útočisko niekoľkým africkým kmeňom. Dnes tu žijú Dogoni, ktorí vymenili svoje skalné obydlie za život na planine pod skalou.

 

  • Domorodý kmeň Lobi

Ľudia kmeňa Lobi žijú v juhozápadnej časti krajiny a v severovýchodnej časti Pobrežia slonoviny. Sú to farmári pestujúci hlavne proso, čirok a yamu. Architektúra kmeňa je veľmi svojrázna a podmanivá. Domy majú kruhovú základňu, sú prízemné, postavené z bahna, s plochými strechami, na ktoré sa dostávajú po schodoch. Strechy sa využívajú na sušenie zŕn a tiež ako priestor na spanie. Ak sa tu zastavíte v čase, kedy sa tu koná trh (raz za týždeň), môžete ochutnať domáce pivo výbornej chuti. Pozor však na obsah alkoholu. Každá dedina vyrába svoj nápoj inak!

 

Oblasť zlomu je však predovšetkým rajom pre náruživých fotografov. Nádherná príroda, tajuplné príbytky domorodých obyvateľov alebo nevšedný zjav samotných Dogonov, to všetko môže byť ozdobou vašich domácich fotoalbumov. Najlepšou dobou pre návštevu je september a október, kedy sa vyhnete ranným a večerným hmlám a nebude vás obťažovať znížená viditeľnosť. V pásme Bandiagara je možné absolvovať množstvo trekových výletov, ktoré vás väčšinou dovedú do blízkych dogonských dedín. A ak budete mať šťastie, uvidíte i niektoré domorodé slávnosti a rituály.

 

Do hlavného mesta Ouagadougou

Cestovanie do hlavného mesta je len pre silnejšie povahy. Sucho a vysoké teploty urobili z ciest prašné tepny, po ktorých neradno cestovať dlhšiu dobu. Na okrajoch „cesty“ nájdete stánky snáď so všetkým, čo potrebujete: jedlom, nápojmi, ovocím, telefónnymi kartami, vreckovkami, peňaženkami, baterkami. Domorodí obyvatelia bez problémov zoženú naozaj čokoľvek. Nečudujte sa tiež, keď vám zatarasí cestu stádo slonov - stále tu ešte existuje akési súžitie s prírodou. Len čo toto všetko absolvujete, čaká na vás hlavné mesto Burkina Faso - Ouagadougou.

 

  • Tajomstvo bogolanu

Slovom bogolan sa označuje tradičná, ručne vyrábaná bavlnená látka. Bogolan je technika tlače, skladajúca sa z niekoľkých etáp. Najskôr sa látka nechá namočená tak dlho, aby dosiahla požadované základné zafarbenie. Potom sa na tkaninu nanesie íl, do ktorého sa načrtne obraz. Látka sa usuší a íl sa odstráni. Načrtnutý obraz vystúpi v čiernej farbe na okrovom pozadí. Potom sa už môže rôznymi postupmi docieliť stmavenie alebo zosvetlenie farby. Výroba malého kúsku látky trvá i 18 hodín. Ak sa rozhodnete kúpiť bogolan, dajte si pozor na kópie, ktoré sa robia podľa šablóny.

Mesto vyzerá na prvý pohľad rozľahlejšie, než v skutočnosti je. V centre nájdete úrady a banky. Môžete tu navštíviť výrobne bronzu, pamätník Ouaga, katedrálu Ouagadougou, Národné múzeum hudby alebo Národné múzeum Ouagadougou, ktoré predstavuje rôzne kultúry a kmene v Burkina Faso. Veľmi krásny je tiež palác vládcu Mosijov Mora Naby, pred ktorým každé ráno môžete sledovať vírenie domorodých tanečníkov za zvukov bubnov. Mesto sa tiež môže pochváliť jednou z mála zalesnených oblastí, ktorá sa nazýva Bulonský les.

 

Za hrochmi do provincie Banfora

Z veľkej metropoly Ouagadougou môžu vaše kroky viesť do oblasti Banfora, ktorá je známa svojimi plantážami cukrovej trstiny. Nachádza sa tu tiež veľmi známy vápencový útvar Domes de Fabedougou, ktorý je považovaný za najväčšiu prírodnú pamätihodnosť. Svojím tvarom vám pravdepodobne pripomenie nedobytnú skalnú pevnosť. Odtiaľ sa môžete vydať pešo na trekový výlet k nádherným vodopádom Cascades de Kerfiguela, kde vás to bude lákať ponoriť sa do chladivej vody.

Banfora je východiskovým miestom pre jednu z najväčších atrakcií Burkina Faso - jazdu po jazere Tengrela. Na cestu sa s vami vydá domorodý sprievodca, s ktorým nasadnete na miestne plavidlo (pirogu) a doplavíte sa ku skupinkám hrochov, ktorými sa jazero doslova hemží. Pozorovanie krásnych a majestátnych zvierat je naozaj hodnotným zážitkom. Uvidíte ich také, aké v skutočnosti sú. Žiadne mreže, len nádherná príroda okolo nich. Na brehu jazera sa dá i prenocovať a vy tak nebudete ochudobnení o podivné a trochu i hrôzu naháňajúce bučanie hrochov.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd do Burkina Faso

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Burkina Faso:

 

  • Burkina Faso - Mali: Vydajte sa na 16-dňovú expedíciu za poznaním tajomných etník. Spoznajte Dogonov a ich animistické náboženstvo, kmeň Lobi alebo život v domoch z bahna.
  • Okruh po Ugande: Počas tohto zájazdu máte jedinečnú možnosť vidieť zblízka horské gorily, oba pramene rieky Níl, vodopády Murchison alebo národné parky plné zveri.
  • Gambia: Pobytové zájazdy do kvalitných hotelových stredísk s pobytom pri mori, 9-dňové pobyty s polpenziou a tiež all inclusive pobyty. Gambia patrí medzi najbezpečnejšie africké krajiny.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa