Do Thajska na Festival svetiel i za päťtonovým Budhom

2010-01-16 18:00:00 |   |    | 

THAJSKO - Chcete sa pozrieť do jednej z najlukratívnejších zemí? Teraz máte ideálnu príležitosť. Vedľa majestátnych sôch Buddhu vás iste osloví i Festival svetiel, ktorý sa bude na začiatku novembra konať po celej krajine.



Stovky sviečok na banánových listoch poplávajú po riekach, aby si v buddhistickej tradícii uctili boha vôd. Je to ceremoniál, z ktorého ešte dlho budete „žiariť“ nadšením. 

Thajsko bolo vlani vyhlásené ako jedna z najnavštevovanejších zemí na svete. V prestížnom rebríčku Country brand index sa umiestnilo hneď niekoľkokrát na „stupienku“. Z hľadiska kultúrnej ojedinelosti dosiahlo na tretie miesto, rovnako ako v turistickej prívetivosti, v lukratívnosti nakupovania bolo dokonca o priečku vyššie. Pozrime sa teda na túto krajinu komplexnejšie a začnime u toho najmajestátnejšieho.

Hory zlata v Bangkoku

Bangkok je mestom prepychu i „červených pouličných lámp“. Až teda odmietnete jednu z mnohých frivolných metropolitných prostitútok, navštívte chrám Wat Traimit v Čínskej štvrti. Na návštevníkov tu čaká zlatá socha Buddhu, ktorá je vyrobená z päť a pol tony rýdzeho zlata. Na ležiaceho Buddhu narazíte v chrámovom komplexe Wat Po.
V Bangkoku je veľkým lákadlom turistov tiež kráľovský palác Grand Palace.

V tamojšom svätostánku Wat Phra Kaew, najvýznamnejšom chráme v Thajsku, je vystavený jeden z najväčších symbolov Thajska - socha Smaragdového Buddhu. Priamo z Bangkoku sa môžete prejsť loďkou po kanáloch rieky Chao Phraya. Predtým boli rozvetvené kanály dokonca hlavnými dopravnými tepnami mesta. Dnes je táto rieka jednou z najhonosnejších bangkockých bulvárov.

 

Šesto rokov starý Phitsanulok

Pri jazde na sever  nezabudnite zastaviť v Ayutthayi. Medzi rokmi 1350 až 1767 bola táto provincia najväčšou ríšou juhovýchodnej Ázie. V tej dobe ale kráľovstvo po niekoľko mesačnej vojne podľahlo Barme a tá ho doslova zrovnala so zemou. Za prehliadku tu stojí predovšetkým kráľovský palác Wat Si Saket alebo chrámy Wat Yai Chai a Wat Pra Mongkol Bopitr.
V strede Thajska je významným miestom

Phitsanulok Je to jedno z najstarších thajských miest, založené bolo pred šesto rokmi. Známe je tiež ako rodisko ayutthayského kráľa Naresuana Veľkého. V rokoch 1448-1488 bol Phitsanulok dokonca  hlavným mestom Thajska.

Najdôležitejším chrámom v meste je Wat Pra Sri Rattana Mahatat. Nachádza sa tu druhá najvýznamnejšia a najuctievanejšia buddhistická socha, vyrobená z bronzu. Chrám láka tiež kópiou teakových dverí z paláca Smaragdového Buddhu v Bangkoku.

 

Rozprávanie s Buddhom?

Ďalšie mestečko smerom k severu - Sukhothai bývalo prvé hlavné mesto thajskej ríše. Turistami obľúbené je tunajšie múzeum a priľahlý Historický park. Návštevníci môžu zavítať i do chrámu Wat Sa Si, v ktorom pobývajú len budúci mnísi. Za prehliadku určite stojí i hlavný kráľovský chrám Wat Mahathat, okolo ktorého je rozsiatych 240 menších pagod.

 

  • Mestečko Lampang Približne v polovici cesty medzi mestami Sukhothai a Chiang Rai leží mestečko Lampang. Je to posledné mesto v Thajsku, kde dodnes jazdia kočiare ťahané koňmi.

 

I tunajší svätostánok má svoju špecialitu. Chrám Wat Sri Chum je preslávený sochou hovoriaceho Buddhu. Podľa povesti slúži k prebudeniu vojska. Medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce mestá severného Thajska patrí Chiang Rai. Odtiaľ je blízko k horskému kmeňu Akha, turistov za miestnymi obyvateľmi dovezú loďky.

V horskej dedinke sa návštevníci môžu zoznámiť s domorodcami v tradičných krojoch s úplne odlišnými zvykmi a jazykom. Dedinka je naviac i sloniou farmou, záujemci sa na slonoch môžu prejsť po okolitej prekrásnej prírode.

Záver svojho výletu po Thajsku môžete zakončiť v  tzv. Zlatom trojuholníku. Rieky Ruak a Mae Khong tu tvoria hranicu medzi Thajskom, Laosom a Myanmarom. Nájdete tu jeden z najmladších a zároveň najkrajších chrámov - Wat Doi Suthep, najvýznamnejší chrám severnej časti krajiny. Podľa povesti je tu uložená časť zostatkov samotného Buddhu.

 

Tipy na zájazd do Thajska

Cestovná kancelária ESO travel , špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Thajsko:

  •  Thajsko-Laos-Kambodža Cesta za históriou „zlatého polostrova“ vám umožní spoznať rozkvety a pády týchto troch etník v mnohom podobných, v mnohom rozdielnych.
  • Veľký okruh severným Thajskom Vyberiete sa po stopách thajského národa. Bývalé hlavné mestá Ayuutthaya a Sukhothai patria k míľnikom thajskej histórie. Putovanie zavŕšite oddychom pri mori.
  • Národné parky Thajska Prírodná krása nedotknutej džungle a malebných ostrovov v kontraste s historickou Ayutthayou, nerestnou Pattayou a rušným Bangkokom.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel , reklamný článok. (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa