Thajské pláže bez turistov ešte existujú - vyrazte na niektorý z ostrovov

2011-12-01 16:40:00 |   |    | 

Hriešna Pattaya, živý Phuket alebo samotný Bangkok - práve do týchto destinácií mieri drvivá väčšina turistov, ktorí na dovolenku vyrazia do Thajska. Nič proti týmto miestam, ale ak chcete zažiť v Thajsku dovolenku, kde doprajete svojej duši a telu balzam v podobe relaxu v tropickej zeleni bez ďalších turistov, musíte inam. Ko Kood, Ko Tao alebo Ko Racha sú ostrovčeky, na ktoré sa uteká pred výdobytkami civilizácie.



Zatiaľ čo napríklad pobrežie Phuketu je jedna veľká kolonáda, kde sa hotely striedajú s barmi a kde sa po zotmení stretáva takmer celý svet, na ostrovčeku Ko Kood by ste podobný večerný raj čakali márne.

Aj keď je Ko Kood štvrtý najväčší ostrov Thajska, turistov tu stretnete minimum. Miestne čisté a biele pláže totiž hľadáčiky cestovných kancelárií ešte neobjavili. Vyrástlo tu síce niekoľko stredísk, ale nízke bungalovy sa v tropickej zeleni len niekoľko desiatok metrov od pláže takmer strácajú.

 

Menej je niekedy viac

Nenájdete tu žiadny ohromný a nevkusný hotelový komplex. Len jednoduché, ale o to účelnejšie domčeky z prírodných materiálov vybavené všetkým potrebným. „Turisti v nich aj tak netrávia veľa času, chodia do nich len na noc,“ hovorí personál v jednom zo stredísk. „Väčšinu dňa preležia na pláži alebo chodia na výlety.“

Najvýchodnejší ostrov Thajska ležiaci takmer na hranici s Kambodžou totiž okrem bielych pláží, kde turistov neotravujú ani neodbytní predajcovia suvenírov, ponúka i divoké vnútrozemie. Tropická príroda je tu na dosah ruky a kto vynechá cestu k vodopádu Nam Tok Khlong Chao, ako by na ostrove Ko Kood ani nebol.

 

Pokoj na „korytnačom ostrove“

Za ďalšou oázou pokoja sa musíte vydať do južného Thajska. Ostrovček Ko Tao s rozlohou len dvadsaťjeden kilometrov štvorcových leží asi 60 kilometrov južne od známejšieho Ko Samui. Na ňom pristanete lietadlom a po ďalšej hodinke a pol na lodi ste na mieste.

 

  • Prečo bez all inclusive?

Ak sa chystáte do Thajska, zabudnite na all inclusive programy. Prečo? Thajská vláda totiž presadzuje politiku, ktorá má podporiť miestnych drobných obchodníkov. V hoteli vám preto naservírujú len raňajky a o obed a večeru sa musíte postarať sami. Najčastejšie tak, že vyrazíte do nejakej príjemnej reštaurácie a necháte zarobiť jej majiteľa.

 

Ko Tao v preklade znamená Korytnačí ostrov. Nielenže tvarom korytnačku skutočne pripomína, ale tieto živočíchy sem raz ročne prichádzajú, aby do jemného plážového piesku nakládli svoje vajíčka. Turistov je tu síce viac než na Ko Kood, ale vďaka členitému pobrežiu, ktoré vytvára množstvo malých izolovaných zátok, nie je problém nájsť si to svoje miesto, kam nikto iný nepríde.

Najdlhšia pláž ostrova je Sairee. A bodaj by nebola, keď ho lemuje dookola. Na nej sú rozosiate reštaurácie, bary, obchodíky a požičovne potápačského vybavenia. Po zotmení sa mení na hlavnú zábavnú tepnu ostrova Ko Tao.

Rovnako ako vo zvyšnej časti Thajska by ste ani tu nemali vynechať šnorchlovanie. Lepšie podmienky asi len ťažko na Zemi nájdete. Konkrétne v oblasti Ko Tao je viditeľnosť okolo dvadsaťpäť metrov a nie je výnimkou, že sa k potápačom priblíži raja, žralok alebo delfín.

 

Eden v Andamanskom mori

Len zhruba dvadsať kilometrov od Phuketu leží vo vlnách Andamanského mora jeho pravý opak. Zatiaľ čo v najluxusnejšom thajskom stredisku Phuket i niekoľko nocí po sebe nezavriete oči a zabávate sa až do rána, na Ko Racha si užijete pokoj dosýta.

Ko Racha je v skutočnosti súostrovie - i keď veľmi malé. Tvoria ho len dva ostrovčeky. Menší Ko Racha Noi je len kus útesu trčiaceho z mora. Ubytovanie je preto možné len na väčšom Ko Racha Yai - pár desiatok bungalovov, niekoľko reštaurácií, potápačská základňa a potom už len pláže. Za nočným životom však môžete vyraziť loďou do neďalekého Phuketu.

Pobyt na Ko Racha si pochvaľujú hlavne rodiny s menšími deťmi. Vstup do vody je tu veľmi pozvoľný. Jediná vec, ktorá miestnych desí, je to, že turistov, ktorí si Ko Racha obľúbia, bude pribúdať a z raja nepoznamenaného turistickým ruchom sa stane preľudnená a atmosféru strácajúca továreň na peniaze. A úprimne - obľúbiť si Ko Racha nie je vôbec ťažké.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Thajska:

 

  • Pattaya - Hotel Sunshine Garden: Novozrekonštruovaný hotel umiestnený uprostred tropickej záhrady ponúka ubytovanie v štýlových izbách, služby niekoľkých reštaurácií a barov a tiež bazén a neďalekú pláž.
  • Phi Phi - Cabana Resort: Luxusný novozrekonštruovaný hotel je situovaný medzi dvoma plážami Tonsai Bay a Loh-Dalum Bay. Ponúka 162 izieb, v základnej ponuke sú izby de luxe.
  • Ko Samui - Aloha Resort: Príjemný a veľmi obľúbený hotel leží na jednej z najkrajších pláží ostrova, na pláži Lamai. V okolí hotela sa nachádza niekoľko reštaurácií s morskými špecialitami.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa