Rozprávky Tisíc a jednej noci naživo: Pozrite sa na to najlepšie z menej známych emirátov!

2014-11-26 08:30:00 |   |    | 

Je ich sedem, ale väčšinu pozornosti na seba pútajú len dva – Dubaj a Abú Dhabí. Zvyšné emiráty sú popoluškami, miestami v tieni. Pritom ponúkajú mnohokrát lepšie podmienky pre potápanie, nepreplnené pláže a atmosféru ako z rozprávok Tisíc a jednej noci – či už na tradičných trhoch alebo v luxusných hoteloch, ktoré svoj imidž postavili práve na rozprávkovom orientálnom štýle.



Keď sa povie emiráty, najskôr vám naskočí obrázok extrémne bohatého „mesta divov“ Dubaja, ktoré je zároveň centrom rovnomenného emirátu. Hotel v tvare plachetnice, najvyššia budova sveta, palmový ostrov, replika Tádž Mahalu…

Ak budete premýšľať ešte chvíľu, zrejme pridáte emirát Abú Dhabí s dráhou pre super rýchle formule 1. A ďalej? Ďalej už má väčšina ľudí pred očami len nekonečnú púšť a nič zaujímavého. Presvedčte sa o opaku, o tom, že to najznámejšie nemusí byť automaticky najlepšie.

 

V emiráte Fujairah sú vraj tie najlepšie pláže

 

Emirát Fujairah môžete občas v ponukách cestovných kancelárií objaviť i pod názvom „Východné pobrežie“. Práve na ňom, pri Ománskom zálive, leží. Tunajšie pláže sú dlhé, čisté, obvykle s bielym pieskom a len minimom turistov. Neoficiálny titul najkrajších pláží emirátov leží práve v ich piesku.

Okrem toho sú práve tu tie najlepšie podmienky pre potápanie. Voda je krásne čistá, viditeľnosť je teda vysoká a živočíchov, ktoré tu môžete pod hladinou uvidieť, sú desiatky. Od morských korytnačiek cez barakudy po niektoré druhy žralokov. Napokon, sám za seba hovorí i názov jedného z ostrovov pri pobreží. Shark Island má nielen tvar žraločej plutvy, ale v jeho blízkosti sa tieto tvory často preháňajú.

Hotelové strediská na pobreží sú, ale nie je ich veľa. Európania krásy Fujairahu totiž zatiaľ neobjavili. I život v hlavnom meste plynie bez poklonkovania turistom a tunajší tradičný souk, trh, nie je divadlom pre turistov, ale prirodzeným mraveniskom miestnych obyvateľov a obchodníkov, kde si môžete kúpiť omamne voňajúce korenie i čerstvé potraviny. Blízko hlavného mesta sú vodopády Al Wurrayah – miestni obyvatelia ale varujú, že dosiahnuteľné sú len terénnym automobilom.

Ani tu však turisti neuniknú lesku Dubaja. Dubaj je ako magnet, ktorý priťahuje všetkých bez rozdielu. Miestne hotely preto niekoľkokrát do týždňa vypravujú autobusy – tie ráno odídu a k večeru sa vrátia. A niektorí neodolajú a do Dubaja sa počas pobytu vydajú i viackrát.

 

Zelený emirát Ras Al Khaimah

 

Práve relatívne vzdialený Dubaj je hlavná nevýhoda dovolenky v najsevernejšom zo všetkých emirátov. Vládcovia emirátu Ras Al Khaimah ho označujú za „emirát na vzostupe“ a do jeho rozvoja investujú nemalé čiastky. V roku 2012 sem i vďaka tomu dorazilo asi milión turistov a vzhľadom k rastúcemu počtu hotelov na pobreží ich zrejme bude z roka na rok pribúdať.

Rovnomenné hlavné mesto však zatiaľ definíciu modernej metropoly západného strihu príliš nenapĺňa. Jeho najväčšími lákadlami sú zatiaľ „len“ múzeum s archeologickými nálezmi a v „chladnejšej“ časti roka ťavie závody. K slovu „chladnejšej“ úvodzovky skutočne patria, pretože i v zimných mesiacoch tu teplota neklesá pod dvadsaťšesť stupňov.

Občas sa pri čítaní o Ras Al Khaimah môžete stretnúť s prívlastkom „zelený“ emirát. A skutočne sú tu okrem púští i zelené údolia, v ktorých prírodné podmienky dovoľujú nielen divoký rast, ale i cielené pestovanie niektorých plodín.

 

Umm Al Quwain – Matka dvoch síl

 

Keď do slovenčiny preložíte názov emirátu Umm Al Quwain, dostanete práve výraz „Matka dvoch síl“. Vraj najskôr poukazuje na dlhú tradíciu rybárstva a prepojenia tunajších obyvateľov s morom a rybolovom. Dnes postupne rybárske dediny na niekoľko desiatok kilometrov dlhom pobreží striedajú luxusné hotelové strediská.

Ide to však pomaly. Emirát Umm Al Quwain rozhodne nie je chudobný, svoje bohatstvo však zatiaľ nevie, na rozdiel trebárs od Dubaja, prezentovať a predať. Jedinou výnimkou sú práve luxusné hotelové komplexy, kde si človek pripadá ako v inom svete, a aquapark Dreamland, ktorý si drží pozíciu jedného z najväčších aquaparkov planéty. Denne je schopný pohltiť až desaťtisíc návštevníkov.

 

Rybárskou dedinou bývalo kedysi i rovnomenné hlavné mesto – v ňom sa vyplatí navštíviť Starý prístav, v ktorom sa dodnes vyrábajú tradičné lode, a pevnosť, ktorá pôvodne slúžila ako sídlo panovníka, neskôr ako policajná stanica a dnes ako múzeum histórie.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán 

 

Reklamný odkaz

Na najkrajšie pláže sveta!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov do Emirátov :

 

  • Navštívte Dubaj! : Vydajte sa do Dubaja, mesta divov s najvyššou budovou planéty! Vyberte si hotel, ktorý sa vám páči, a potom už si len užívajte luxus jedného z najbohatších miest sveta!
  • Krajinami čierneho zlata : Vychutnajte si unikátnu plavbu vodami Perzského zálivu a okolo Arabského polostrova. Vyše týždňa na luxusnej lodi, na ktorej vám splnia akékoľvek želanie a ktorá zastavuje na tých najexkluzívnejších miestach.
  • Sharjah a ďalšie emiráty : Presvedčte sa o tom, že emiráty nie sú len nablýskaný Dubaj, ale i miesta, kde na vás dýchne história, tradičný spôsob života a nádherná príroda. Krásne pláže, luxusné hotely a rozprávky Tisíc a jednej noci!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa