Päť najkrajších jazier na Novom Zélande: Jedného z nich sa nesmiete ani dotknúť

2022-03-05 00:00:00 |   |    | 

Dovolenku pri jazere majú radi mnohí cestovatelia. Väčšinou sa v ich okolí nachádzajú perfektné možnosti na aktívny oddych a potom môžu príjemne relaxovať pri vode. Nový Zéland je krajinou plnou príjemných prírodných prekvapení. Preto tam nájdete aj množstvo nádherných vodných plôch, ktoré patria k ich top atrakciám.



 

Wanaka

V južnej časti Nového Zélandu nájdete nádhernú oblasť Wanaka, kde sa nachádza aj rovnomenné jazero. Celý región ponúka vynikajúce podmienky na turistiku. Pod kopcami sú zase k dispozícii viaceré cyklistické chodníky a dokonalú aktívnu dovolenku zavŕšia vodné aktivity, ktoré máte priamo na jazere. Tam môžete plávať, člnkovať sa alebo vyskúšate paddleboarding. Celá lokalita, tak ako aj samotné jazero, sú ideálne na celoročnú dovolenku. V lete si užijete hory a turistiku, v zime sú zase v okolí zjazdovky na lyžovanie. Aj v tomto období sa môžete prejsť okolo jazera a užiť si nádhernú prírodu. Tento región je nádherný počas jesene, keď sa na hladine odrážajú pestré farby z celého okolia. Veľkou výhodou je, že sa v okolí Wanaky nachádzajú viaceré mestečká, v ktorých majú rôzne pamiatky a galérie. Taktiež sú tam viaceré vinice s rodinnými vinárstvami. V regióne sídli aj menší pivovar.

 

Tekapo

Jazero Tekapo je známe vďaka jeho tyrkysovo sfarbenej vode. Opäť je hlavným tromfom príroda v okolí. Najviac vyhľadávané je v období od apríla do septembra, keď nad ním môžete pozorovať tunajšiu obdobu polárnej žiary. Najlepšie ju uvidíte z observatória, ktoré sa nachádza na jednom z blízkych kopcov. Pri jeho brehoch sa nachádzajú cyklistické chodníky. Využiť ich môžete aj na dlhšie prechádzky. Z historického hľadiska je najvzácnejší Kostol dobrého pastiera, ktorý postavili v roku 1935. Okolo kamennej stavby sa nenachádzajú žiadne iné budovy, takže počas jasných nocí je tam skvele vidieť hviezdnu oblohu. Vtedy je obľúbeným miestom pre romantické prechádzky. V jeho blízkosti sa nachádza socha ovčiarskeho psa, pretože pri jazere je oblasť, v ktorej sa dlhoročne zaoberajú chovom oviec a takýmto spôsobom chceli vzdať úctu verným pomocníkom pastierov.

 

Wakatipu

S jazerom Wakatipu sa spája jeden zaujímavý úkaz. Približne každú pol hodinu výška jeho hladiny stúpa alebo klesá o desať centimetrov. Tento jav sa deje kvôli zvláštne tvarovanému dnu a jeho brehov. Legenda však hovorí o tom, že pod hladinou žije veľká bytosť menom Matau. Pohyby hladiny vraj podľa nej spôsobuje to, ako mu bije srdce. Aj v blízkosti tohto jazera sa nachádzajú nádherné vrchy. Najvyšší z nich sa volá Earnslaw a meria 2819 metrov. Z jeho vrcholu máte skvelý pohľad aj na Wakatipu. Veľmi obľúbené sú plavby po jazere, počas ktorých si pozriete zaujímavosti popri jeho pobreží. Tam sa nachádzajú aj viaceré rodinné farmy a mestečká, ktoré majú pekné historické centrá. Jazero je známe aj vďaka rybolovu. Najmä na jeho južnom pobreží sa nachádzajú rybárske dedinky, kde si priamo v podnikoch pochutnáte na ich špecialitách.

 

Smaragdové a modré jazerá

Jazerá s jedinečným sfarbením nájdete v národnom parku Tongariro. Všetky sa nachádzajú blízko seba a vznikli vďaka sopečnej činnosti. Tie zmenili horské jazerá do modrého alebo smaragdového odtieňa. Ich sfarbenie závisí od toho, aké minerály prevládajú vo vode. I keď sú veľmi pekné na pohľad a lákajú na kúpanie, nemôžete do nich vojsť a ani namočiť ruku. Zákaz platí kvôli tomu, že ich domáci pokladajú za posvätné a navyše je v nich aj vysoký obsah síry. Po dlhej túre sú však príjemným miestom, kde si môžete posedieť, občerstviť sa a pokochať ich nádherou.

 

Matheson

Podľa odhadov vzniklo jazero pred 14 000 rokmi, keď sa rozpúšťali ľadovce a na tomto mieste vznikla priehlbina. Matheson pokladajú za jedno z najfotogenickejších miest v krajine. Na jeho pozadí sa vynímajú kopce, najmä blízky ľadovec Fox a taktiež najvyššie vrchy v krajine – Aoraki a Tasman. V jeho okolí sú pôvodné lesy, ktoré tam vytvárajú výbornú klímu pre ľudí s chronickými dýchacími problémami. Popri jazere vedie chodník ideálny na prechádzky. V tomto regióne sa darí aj rôznym vzácnym vtákom, ktoré tam majú ideálne podmienky na život.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa