Kuba - po stopách histórie

2011-11-27 10:00:00 |   |    | 

Kuba. Ernest Hemingway sa do nej zamiloval, Che Guevara sa vďaka nej stal vyhnancom, idolom a potlačou na tričkách. V ére komunizmu bol tento ostrov vysnívaným rajom pre strnulých Európanov, dnes láka divokými rytmami vzrušujúcej salsy, jedinečnou rumovou chuťou, havanskými cigarami či pestrofarebnými kabaretmi. Ocitnúť sa na Kube znamená ocitnúť sa v inom čase. Ak túžite po uvoľnení, bude pre vás Kuba ostrovom doslova revolučným. Bienvenido a Cuba! Vitajte na Kube, na ostrove večných kontrastov.



Ostrov Kuba si vďaka svojej izolácii zachoval atmosféru menej uponáhľaných dôb. Dôb, kedy sa život skladal z drobných ľudských radostí a veľkých osobných tragédií. Na každého návštevníka dýchne hneď po príchode okrem vône cigár aj závan dávnych čias.

 

Havana: od rumu ku katedrálam

Príkladom toho je napríklad hlavné mesto Havana. V historickom centre, ktoré  UNESCO zaradilo na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva, je veľa čo vidieť. Len málokto to stihne za jeden deň. Nesmiete vynechať havanskú pevnosť, Capitol, námestie Las Armas s koloniálnymi palácmi ani bývalý prezidentský palác.

Stojí za to prejsť sa po preslávenej pobrežnej promenáde Malecón, prehliadnuť si námestie Revolúcie alebo cintorín Krištofa Kolumba. Pretože určite poriadne vyhladnete, môžeme len odporučiť naobedovať sa v svetoznámej reštaurácii Bodeguita del Medio. Odtiaľ je čo by kameňom dohodil havanská katedrála a múzeum slávneho havanského rumu, ktorého prehliadka samozrejme zahŕňa aj ochutnávku.

 

Na chvíľu plantážnikom

Návšteva Kuby je vynikajúca príležitosť na zoznámenie sa s tabakovým priemyslom. V mestečku Piňar del Rio môžete zavítať do továrne na výrobu cigár, kde si tie pravé kubánske môžete hneď aj kúpiť.

Tabakové plantáže pokrývajú celé údolie Viňales. O tabakové rastliny sa tu po celý deň starajú miestni robotníci. Pokiaľ budete chcieť, iste vás radi so svojou prácou bližšie zoznámia.

Údolím vedie tzv. Stena prehistórie (Mural de la Prehistoria). Je to výrazne, farebne pokreslená skala, dielo Leovigilda Gonzalesa, ktorá zobrazuje vývoj ľudstva od praveku až po štádium Homo Sapiens.

Veľkým zážitkom je tiež návšteva jaskyne Indian Cave. V doprovode sprievodcov, ktorí vás budú upozorňovať na všetky zaujímavé skalné útvary, sa v malých člnoch preplavíte po podzemnej rieke cez celú pieskovcovú jaskyňu.

 

  • Cienfuegos
    Mesto, ktoré založili v roku 1819 francúzski usadlíci, dodnes dýcha atmosférou tejto európskej zeme. Najväčším lákadlom pre turistov je katedrála Concepción a akadémia San Lorenzo.
    Ďalšie plantáže, ktoré sa len tak nevidia, sú tie s cukrovou trstinou. Môžete cez ne uháňať z Havany až k južnému pobrežiu Kuby do Cienfuegos. Cestou sa ale nezabudnite zastaviť na krokodílej farme, vyplávať loďou k miestnej lagúne a navštíviť starobylú indiánsku dedinu Guama.

 

Do Trinidadu za kultúrou aj cukrom


Za výlet tiež stojí kubánska horská oblasť Escambray's. Počas jazdy budete môcť pozorovať kávové plantáže, ktoré sa tiahnu po horských úbočiach. Možnosť príjemného kúpania ponúka horské jazero Poceta del Venador, odkiaľ je to už len kúsok do presláveného mesta Trinidad.

Mesto bolo založené už v 16. storočí. Od roku 1988 patrí do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Trinidad sa pýši radou umeleckých galérií a spolu s Havanou je považovaný za kultúrne centrum Kuby.

Ďalším miestom svetového dedičstva UNESCO je malebné Údolie cukrovarov. Na jednom mieste tu stojí niekoľko už nepoužívaných cukrovarov z 19. storočia.

Pred návratom by ste určite nemali vynechať prechádzku mestom Santa Clara, kde nájdete mauzóleum a pomník Che Guevary na námestí Revolúcie.

 

  • Kuba v histórii
    Pred rokom 1492 Kubu obývali indiánske kmene Sibonejov, Tainov a Karibov. Po objavení Ameriky Krištofom Kolumbom sa ostrov stal španielskou kolóniou. Na prelome 19. a 20. storočia Kuba krátko spadala pod správu USA, ale v roku 1902 Kubánci vyhlásili samostatný štát.
    V roku 1933 sa k moci dostal generál Fulgencio Batista y Zaldívar. V roku 1956 vypukla Kubánska revolúcia, ktorá skončila o tri roky neskôr víťazstvom revolucionárov, na ktorých  čele stáli Che Guevara a Fidel Castro. Castro sa okamžite ujal moci. Che Guevara sa medzitým stal výcvikovým náčelníkom armády a od roku 1961 ministrom priemyslu. V roku 1965 bol zbavený všetkých funkcií a donútený emigrovať. 8. októbra 1967 bol v Bolívii zastrelený a jeho meno sa stalo na Kube symbolom Kubánskej revolúcie.

 

Konečná na pláži

Cestovanie po pamiatkach a krásach ostrova si môžete spríjemniť pobytom v najznámejšom turistickom stredisku Varadero. Je to mesto oplývajúce luxusom, kde sa môžete nechať rozmaznávať alebo si jednoducho len tak užívať pláže s bielym pieskom a blankytne modrým morom. Pohodlné leňošenie a užívanie si služieb a atrakcií môže byť príjemným zakončením celého pobytu na Kube.

 

Tipy na zájazd na Kubu

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Kuba:

 

  • To najlepšie z Kuby: Zoznámite sa s architektúrou koloniálnej Havany a Trinidadu, uvidíte jedinečné prírodné krásy oblasti Viňales a pohoria Sierra del Escambray.
  • Varadero - Kubánska riviéra: Krajina Fidela a tabakových plantáží s plejádou luxusných hotelov vás jednoznačne očarí a uvoľní.
  • Veľký okruh Kubou: Počas tohto okruhu spoznáte celý ostrov vrátane východnej provincie Santiago de Cuba a Granma.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa