Queenstown

2016-07-07 12:00:00 |   |    | 

Nie je síce hlavným mestom, no patrí k tomu najzaujímavejšiemu, čo Nový Zéland ponúka. Čarokrásna príroda, bohatá história a množstvo adrenalínových zážitkov – to sú dôvody, prečo Queenstown obľubuje toľko turistov .Ak niekedy zamierite k protinožcom, môžete sa k nim pridať aj vy.



 

Ostrovný štát Nový Zéland azda netreba príliš predstavovať. Nachádza sa v juhozápadnej časti Tichého oceánu, asi 2000 kilometrov od Austrálie. Tvoria ho dva ostrovy (Severný a Južný) a množstvo menších ostrovčekov. Oficiálnou kráľovnou Nového Zélandu je Alžbeta II., ktorá však nemá žiadny skutočný politický vplyv. Politickú moc má v rukách premiér, ktorý predsedá demokraticky zvolenej vláde v parlamente. K najznámejším miestam Nového Zélandu patrí Queenstown, ktorý leží na Južnom ostrove. Každoročne ho navštívi až milión turistov.

Queenstown im ponúka prekrásnu prírodu, množstvo adrenalínových zážitkov aj zaujímavú históriu. Oblasť bola pôvodne osídlená Maormi, keď sem však v roku 1860 dorazili európski prieskumníci William Gilbert Rees a Nicholas Von Tunzelman, nikto tu už nebýval. To sa však rýchlo zmenilo - Európania hľadali pastviny pre svoje stáda a založili tu farmu. O dva roky neskôr tu naviac v rieke Arrow River objavili zlato a naplno vypukla „zlatá horúčka.“ V sedemdesiatych rokoch minulého storočia sa Queenstown dostal aj do hľadáčika turistov a dnes je najnavštevovanejším mestom celého Južného ostrova. Väčšina obyvateľov sa živí cestovným ruchom.

Queenstown sa môže pochváliť prekrásnou scenériou. Leží v zátoke jazera Wakatipu, ktoré obklopujú nádherné hory. Wakatipu je 3. najväčším jazerom na celom Novom Zélande a jeho hĺbka na niektorých miestach dosahuje až 380 metrov. Turisti ho radi spoznávajú z paluby takmer 100-ročného výletného historického parníka TSS Earnslaw, ktorý je tiež spomienkou na ťažbu zlata.

Nad Queenstownom sa hrdo vypína vrch s názvom Bobs Peak (446 m n. m.), kam sa môžete dopraviť lanovou dráhou The Gondola .Naskytne sa vám odtiaľ nádherný výhľad na celé mesto a aj na vyznávačov športu s názvom paragliding. Tí v hojnej miere využívajú tento kopec na skoky a plachtenie vo vetre.

Mesto a okolité prostredie je známe ako centrum extrémnych športov a prezývajú ho aj „dobrodružné hlavné mesto sveta.“ Ponúkajú tu totiž až 220 dobrodružných turistických aktivít. V lete je obľúbený trek na horu Ben Lomond (1748 m n. m.), paraglajding, horská cyklistika, rafting či bungee jumping. Ten bol mimochodom prvýkrát na svete komerčne prevádzkovaný práve tu.

Queenstown je však aj najvýznamnejším centrom zimných športov. Radovánky na snehu si sem prichádzajú užiť ľudia z celej krajiny. Najobľúbenejšie sú lyžiarske areály Coronet Peak a The Remarkables.

Pri návšteve Queenstownu nezabudnite navštíviť svetoznámu reštauráciu Fergburger. Tá ponúka tak široký výbor hamburgerov, aký si snáď ani neviete predstaviť.  Ak ste milovníkmi tohto jedla, skúste ho v exotických novinkách ako jahňací hamburger, hamburger s treskou či srnčí hamburger. Značka má iba jednu prevádzku, ale tá je známa po celom svete.

Čo sa týka ubytovania, v Queenstowne nájdete širokú ponuku ubytovacích zariadení v rôznych cenových kategóriách, ktoré vyhovejú každej klientele. Najlacnejšie ubytovanie nájdete od 27 NZD (v prepočte asi 18 eur) a najdrahšie okolo 165 NZD (106 eur) na osobu. Hovoríme pritom o štvorhviezdičkových hoteloch nachádzajúcich sa asi 10 minút od centra.

Ak túžite po dovolenke plnej adrenalínu a zároveň krásnej prírody, navštívte Queensland, "dobrodružné hlavné mesto sveta".

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa