Jeruzalem: mesto poznačené vojnou i láskou

2013-01-09 11:30:00 |   |    | 

IZRAEL- Centrum náboženského sveta v sebe skrýva taje troch kultúr. V izraelskom meste, kde sa stretli kresťanská, moslimská a židovská kultúra, sa vždy niečo dialo a mesto je poznačené vojnou i láskou.



Pôvodné kamenné mesto dal postaviť kráľ Dávid v roku 1 004 pred Kristom. Jeho história je plná vojen, keď si jednotlivé západné a východné mocnosti vymieňali miesta obrancov a dobyvateľov. Staré mesto sa rozprestiera približne na jednom kilometri štvorcovom. Známe je svojimi múrmi a bránami. Dnešné múry (dlhé okolo 4 kilometrov) boli postavené osmanským sultánom Süleymanom I. v rokoch 1537-1541. Mesto má 11 brán, z čoho 7 je otvorených.

Jeruzalem je rozdelený do 4 častí. Židovská časť je známa krásnymi uličkami a najväčšími židovskými pamiatkami ako Múrom nárekov a Chrámovou horou, na ktorej stojí Skalný dóm a mešita al-Aksá. Tieto miesta sú posvätné aj pre komunitu moslimov, ktorých mestská časť sa nachádza za Múrom nárekov.

Skalný dóm - miesto, kde Abrahám chcel obetovať svojho syna a kde Mohamed prežil svoju „nočnú cestu do neba“, sú posvätné ako pre Židov, tak aj pre moslimov. V kresťanskej časti Jeruzalemu je najdôležitejšou pamiatkou Bazilika Svätého hrobu, miesto, kde bol ukrižovaný Ježiš Kristus. Najmenšou časťou mesta je arménska.

Staré mesto je od roku 1981 zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

 

Zdroj/autor: goisrael.com, jewishvirtuallibrary.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa