SRÍ LANKA Koniec občianskej vojny

2009-05-18 08:30:00 |   |    | 

SRÍ LANKA - Srílanská armáda, ktorá pokračuje v záverečných operáciách proti zvyšku tamilských povstalcov, našla včera telá popredných predstaviteľov separatistov, vrátane syna hlavného vodcu Vellupillaia Prabhakarana. Prezident oznámil definitívnu vojenskú porážku tamilských tigrov.



Prabhakaranov syn, známy ako Charles Anthony, podľa predpokladov bojoval v konflikte spolu so svojím otcom. Osud samotného Prabhakarana ostáva záhadou, údajne sa nachádza v neveľkom priestore, kde sú obkľúčení poslední bojovníci z hnutia Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE).

     
Medzi nájdenými obeťami bol aj šéf politického oddelenia LTTE B. Nadesan, šéf mierového sekretariátu Seevaratnam Pulidevan a líder vojenského krídla, známy pod menom Ramesh, uviedlo ministerstvo. Zvyšky povstalcov sa podľa armády ukryli do bunkrov v oblasti, ktorá je menšia než polovica  štvorcového kilometra a leží na severovýchode ostrova.
     
Stovky demonštrantov protestovali dnes pred britským veľvyslanectvom na Srí Lanke. Britskú vládu obviňujú z podpory tamilských tigrov. Protestujúci zapálili figurínu britského ministra zahraničných vecí Davida Milibanda a hodili ju cez múr na pôdu ambasády. Zároveň hádzali vajíčka a kamene. Pred budovou sa zišlo viac ako tisíc ľudí.
     
Prezident Srí Lanky Mehonda Rádžapaksé už v sobotu deklaroval vojenské víťazstvo nad tamilskými povstalcami. "S pýchou oznamujem, že moja vláda a absolútne oddané ozbrojené sily, v bezprecedentnej humanitárnej operácii napokon vojensky porazili Tigrov oslobodenia tamilského Ílamu." "Vraciam sa do krajiny, ktorá bola absolútne oslobodená od barbarských skutkov LTTE," dodal prezident.

LTTE v nedeľu priznala porážku. Vo vojne, v ktorej LTTE od roku 1983 bojovala za nezávislé územie pre srílanskú tamilskú menšinu, zomrelo násilnou smrťou vyše 70 tisíc ľudí.
    

 

 Zdroj/autor: reuters,ap,dpa,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa