Hinduistický komplex Prambanan tvorí až 240 chrámov, ukrýva vraj aj zakliatu princeznú

2023-04-09 10:01:00 |   |    | 

Na ostrove Jáva sa rozprestiera najväčší indonézsky hinduistický chrámový komplex Prambanan. S jeho výstavbou sa spájajú viaceré legendy a jedna z nich hovorí aj o tajomnej princeznej Roro, ktorej sochu vraj môžeme vidieť v jednej z hlavných miestností.



 

Chrámy dlho nevyužívali

Presný rok začiatku výstavby Prambananu nie je známy. Historici odhadujú, že to mohlo byť v polovici 9. storočia. Komplex vznikol v ére, keď v krajine ustupoval budhizmus a o slovo sa silnejšie hlásil hinduizmus. Hlavná časť vznikla za vlády Rakaia Pikatana, po jeho smrti pokračovali vo zveľaďovaní aj ďalší následníci, ktorí pristavali nové budovy a najmä pridali bohatú výzdobu s rôznymi sochami. Pôvodne sa celý komplex delil na tri zóny, ktoré pozostávali z 240 menších a väčších chrámov. Po vonkajšej ochrannej zóne nasledovala prostredná, kde sa nachádzali menšie svätyne. V centre bolo najposvätnejšie miesto, kde stálo osem veľkých chrámov aj osem menších modlitební. Hoci však bol Prambanan skutočným veľdielom, využívali ho len do polovice 10. storočia a následne začal chátrať.

 

Takmer ho zničili zemetrasenia

Chrám po prvýkrát v novodobej histórii objavili účastníci holandskej expedície v 18. storočí, do hlbšieho výskumu a opráv sa však pustili až od roku 1855. Prambanan má jednu veľkú nevýhodu v tom, že táto cenná pamiatka stojí na mieste, kde sa objavujú časté problémy so zemetrasením. Z toho dôvodu bol počas dejín hneď niekoľkokrát poškodený a museli ho následne rekonštruovať. Naposledy ho veľké otrasy zasiahli v roku 2006, keď došlo k zničeniu obvodových múrov. Čo bolo však horšie, narušili sa aj základy niektorých budov a z toho dôvodu ich museli uzavrieť pre verejnosť. Pod zlý stav sa tak podpísal nielen čas, ale aj takéto prírodné vplyvy. Napriek tomu Prambanan stále zostáva jednou z najlepších ukážok hinduistických chrámov v týchto končinách.

 

Zobrazuje tajomná socha smutnú princeznú?

Celý chrámový komplex zdobí niekoľko sôch, ktoré odkazujú na svätcov alebo významných panovníkov z tohto regiónu. Najviac pozornosti púta tá, ktorá sa nachádza v hlavnom chráme a zobrazuje neznámu ženu. Podľa legendy ide o princeznú Roro Jonggrang, ktorej krajinu porazil princ z iného panstva. Ten si ju chcel potom vziať za manželku. Jej sa však do svadby nechcelo hrnúť, preto mu dala ako podmienku, aby za jedinú noc postavil tisíc chrámov. Bandung však požiadal posvätných duchov, aby mu s tým pomohli, a tak sa zdalo, že uspeje. Keď to Roro zbadala, oklamala kohúta a ten zakikiríkal pred východom slnka. Princovi sa tak podarilo postaviť len 999 a nie tisíc chrámov. Keď sa však dozvedel o princezninom podvode, preklial ju a premenil na sochu, ktorá sa údajne nachádza v chráme Šiva.

 

Stvárnenie jedného z najdôležitejších hinduistických príbehov

Cestovatelia odporúčajú, aby ste si Prambanan prišli pozrieť aj vo večerných hodinách. Vtedy je komplex nádherne vysvietený a vyniknú viaceré detaily. Najväčšou stavbou je hlavný svätostánok, ktorý je venovaný Šivovi. Na výšku má 47 a na šírku 34 metrov. Zaujímavý je aj vďaka svojej výzdobe. Na jeho fasáde sa totiž nachádza niekoľko sôch, ktoré stvárňujú príbeh Ramajána. Ide o indický epos, ktorý sa pokladá za dôležitú časť hinduistického kánonu.

 

Neslúži len veriacim

Prambanan až dodnes slúži aj pre hinduistov. Okrem cestovateľov tam chodia teda aj veriaci, ktorí sa pomodlia alebo sa zúčastňujú spoločných obradov. Čo je však zaujímavé, časom sa začal chrámový komplex využívať aj na kultúrne akcie. Organizujú tam dokonca aj jazzový festival a pravidelne sa v komplexe konajú divadelné predstavenia a koncerty. Využívajú tak magickú atmosféru tohto miesta a tieto podujatia sú veľmi vyhľadávané.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa