Srí Lanka, zem nabitá pamiatkami

2010-10-25 17:00:00 |   |    | 

SRÍ LANKA - Vo vodách Indického oceánu leží ostrov označovaný mnohými za jeden z najkrajších na svete. Srí Lanka, v preklade žiarivá krajina, sa často objavuje aj pod názvom „Perla Indického oceánu“ a nie je sa prečo diviť. Ostrov je malý rozlohou, ale veľký svojim bohatstvom.



Na Srí Lanku pohodlne priamym letom

Ideálnou dobou, kedy Srí Lanku navštíviť, je január až marec. Pri pohľade na mapu by možno niekoho odradila vzdialenosť, ale tento ostrov je prekvapivo dobre dostupný. Priame lety organizované cestovnými kanceláriami sú zabezpečované z Viedne alebo Prahy, často aj bez prestupu len s medzipristátím.

Turistické vízum na 1 mesiac pobytu získate zdarma po prílete na letisko v Colombe.  Po prílete by ste si mali pretočiť hodinky na +5 hodín, pretože taký je časový posun voči stredoeurópskemu času. Srí Lanka je vhodná aj pre náročných turistov. Hotely väčšinou bývajú veľmi vkusne a luxusne zariadené a v cene sú minimálne raňajky. Chybu nespravíte, keď si pribalíte aj bežné lieky proti zvýšenej teplote a črevným problémom.

 

  • Očkovanie a pitná voda
    Očkovanie nie je povinné, odporúča sa ale očkovať proti hepatitíde typu B. Pitná voda sa na Srí Lanke nevyskytuje, je tu iba voda úžitková. Pitnú môžete zakúpiť v akomkoľvek minimarkete. Ceny sú podobné tým našim, ale v hoteloch budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka.

 

Srí Lanka sa môže pochváliť nesmiernou prírodnou, kultúrnou a etnickou rozmanitosťou. Odlišnosť kultúr tu dala vzniknúť veľmi rôznorodej histórii plnej náboženských konfliktov. Dovolenka tu by preto nemala byť len o tom, aby sa človek „naložil“ v pokoji a pohodlí do mora a opaľoval sa na slnku. Srí Lanka toho ponúka skutočne veľa ďalšieho. Bola by preto škoda toho nevyužiť. Cestovné kancelárie uvádzajú, že samotné pobyty pri mori tu tvoria len asi 30% dopytu, zvyšok návštevníkov preferuje poznávacie zájazdy, zaujímavý je napríklad tento poznávací zájazd na Srí Lanku.

 

Pre milovníkov prírody

Rozmanitosť prírody je jedna z najväčších atrakcií Srí Lanky. Všetko je vtesnané na malom kúsku územia. Preto sa môžete ráno „vyčľapkať“ v teplom mori, prejsť sa po piesčitej pláži a odpoludnia už mrznúť vo vnútrozemských horách.

Krajina je tu plná kontrastov, preto si na svoje prídu ako výletníci tak aj fotografi, ktorí svojím objektívom môžu zvečniť také krásy, akými sú skalnaté pohoria, zelené kopce na náhorných plošinách nebo savany na severe a východe krajiny. Pri trochu šikovnosti uvidíte aj divokú zver, ktorej je tu veľké množstvo.

Pri svojich prechádzkach narazíte na tak bujnú vegetáciu, že sa ňou budete musieť miestami doslova predierať. V nížinách rastie suchý monzúnový prales, ktorému je dobré sa vyhnúť pre jeho pichľavé vetvy. Pokiaľ ale zavítate na kopce, nájdete tu vlniace sa čajovníkové plantáže, medzi ktorými sa nachádza stále ešte nedotknutá oblasť dažďových a hmlových pralesov.

Uvidíte tu okolo stovky divokých slonov, mnoho druhov zveriny a rastlín, leopardy, ktorých je tu najviac na celom svete a neuveriteľné množstvo druhov vtákov (niektoré z nich sa  nevyskytujú nikde inde).

 

  • Babylon národov a náboženských skupín
    Rôznorodosť obyvateľstva Srí Lanky má korene v minulosti, keď bola strategickým miestom, akou si križovatkou obchodných ciest v Indickom oceáne. S rôznymi kultúrami prišli aj nové náboženské smery. Narazíte tu na budhizmus, hinduizmus, islam a kresťanstvo. Náboženstvá zodpovedajú aj etnickej skupine – najpočetnejšími sú Sinhálci, ďalej Tamilovia, Arabi a európski osadníci.

 

Akú dovolenku na Srí Lanke stráviť

Časť turistov dáva prednosť leňošeniu a slneniu na krásnych plážach so zlatistým pieskom a modrým morom. K tomuto účelu sú vybavené luxusné hotely, ktoré zaisťujú väčšinu komfortu podľa prianí a túžob svojho zákazníka.

Celý ostrov je ale skôr prispôsobený pre poznanie a odhaľovanie svojho vnútra, ktoré je miestami búrlivé a niekedy aj nebezpečné. Čo dokazujú aj destinácie na kúpanie, kde sú síce dlhé pláže, ale na ideálne „váľanie pri mori“ počas celej dovolenky sú vhodnejšie odpočinkové destinácie, napr. prekrásne Maledivy, kde nie je ani divoké more, ani silné prúdy, ktoré občas môžu pobyt na Srí Lanke znepríjemniť.

A kam sa na Srí Lanku vydať konkrétne? Čítajte ďalej, pre záujemcov o poznávanie všemožných zákutí Srí Lanky nabudúce prinesieme podrobný popis tých najzaujímavejších miest, ktoré stoja za to navštíviť.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Ruiny kláštora Mahavihara
    V meste Anuradhapura, centra Cejlonu, stojí ruiny slávneho kláštora Mahavihara. Môžete tu navštíviť Budhov strom, ktorý bol podľa povesti vypestovaný zo štepu stromu, pod ktorým prišiel Budha k osvieteniu. Anuradhapura  bola takmer 1500 rokov hlavným mestom ostrova a jedným z najväčších kláštorných miest, aké kedy bolo vybudované, preto tu môžete nájsť množstvo pamiatok a dokladov o tom, ako tu v minulosti starí mnísi žili.
  • Sigiriya - najslávnejšia pamiatka Srí Lanky
    Táto majestátna citadela sa rozkladá 200 metrov nad okolitými planinami. Vystupujete po upravenej ceste v žulovom masíve a prezriete si nedobytnú pevnosť vybudovanú v 5. storočí n.l. K pevnosti sa viažu i vodné záhrady, ktoré vás pokropia jemnou spŕškou z mnohých fontán a nádrží, ktorými je celá popretkávaná. Niečím iným sú kamenné záhrady tvorené množstvom obrovských balvanov. Zaujmú vás svojou bizarnosťou a zvláštnou atmosférou, ktorú vyvolávajú.
  • Zavítajte aj do hlavného mesta Colomba
    Čo by to bolo za prehliadku, keby ste nenavštívili jediné skutočné metropolitné mesto Srí Lanky. Zažijete tu trochu niečo iné ako v kľude a tichu vašich predošlých ciest. Colombo je veľmi rozsiahle, s chaotickou dopravou a preplnenými ulicami, čo silne kontrastuje so zvyškom ostrova, kde s trochou nadhľadu „musíte mať šťastie, aby ste niekoho stretli“. Aj napriek jeho neusporiadanosti má mnoho pamätihodností a zaujímavých zákutí, ktoré určite stoja za návštevu.


 

Tipy na zájazd na Srí Lanku

 

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku  atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Srí Lanka

 

  • Veľký okruh Srí Lankou 13 dňový poznávací výlet za krásami Srí Lanky. Vypravte sa do pralesov, horských dediniek, navštívte sloniu farmu alebo ruiny kráľovských palácov. Pohodlne letecky do zeleného raja Srí Lanky.


 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa