Prejdite sa po Kamerune a spoznajte tajomstvo Pygmejov

2011-11-13 10:00:00 |   |    | 

Kamerun je rôznorodá krajina plná kontrastov. Môžete sa vydať po stopách goríl, šimpanzov alebo celej „veľkej päťky“. Ak upriete zrak k oblohe, uvidíte i vzdušné poklady Kamerunu, ktorými sa stali miestni pestrofarební operenci. Veľkým lákadlom je i stretnutie s tajomným kmeňom Pygmejov.



Vaša cesta po Kamerune najskôr začne príletom do najväčšieho mesta Doualy, kde sa po prvýkrát stretnete s miestnymi úradníkmi. Dajte si záležať, aby ste mali všetky doklady v poriadku (vízum, pas, očkovací preukaz).

Váš očkovací preukaz musí mať záznam o očkovaní proti žltej zimnici. Ak nedodržíte tieto vstupné požiadavky, mohli by ste sa veľmi ľahko stať obeťou byrokratického úradníka, ktorý by vás šikanoval za každú maličkosť.

 

Do Melongu

Za pasovou kontrolou sa už môžete vydať, kam vás srdce zavedie. S batožinou vám môžu pomôcť miestni mladíci, ktorí za drobné peniaze ochotne odnášajú všetku batožinu, ktorou disponujete. Jedným z miest, kam sa možno vydať, je Melong. Po ceste sa môžete kochať kvetinovými záhradami a ovocnými plantážami v Penji, ktoré je ideálnym miestom pre ochutnávku sezónneho tropického ovocia.

Po ceste narazíte i na vodopády Ekom, kde Christopher Lambert nakrúcal svojho Tarzana. Jednou zo zaujímavostí, ktorú po ceste do Melongu môžete vidieť, sú kráterové jazerá „Twin Lakes“, prezývané tiež „muž“ a „žena“.

 

  • Kamerunské poklady

Trekking za gorilami je veľkým lákadlom pre mnohých turistov, hlavne na juhozápade Kamerunu. Cesta nie je vôbec ľahká, zato bohatá na zážitky. Môžete sa pri nej dostať až na vrcholky hôr, kde sa bude pred vami vypínať obrovské pohorie vykukujúce z kopy mračien. Na tento trekking si so sebou vezmite sprievodcu, ktorý pozná miestne podmienky a dokáže gorilu vystopovať. Pohodlnejšou alternatívou je rezervácia Mefou, kde je prechádzka pralesom spojená s pozorovaním primátov (1-2 hodiny). Stretnutie s gorilami je veľmi silným zážitkom, o ktorom budete ešte dlho rozprávať.

 

 

Z kráľovského paláca do pralesa

Ďalším možným cieľom cesty po Kamerune je Bamenda, ktorá je častým východiskovým miestom pre rôzne trekkingy za horskými scenériami, kráterovými jazierkami a vodopádmi. Neďaleko Bamendy sa nachádza Bafutu, kde môžete navštíviť jeden z najstarších kráľovských palácov v krajine.

Sprievodkyňu vám tu bude robiť jedna z kráľových manželiek ozdobená náramkom z mušličiek, ktorý označuje jej postavenie. Bafutu je centrom kmeňa Tikar a palác je na Afriku prekvapivo rozľahlý a veľmi starý.

 

  • Tajomný národ Pygmejov

Do pygmejskej dedinky sa z Kribi dostanete najlepšie na kanoe po rieke Lobe (z hlavného mesta je to asi 400 kilometrov). Pygmejovia sú prastarým kmeňom sídliacim v pralesoch. Vyznačujú sa nízkymi postavami (priemerne 150 centimetrov) a veľmi zvláštnou kultúrou. Niektorí Pygmejovia sa stále ešte živia primitívnym lovom zveri a zberom plodín.

 

Kultúrnu vložku Bafutu môžete vystriedať trochu iným zážitkom, pri ktorom vám okolo uší bude bzučať nepríjemný hmyz, pri nohách sa vám budú vlniť pijavice a mravce, šaty sa vám budú lepiť na telo a pot stekať po chrbte. Taký je dažďový prales, kde sa vyskytujú pravé poklady Kamerunu – gorily, ktoré tu môžete pozorovať.

 

Za krásami Kribi

Divoké opustené pláže, nádherné výhľady na oceán, urastené fikusy, vlny rozbíjajúce sa o pobrežie a búrlivé vodopády rieky Lobe, to je Kribi, malý kamerunský raj. Po rieke Lobe sa môžete vydať do pygmejskej dedinky a zoznámiť sa s miestnymi obyvateľmi. Neďaleko Kribi (asi 50 kilometrov) sa nachádza rybárska dedinka Ebodjie. Ak budete mať šťastie, uvidíte tu korytnačky, ktoré pozdĺž pláží kladú svoje vajcia. Za zmienku tiež stoja vodopády Lobe, z ktorých sa voda rúti z 20-metrovej výšky priamo do Atlantického oceánu.

Kamerun je tiež známy ako Mekka alkoholu, preto sa nedivte, keď vás niektorí z domorodcov pozvú na domáce palmové víno. A ak radi skúšate nové jedlá, ochutnajte pečeného dikobraza  s pečenými banánmi, pálivou paprikou a šalátom s horčicovou omáčkou – budete milo prekvapení.

 

 

Tipy na zájazd do Kamerunu a okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Kamerun:

 

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa