V Tangere po stopách Aliho

2012-12-31 16:00:00 |   |    | 

MAROKO - V diaľke ešte nestačia zmiznúť obrysy európskej pevniny a už je tu Afrika. Kontinent bohatstva, slnka, dovolenky, ale aj chudoby, občianskych vojen a sucha. Čierny svetadiel je z každého konca iný. Jedným z takých koncov je aj marocké mesto Tanger, ktoré svojou blízkosťou k Európe láka celoročne tisícky turistov bažiacich po exotike.



Stratení v bludisku

Presne tak si pripadajú Európania, keď sa nechajú vtiahnuť do víru Afriky. Kľukaté uličky, dotieraví predavači na každom rohu a davy, v ktorých každá svetlovlasá hlava vytŕča ako päsť na oko. Samozrejme, vždy sa nájdu dobrodruhovia, ktorí takýto typ adrenalínu vyhľadávajú a túžia nakuknúť za oponu po svojom. Pre nás ostatných je najvhodnejším riešením objednať si Aliho. Miestneho sprievodcu, ktorý sa vyzná vo svete zjednávania, pouličného biznisu či tajomných kadidiel.

Nás čakal Ali v prístave. Hneď, ako sa naša loď zo španielskej Tarify dotkla africkej pevniny, sme vystúpili, prešli bezpečnostnou kontrolou a tam stál on. Oblečený v bielom habite, na nohách elegantné mokasíny a v nich ružové ponožky, v ruke štýlová palička a na tvári široký úsmev hostiteľa. Predstavil sa: „Ali, ale nie baba,“ a už sme štartovali. Na prehliadku Tangeru sme mali iba niekoľko hodín.

 

Hospodárska kríza? To tu nepoznáme

Kto sa pozrie na mapu, uvidí, že Tanger leží na brehu Gibraltarského prieplavu, na mieste, kde sa Stredozemné more stretá s Atlantickým oceánom. Kto sa postaví na mys Cabo Espartel, kúsok od centra mesta, môže toto prírodné spojenie uvidieť naživo. Cestou popri pobreží potom bude míňať nielen pekné pláže, ale aj skromné domy berberských obyvateľov a najmä obrovské stavby hotelov, obytných domov, luxusných štvrtí, ktoré rastú v Tangere ako huby po daždi. Svetová hospodárska kríza je pre tunajších neznámy pojem.

 

Hurá na nákupy!

Žiaden turista by pri svojej návšteve nemal vynechať Medinu, historickú časť mesta, v ktorej sa bez Aliho dá dostať k želanému cieľu len vďaka veľkej dávke šťastia. Úzke uličky, domy vyzdobené farebnými kachličkami, arómy, vône, puchy, nenápadné obchody, ale aj pouliční predavači, ktorí presne vedia, kde sa objaviť, aby im turista neunikol. Stačí sa raz spýtať na cenu a už ste v pasci, z ktorej sa bez kúpy ponúkanej zbytočnosti nedostanete.

Na zastávke pri krotiteľovi anakondy, ktorý nám ukazuje svoje umenie, všetci híkame. Prechádzame sa bazárom a kto vie ako, odrazu sme len vo veľkom obchode plnom kobercov. Hodvábnych, perzských, malých, stredných, veľkých, obojstranných, stofarebných, už chýbajú len lietajúce. Každý máme osobného predavača a ten sa nás snaží presvedčiť, že koberec z Maroka je presne to, čo sme hľadali. Kto neodolá, nemusí banovať, domov si určite donesie kvalitný výrobok.

S ponukou ďalších špecialitiek si na turistov počkajú lekárnici, ktorí vo svojej štýlovo zariadenej prevádzke predvedú zázračné účinky rôznych marockých prírodných produktov. Kráľovský titul určite patrí arganovému oleju. Získava sa lisovaním semien plodov arganových stromov a má takmer zázračné omladzujúce účinky.

 

Milovať alebo nenávidieť

Keď sme už mali dostatočne plné tašky suvenírov, Ali nás doviedol do prístavu. Bakšišom sme sa rozlúčili. Odchádzali sme v správnej chvíli, Tanger sa ešte nestačil stať neznesiteľne otravným, ale zároveň sme sa za taký krátky čas nestihli do neho zamilovať. V tom prípade by sme totiž ťažko, ak vôbec, vedeli z neho odísť. Som si istá, že by sme neboli prví, ktorým by sa to prihodilo.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa