Varadero, exotické kúpele v žalúdku Kuby

2011-12-28 14:00:00 |   |    | 

Ostrov Kuba, ktorý sa stal láskou známeho spisovateľa Ernesta Hemingwaya, je zároveň najväčším ostrovom Karibiku. Kuba bola a stále je extravagantným ostrovom, na ktorom sa mieša pokoj a pohodlie v tieni paliem s dusným počasím a kubánskymi rytmami, ktoré roztancujú vaše boky a nohy si začnú podupávať do taktu.



Kuba je ale zároveň krajinou protikladov, ktoré mnohokrát hlboko zasiahnu všetkých zúčastnených, ako v dobrom, tak bohužiaľ i v zlom smere.

 

Varaderské ghetto

Kuba sa hneď po Thajsku stala druhou najobľúbenejšou destináciou  pre turistov a na českom a slovenskom trhu je veľmi intenzívne prezentovaná - predovšetkým jej najväčšie letovisko Varadero, ktoré disponuje súkromným letiskom a približne päťdesiatimi komfortnými hotelmi. To však na druhej strane so sebou prináša problém s „turistickým preľudnením“, ktoré môže nemilo zasiahnuť všetkých novo prichádzajúcich návštevníkov. Cestovné kancelárie totiž z 90% ponúkajú zájazdy výhradne do tohto turistického strediska. Niet sa preto čo čudovať, že charterová politika postupne premieňa Varadero na turistické „ghetto“.

Letovisko je s pevninou spojené mostom (mesto samé leží na ostrove), preto nie je neobvyklé, keď turisti zostanú počas svojho pobytu v niektorom z tunajších hotelov úplne odrezaní od okolitého sveta a nestretnú sa za celú dobu ani s jedným pravým Kubáncom (domorodí občania totiž do letoviska bežne prístup nemajú).

Mnohí v tom však nevidia problém, lebo Varadero sa pre nich stáva „exotickými kúpeľmi“ s možnosťou užívať si teplo, luxusné zázemie a pohodlie. Krásne okolité ostrovy s možnosťou ubytovania čakajú hlavne na tých, ktorí chcú spoznať viac než len jedno miesto.

 

  • V rytme tanca
    Kto by nepoznal salsu, rumbu, mambo, cha-cha-chá, son, danzón? To všetko sú kubánske rytmy, ktoré sú rozšírené po celom svete. Pri večerných zábavách sa nikto nebude hnevať, keď sa pridáte k hudobníkom a začnete predvádzať svoje tanečné kreácie, ktoré len prispejú k nezabudnuteľnej atmosfére večera.

 

Morské safari okolo koralov

Okrem leňošenia na bielych plážach a popíjania v hotelových baroch ponúka Kuba výlety a možnosť ubytovania na ostrovčekoch, ktoré sú rozosiate okolo nej a vyznačujú sa veľmi lákavým prostredím. Tým, že ostrov leží v tropickom pásme, je počasie veľmi priaznivé pre „teplomilov“, priaznivcov potápania a plavby po mori (len málokedy sa tu stretnete s náhlymi a nepravidelnými pohybmi vetra, alebo studeným morom).

Navyše sa traduje, že Kuba je obklopená jedným z najväčších koralových útesov a v jej blízkosti sa nachádza asi 1000 vrakov lodí. I podmorský rybolov je tu veľmi obľúbený. Môžete sa vydať na výpravu za mečúňmi a inými morskými rybami len so svojou harpúnou a sprievodcom. Záujemcovia o potápanie sa môžu vydať i na ostrovy v blízkosti južného pobrežia smerom k Jamajke či Mexiku, kde sa nachádza veľký podmorský koralový útes. Každý z tunajších malých hotelíkov má výborne vybavené potápačské centrum a okolo týchto kúzelných miest sa pravidelne plavia lode s návštevníkmi „morského safari“.

Pre romantickejšie povahy sa ponúkajú rôzne výlety a možnosti ubytovania na krásnych okolitých ostrovčekoch. Medzi tie najzaujímavejšie patria predovšetkým Cayo Santa Maria, Cayo Guillermo a Cayo Coco, ktoré sú ideálne pre potápanie a Cayo Largo.

 

 

Tipy na zájazd na Kubu

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Kuba:

 

  • To najlepšie z Kuby: Zoznámite sa s architektúrou koloniálnej Havany a Trinidadu, uvidíte jedinečné prírodné krásy oblasti Viňales a pohoria Sierra del Escambray.
  • Varadero - Kubánska riviéra: Krajina Fidela a tabakových plantáží s plejádou luxusných hotelov vás jednoznačne očarí a uvoľní.
  • Veľký okruh Kubou: Počas tohto okruhu spoznáte celý ostrov vrátane východnej provincie Santiago de Cuba a Granma.

 



Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa