Nový Zéland, krajina Pána prsteňov

2010-09-28 18:00:00 |   |    | 

V ďalšom článku o desiatich najexotickejších miestach našej planéty zavítame na Nový Zéland, ktorý sa do povedomia väčšiny obyvateľov dostal nakrútením filmovej série Pán prsteňov.



Pestrá škála prírodných zaujímavostí, členité pobrežie, alebo vysoké hory s nikdy sa netopiacim snehom prispeli k tomu, že Nový Zéland právom patrí medzi najkrajšie krajiny sveta.

V minulom článku ste sa mohli dočítať o krásach podmorského sveta Veľkého bariérového útesu. Dnešná téma sa bude týkať predovšetkým nádhernej prírody a zaujímavostí Nového Zélandu. Zavítame napríklad do Národného parku Rotorua alebo k smaragdovo zeleným jazerám Emerald Lakes.

 

Adrenalínové športy na Novom Zélande

Krásna príroda, gejzíry, prírodné a kultúrne bohatstvo. Tým všetkým sa môže Nový Zéland pýšiť. Navyše ponúka nevšedné zážitky i milovníkom adrenalínových športov. Jednou z hlavných turistických atrakcií je rafting (napr. na rieke Kaitune). Po ceste budete prechádzať vodopádmi, z nich jeden meria 7 m. I z tohto dôvodu má plavba obtiažnosť 5+.

Ďalšou aktivitou by mohlo byť skúmanie členitého pobrežia a fjordov z paluby morského kajaku. Doba požičania sa pohybuje v rozmedzí od polovice dňa až po niekoľko dní. Kajaky sú stabilné a môžete si do nich naskladať i pomerne veľkú výbavu.

Plávanie s delfínmi je na Novom Zélande pomerne novou záležitosťou. Nepredstavujte si však voľnú zábavu. Všetko prebieha pod dohľadom ochranárov a nadväzovanie kontaktov s týmito krásnymi morskými cicavcami vždy závisí len od delfínov. Kŕmenie je zakázané, dotyky tiež, pokiaľ si ich delfín sám „nevynúti“.

Ďalšími atrakciami sú výlety k ľadovcom, kde si zblízka prezriete napr. Foxov ľadovec. Loďou sa môžete vydať okolo národného parku Fiordland, ktorý je celý pokrytý hustým dažďovým pralesom. Počas plavby loďou uvidíte i mnohé vodopády, z nich najvyšší má 162 metrov. Za zmienku stojí i výstup na Mount Edmont alebo bungee jumping (napr. na jazere Taupo alebo v kaňone Rangitikei).

 

K pekelnej bráne parku Rotorua

Pokiaľ skôr než adrenalínovým aktivitám holdujete prechádzkam a poznávaniu krásnej prírody, je ideálnou voľbou park Rotorua. Vstup do parku nie je nijako nápadný. Na privítanie sa cez váš čuchový orgán preženie zápach pokazených vajec. Ten je spôsobený unikaním sírovodíku, ktorý sa spoločne s parou a inými plynmi miesi s tunajším ovzduším. Na zápach sa dá ale veľmi rýchlo zvyknúť. Potom už vám nič nebráni v ceste do mesta Rotorua, ležiaceho len kúsok za vstupom do parku v najväčšej termálnej oblasti Nového Zélandu.

 

  • Voda striekajúca k nebesám
    Park Rotorua leží na zlome zemských dosiek, kde sú za obrovského tlaku (vznikajúceho pod zemou) ohrievané masy vody a bahna. Tie sa potom dostávajú na povrch najčastejšie v podobe gejzírov alebo bublajúcich jazierok. V parku ich nájdete v blízkosti riek alebo jazier. V miestach, kde voda presakuje až k horúcej skale, vzniká para. Tá potom vytláča vodu smerom nahor. Pritom sa tlak neustále zvyšuje, až dôjde k mohutnej erupcii, ktorú uvidíte v podobe vysoko striekajúceho vodného stĺpca. Po skončení erupcie sa kanály opäť plnia vodou až ku kritickej hranici a celé predstavenie sa opakuje.

 

Jednou z miestnych atrakcií je prechádzka naprieč gejzírovou oblasťou. Okolo vás budú vyletovať do vzduchu stĺpy vody kropiace okolie spŕškou horúcich kvapiek. Narazíte i na malé bublajúce jazierka, kde sa voda prevaľuje takmer v tanečnom rytme. Prechádzka nie je taká bezpečná, ako by sa mohlo zdať. Dodržiavajte preto zákazy a varovné tabuľky, ktoré sú tu všade umiestnené. Keďže miestami je pôda horúca, mali by ste si obuť topánky so silnejšou podrážkou.

Priamo v parku a jeho okolí môžete navštíviť niekoľko miest s geotermálnymi aktivitami. V maorijskom skanzene Whakarewarewa napríklad nájdete jeden z najkrajších gejzírov s názvom Pohutu. V poslednej dobe ale značne zoslabol vďaka početným vrtom v jeho okolí. Ďalším miestom je vstupná brána s legendárnymi rezbami milencov Hinemoa a Tutanekei. O kúsok ďalej sa nachádza Inštitút maorského rezbárstva s ukážkami domorodého umenia v podobe vyrezávaných stavieb a vojnových kanoe.


 

  • Vstup do pekla
    Hell´s Gate, alebo Pekelná brána, patrí k najznámejším geotermálne aktívnym miestam parku. Prejdete sa tu po 1 kilometer dlhej cestičke zovretej divokými a niekedy bizarnými tvarmi skál s bublajúcou vodou, alebo striekajúcich vodu a bahno. Všetko je tu zahalené do oblaku z  pary a na jazyku sa vám usadí pachuť pekelnej síry. Fotografovanie v Hell´s Gate je veľmi zložité pre škodlivé vplyvy, ktoré tu na váš prístroj budú pôsobiť. Ďalším úskalím je zahmlené prostredie, v dôsledku ktorého sa stane vytvorenie čistej fotky malým majstrovským dielom. Maorská kultúra je tiež známa jedlom nazývaným hangi, ktoré sa pripravuje v pare. Súčasťou ochutnávky býva i koncert, ktorý sa tu usporadúva pre turistov. Súbor Maorov a Maoriek vám predvedie v tradičnom oblečení a za sprievodu gitary domorodé tance a hry s balónikmi i na šnúre s tyčkami. Špecialitou mužov je bojový tanec haka, v závere ktorého vyplazujú na obecenstvo s hrozivým výrazom jazyk (v boji sa toto gesto používalo pre zastrašenie nepriateľa).
  • Unikátny svet Taranaki
    Taranaki, alebo tiež
    Mount Egmont patrí k najkrajším horám Nového Zélandu. Taranaki vznikol ako ostrov. Izolácia, nadmorská výška a špecifická klíma z neho urobili svet, aký nemá na našej planéte obdobu. Vrchol týčiaci sa do výšky 2518 metrov nad morom má podnebie približujúce sa Scottovej základni na Antarktíde. Na úpätí nájdete stále zelený dažďový prales. Stromy, kríky, fuksie, kamahi, mahoe, mohutné cédre, palmy a rozličné odtiene zelenej farby tu môžete poznávať na náučných cestách, ktorými je pretkaný celý park (celkom je tu 320 chodníkov). Taranaki sa tiež stal pre Maorov posvätným tabu. V jaskyniach tu pochovávali svojich predkov. Ďalej tu môžete nájsť zvyšky sopečnej činnosti alebo erupciami zničené a zrútené skalné útvary. Pokiaľ sa vydáte na mrazivý vrchol, očakávajte teplotu okolo 2°C a pár ostrovčekov lišajníkov, ktoré sa tu udržali.

 

 

Nenechajte si ujsť
 

  • Ku smaragdovo zeleným jazerám Emerald Lakes
    Pri ceste po okraji Červeného krátera, v blízkosti ktorého sa jazerá nachádzajú, narazíte na „hrádzu“ – komín vulkánu, ktorý kedysi dávno chrlil vriacu magmu. Vyznačená trasa vás zavedie až k Severnému kráteru. Vo vnútri predtým bývalo lávové jazero. To však vychladlo a úplne kráter zaplnilo. Pozdĺž lávovej morény rozprestierajúcej sa na hrebeni, sa vydajte dolu k slávnym jazerám Emerald Lakes, podiel na ich smaragdovo zelenej farbe sa pripisuje minerálom z termálnej oblasti Červeného krátera.
  • K „palacinkovým“ skalám Punakaiki
    Punakaiki Pancake Rocks sú skaly, ktoré z diaľky skutočne vyzerajú ako naskladané palacinky. More v nich vyhĺbilo dlhé tunely, z ktorých môžete počuť burácanie vĺn. Niektoré ústia i na povrch, kde vytvárajú úchvatné divadlo v podobe akýchsi gejzírov striekajúcich niekoľko metrov vysoko.
  • Priesmykom Lindis Pass
    Pri prejazde týmto priesmykom vám budú okolité kopce pripomínať piesočné duny. Tráva na nich nemá typickú zelenú farbu. Je hnedá a slúži farmárom ako pastvina pre ich ovce. Na celej trase priesmyku je niekoľko odpočívadiel, kde sa môžete zastaviť a nabrať silu pre vašu ďalšiu púť po Novom Zélande.


 

 
Tipy na zájazd na Nový Zéland

Cestovná kancelária  - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Nový Zéland:

 

  • Austrália - Nový Zéland  Tento 18-denný zájazd kombinuje návštevu kozmopolitných miest Austrálie a prírodné zázraky Severného ostrova Nového Zélandu.
  • Nový Zéland od severu k juhu Pestrá príroda, divoké pobrežie, pláne pokryté zelenými kobercami so stádami oviec, hory, ľadovce, azúrové jazerá. To všetko vás čaká počas 18 dní nabitých dobrodružstvom.
  • Najlepšie z Austrálie Počas 23 dní sa vám splní sen o cestovaní a vy uvidíte tropický sever, početné rezervácie a tiež posvätné Uluru, alebo prímorské mestá Sydney a Melbourne.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel,reklamný článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa