Ostrov Maui: Perla amerického Havaja

2016-07-05 00:00:01 |   |    | 

Podľa legendy daroval ľuďom Havajské ostrovy boh Maui. Niet divu, že práve jeho meno nesie ten najkrajší ostrov z nich. V súčasnosti ho už môžete s cestovnou kanceláriou jednoducho navštíviť aj vy.



 

Ostrov Maui je druhým najväčším Havajským ostrovom, rozprestiera sa na ploche 1883 kilometrov štvorcových. Podobne ako ostatné ostrovy tejto lokality i Maui vznikol vulkanickou činnosťou, ktorú môžete sledovať dodnes. Na ostrove sa nachádzajú dve sopky, ktorých svahy sú čiastočne pokryté červenou farbou. Tú spôsobuje železo nachádzajúce sa vo vyvretých vulkanických horninách.

Haleakala patrí medzi najvyššie činné sopky sveta, dosahuje nadmorskú výšku až 3050 m n. m.. Výhľad z nej je úchvatný a bude vám dostatočnou odmenou za namáhavý výstup, počas ktorého môžete na východných svahoch obdivovať hlboko zarezané údolia a strmé rokliny. K poslednej erupcii spomínaného vulkánu došlo v roku 1790, dodnes môžeme vidieť lávové prúdy v lokalite La Perouse Bay.

Muai sa môže pochválit bohatou históriou. Ostrov bol objavený na konci 18. storočia britským námorníkom Jamesom Cookom, ktorý  ho tiež pokrstil. Už v tomto storočí sa stalo centrom ostrova mesto Lahaina, kde sídlila kráľovská rodina. V roku 1898 bolo celé súostrovie Havaj pripojené k Spojeným štátom americkým, ktoré tu počas 2. svetovej vojny vybudovali školiace stredisko amerického námorníctva. V súčasnosti je najväčším mestom ostrova Kahului, kde nájdete množstvo plantáží s trstinovým cukrom a obrovskú konzerváreň ananásov. Nachádza sa tu i letisko, kam prilietajú zvedaví návštevníci ostrova.

Po dlhej ceste si určite budete chcieť oddýchnuť na hotelovej izbe či pláži. Na Maui nájdete nielen veľké hotelové komplexy, ale i menšie hotely, kde oceníte väčšie súkromie. Ostrovu dominujú pláže so zlatým pieskom, navštíviť však môžete i tie s bielym, čiernym, ba dokonca červeným povrchom. Domáci najviac obľubujú pláže Oneloa a Big Beach Maui. Najväčšia pláž s hlbokým morom je vhodná aj na potápanie či šnorchlovanie. Podmorský svet koralových útesov s krásnymi pestrofarebnými rybami a morskými korytnačkami je zážitkom na celý život.

Maui je skutočne rajom na zemi, aj preto sem prichádza množstvo snúbencov spečatiť svoj manželský zväzok. Ich cieľom je najčastejšie Maluaka. Ak by sa vám táto destinácia zapáčila natoľko, že by ste tu chceli mať svadbu aj vy, pomôžu vám s ňou už aj v slovenských agentúrach či cestovných kanceláriách.

Po všetkých týchto skvelých činnostiach zaručene vyhladnete, nezabudnite si preto pochutiť na domácich špecialitách. Medzi tie tradičné patrí Mahi-mahi (delfínovitá ryba podobná tuniakovi, podávaná ako steak alebo sendvič), Malasada (pečený chlieb obalený v cukre) a Manapua (korenené bravčové mäso, balené v bielom chlebe). Nadšenci piva si pochutia na miestnych špecialitách Sam Choy´s Honu či Waimea Brewing Company.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa