Tichomorské Palau tvorí viac ako päťsto ostrovov: Milovníci vody tam nájdu svoj raj

2023-10-28 00:00:00 |   |    | 

Vo svete nájdete viacero krajín, ktoré sa rozprestierajú hneď na niekoľkých ostrovoch. Napríklad Palau v Tichom oceáne tvorí až viac ako päťsto ostrovčekov. Niektoré z nich sú neobývané a ľudia na ne prichádzajú stráviť deň v pokojnej divočine bez iných turistov. Okrem toho je tiež rajom pre milovníkov potápania a vodných športov.



 

Ostrov Peleliu

Palau zohralo dôležitú úlohu počas 2. svetovej vojny, na jednom z jeho ostrovov sa udiala najkrvavejšia bitka v Pacifiku. Peleliu preto dnes navštevujú turisti z dvoch dôvodov. Prvým je potápanie, pretože tak ako aj v iných častiach krajiny, i na tomto mieste je nádherný podmorský svet. Druhým dôvodom sú dejiny - na Peleliu nájdete pamätník a centrálu japonskej armády, ale aj expozíciu zbraní, ktoré sa používali v tých časoch. Jedným z pamätných miest je aj Jaskyňa tisícich mužov - dômyselný systém japonských vojakov, ktorý používali na ochranu svojho vojska.

 

Medúzové jazero

Jednou z najznámejších atrakcií prírodných v Palau je Medúzové jazero na ostrove Eil Malk. Pláva v ňom špeciálny typ zlatých medúz, ktoré pre svoj život potrebujú slnečnú energiu. Hneď, ako ráno vyjde slnko, tak sa začnú vo vode hýbať a takto sú v pohybe po celý čas až do jeho západu. Pre ľudí sú neškodné, preto sa môžu medzi nimi potápať a pozrieť si toto jedinečné prírodné divadlo. Po ponorení zrazu začnú okolo vás krúžiť desiatky medúz, čo je neopakovateľný zážitok. I vďaka tomu sa jazero stalo obľúbeným fotomiestom pre užívateľov sociálnych sietí.

 

Mliečna cesta

Skalné ostrovy prinášajú ďalšiu výnimočnosť v podobe tzv.  Mliečnej cesty. Do tejto lagúny tisíce rokov postupne naplavovalo nánosy vápenca a kriedy a na jej dne sa vytvorila hrubá vrstva bahna bielej farby, ktoré je bohaté na rôzne minerály. Veľmi dobré je na pokožku, preto túto oblasť prezývajú aj prírodné kúpele. Môžete si tam zaplávať, alebo sa len natriete bahnom a necháte ho pôsobiť. Má vynikajúce účinky aj na chronické bolesti kĺbov. Domáci s obľubou hovoria, že ak si ho raz na seba nanesiete, hneď omladnete o desať rokov. V tejto zátoke sú tiež výborné podmienky pre kajakovanie a v niektorých miestach aj na šnorchlovanie.

 

Bai na Airai

Pre Palau sú typické staré stavby bai, v ktorých sa stretávali muži z kmeňov. Vyrábali sa len z dreva a stáli na kamenných základoch. Často mali bohato zdobené steny. V súčasnosti sa už nevyužívajú na pôvodné účely a slúžia ako turistická atrakcia. Väčšina z nich má viac ako sto rokov a najstaršia sa nachádza v oblasti Airai na ostrove Babeldaob. Tá je druhým najľudnatejším krajom v Palau. Žije tam približne 3000 ľudí a patrí k modernejším ostrovom, na ktorom je aj letisko.

 

Vodopád Ngardmau

Na ostrove Babeldaob sa nachádza aj najväčší vodopád v krajine. Meria 30 metrov, na šírku má 37 metrov a pod ním sú prírodné jazierka a menšie vodopády. K Ngardmau vedie obľúbený turistický chodník, ktorý vám ukáže kus histórie tohto ostrova. Pôjdete okolo pozostatkov starej pôvodnej železnice, ktorú tam postavili Japonci a dokonca budete prechádzať aj okolo starej nefunkčnej lokomotívy. Podľa legendy vznikol vodopád z boha, ktorý mal telo úhora s jedným okom. Jedného dňa upadol do hlbokého spánku, z ktorého sa nedokázal prebrať. Z jeho trupu sa potom stala plynúca rieka a z hlavy hlavná časť vodopádu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa