Zázračné Mŕtve more: bahno uľaví od bolestí a voda upokojí podráždené nervy

2013-11-23 10:00:00 |   |    | 

IZRAEL/JORDÁNSKO/PALESTÍNA - Až na pár veľmi odolných mikroorganizmov je Mŕtve more skutočne bez života. Zároveň je však okolo neho poriadne živo. Za tunajšou zázračnou vodou a bahnom cestovali ľudia už v dobe antiky. Pozostatkom sú antické pevnosti i mestá, kde dnes stoja na plážach moderné hotely. Lenže Mŕtve more závratným tempom vysychá, a tak sa za pár rokov môže stať, že hotely nebudú na plážach, ale uprostred pustej púšte.



Každý mesiac klesne hladina Mŕtveho mora o šesť centimetrov, a pokiaľ to týmto tempom pôjde ďalej, nezostane z unikátnej vodnej plochy za 35 rokov nič iné, ako ohromná zasolená pustina. Prednedávnom síce vznikol unikátny a odvážny plán na vytvorenie 180 kilometrov dlhého kanálu, ktorý by privádzal vodu zo Stredozemného mora, ale odborníci varovne dvíhajú prst: „Narušenie ekosystému by bolo príliš veľké!“

 

Nie more, ale jazero

Mŕtve more klame svojím názvom - nie je totiž morom, ale „len“ slaným bezodtokovým jazerom. Hlavným zdrojom vody je rieka Jordán, ktorá do neho ústi na severe, a občasné toky zvané vádí. Žiadny tok z neho nevyteká - jeho plocha sa však napriek tomu zmenšuje, vyparovanie je tu obrovské a vody z Jordánu vďaka umelému zavlažovaniu ubúda.

Prísť o Mŕtve more by však znamenalo prísť i o jeho zázračné účinky. Voda, ktorá je desaťkrát slanšia než voda Stredozemného mora, je taká hustá, že sa v nej človek vznáša ako v beztiažovom stave. Ohromné množstvo minerálov zas blahodarne pôsobí na pleť, na reumu, ale hovorí sa, že i na psychiku. Človek je tu vraj pôsobením jódu a brómu pokojnejší a uvoľnenejší a vraj nepociťuje potrebu hádať sa.

 

Spálite sa tu neskôr

Veľmi nízka poloha miesta - Mŕtve more je najnižším nezakrytým bodom na planéte, leží 120 metrov pod úrovňou hladiny svetového oceánu - navyše „oslabuje“ slnečné lúče. Na to, aby sa človek spálil, tu potrebuje omnoho dlhšiu dobu. Chronickí „lovci“ bronzu to síce neocenia, ale kvitujú to kožní lekári.

Najznámejším letoviskom sú kúpele Ajn Gedi, ktoré v inak pustej a šedivej krajine pôsobia ako zjavenie. Tvoria ich moderné kúpeľné domy, zeleň a upravené morské brehy, kam každé ráno nákladný automobil navezie hromadu čierneho liečivého bahna, ktorým sa turisti potierajú. Samo o sebe vraj tlmí bolesť, v kombinácii s kúpeľom zas blahodarne pôsobí na všetky kožné problémy.

 

Do letovísk na juh

V južnej časti Mŕtveho mora ležia ďalšie dve veľké letoviská - Neve Zohar a Ein Bokek, spojené asi tri kilometre dlhou plážovou kolonádou. Ein Bokek je väčšie s dlhšou históriou - prvé domčeky tu stáli už v dobe, kedy oblasť ovládali Rimania. Hotely a liečebné kliniky, kde si človek môže zaplatiť klasický kúpeľný pobyt s lekárskym dohľadom, lemujú vysoké hory a suchá vegetácia.

Cesta do Neve Zohar pozdĺž pobrežia trvá asi pol hodinky. Tu si človek môže zájsť do múzea, ktoré mapuje históriu (voda z Mŕtveho mora sa používala pri mumifikácii egyptských múmií) i prítomnosť Mŕtveho mora a jeho okolia, nakúpiť pár tematických suvenírov v obchodoch alebo sa vydať k ruinám dvoch antických pevností - Nahal Zohar a Metzad Zohar.

Ideálne je túto cestu podniknúť v deň, kedy je obloha pod mrakom - čo môže byť problém. Slnečných dní je tu totiž 330 v jednom roku.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky last minute zájazdov:

 

  • Pobyt pri Mŕtvom mori: Vydajte sa na týždeň k Mŕtvemu moru a nechajte sa ním rozmaznávať! Stačí si len vybrať niektorý z hotelov a užívať si blahodarné účinky, ktoré má miestna voda, bahno a možno i vzduch!
  • Veľký okruh po Izraeli: Objavte Svätú zem, z ktorej vzišlo veľké náboženstvo i kultúrne tradície. Spoznajte základ našej civilizácie. Golanské výšiny, Betlehem, Jeruzalem a na záver odpočinok na pobreží Mŕtveho mora.
  • To najlepšie z Jordánska a Izraela: Skvelá cesta po histórii civilizácie, najvýznamnejšie židovské pamiatky, novodobé divy sveta ako Petra, rímske klenoty architektúry, púšte a beduíni.

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa