Bájna Ayutthaya mala kedysi milión obyvateľov. Zostali po nich chrámy a sochy bez hláv

2024-03-25 12:00:00 |   |    | 

Neďaleko Bangkoku sa nachádza historické mesto Ayutthaya, ktoré bolo kedysi hlavným sídlom ríše. Počas jeho najlepšej éry tam žilo približne milión obyvateľov, takže by pokojne mohlo konkurovať aj súčasným veľkomestám. Jeho dôležitou súčasťou boli chrámy, ktoré sem dodnes lákajú turistov.



 

Ayutthayu založili v roku 1350 a postupne sa z nej stalo najväčšie mesto ríše. Isté obdobie bola aj metropolou, kvôli čomu sa však o ňu neustále zaujímali nepriatelia a musela odolávať viacerým útokom. Bola však pomerne dobre chránená - pri budovaní jej totiž vybrali strategickú pozíciu v obklopení troch riek, ktoré spomaľovali útočníkov.

Kvôli umiestneniu preto zvyknú Ayutthayu prezývať aj ostrovným mestom. Rieky Chao Phraya, Pa Sak a Lopburi však vytvorili nielen prírodnú hranicu tohto mesta, ale mesto sa vďaka nim stalo aj dôležitým obchodným uzlom. Ľahko sa tam totiž doplavili obchodníci aj zo vzdialených miest a s nimi do oblasti prichádzalo veľké množstvo peňazí. V časoch najväčšej slávy v meste vďaka nim postavili až 400 chrámov!

Nakoniec sa Ayutthayi stalo osudným až 18. storočie, keď na ňu zaútočili barmské vojská. Po ich nájazdoch bolo mesto natoľko zničené, že odtiaľ odišlo množstvo obyvateľov a pomaly začalo pustnúť. Zachovať sa podarilo najmä rozsiahle kláštorné komplexy a kráľovský palác, ktoré sú dodnes lákadlom pre turistov. Ayutthaya bola vďaka nim zaradená aj na listinu UNESCO ako vzácna archeologická lokalita.

Vďaka vzácnym stavbám toto thajské mesto často prirovnávajú ku Angkor Wat v Kambodži. Azda najvýznamnejšou je chrám Wat Mahathat so sochou Budhu, ktorá má zvláštnu podobu. Uvidíte tam jeho veľkú hlavu, ktorá je obrastená koreňmi.

V minulosti bola pritom Ayutthaya oveľa viac zdobená. Domáci sa snažili vzdať najmä úctu Budhovi a kvôli tomu sa tam nachádza aj množstvo sôch s jeho podobizňou. To sa však nepáčilo veliteľom vojsk z Barmy, ktorí chceli tunajších obyvateľov potupiť a po dobytí mesta preto sochám postupne stínali hlavy.

Dnes však turistov lákajú nielen vzácne stavby, ale aj slony, ktoré tu vždy mali špecifické postavenie. Pri meste sa nachádza malá Slonia dedinka, v ktorej sa dozviete všetko o týchto zvieratách. Spoznáte ich pozorovacie schopnosti, ako dokážu prežiť v prírode a ubrániť sa predátorom a taktiež prečo sú tak dôležité pre miestnu kultúru.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa