TOP10 Na koniec sveta do parku Los Glaciares

2010-08-22 17:00:00 |   |    | 

Na konci sveta, v Patagónskych Andách, sa nachádza jedno z najkrajších miest na Zemi. Privíta vás ohlušujúci rev a obrovité ľadovcové bloky, ktoré sa rútia desiatky metrov do ľadovej vody. dobrodruhov a turistov lačných po krásnej a nespútanej prírode...



Čítajte náš 10-dielny seriál, ktorý sa zameriava na tie najexotickejšie a najzaujímavejšie miesta sveta. V každom diele vám predstavíme a priblížime miesto, kam by sa dala naplánovať dovolenka snov bohatá na zážitky, krásne fotky a hlavne na nezameniteľnú atmosféru. Postupne vám v tomto seriáli predstavíme miesta, ktoré sú vo svojej kráse určite unikátne. Naše putovanie dnes začneme ľadovcovým parkom Los Glaciares.

 

Za azúrovou farbou ľadovca Perito Moreno

Takmer celý park Los Glaciares je nespútanou divočinou. Jednou z oblastí, ktorá je turistom prístupná, je Lago Argentino s ľadovcom Perito Moreno.

 

  • Ako sa najlepšie dostať k ľadovcu
    Sú dve možnosti, ako si zblízka pozrieť tento prírodný unikát. Môžete sa vydať po drevenej ceste (tie sú v dostatočnej vzdialenosti, aby turistov nemohli ohroziť odlamujúce sa kryhy) alebo si zaplatiť výlet loďou, ktorá sa k nemu plaví dvakrát denne. Z drevenej cestičky ležiacej na úrovni ľadovca sa vám otvorí pohľad na Perito Moreno ako celok. Z lode zasa budete žasnúť nad jeho výškou, ktorá z paluby krásne vynikne.

 

Perito Moreno je takmer jedinečný v tom, že sa k nemu môžete priblížiť až na dosah. Mohutný ľadovcový splaz je ukončený vrásčitým a rozpraskaným čelom, ktoré sa nad hladinou jazera týči až do výšky 70 metrov. V tesnej blízkosti ľadovca je to však dosť nebezpečné, pretože ten si žije vlastným životom. Každú chvíľu sa z jeho steny uvoľňujú kryhy. Niekedy malé, inokedy sa obrovská kryha zrúti za ohlušujúceho hrmenia do vôd jazera. Najviac nepochopiteľná je ale azúrová farba ľadovca, ktorá ostro kontrastuje s okolitou sivosťou a vystupuje na povrch. Vďaka nej má Perito Moreno tajuplný, až takmer nadpozemský vzhľad.

 

 

Drsná tvár Patagónskych Ánd

 

Druhou turistami navštevovanou časťou parku Los Glaciares sú vysoké štíty Patagónskych Ánd. Z diaľky najviac zaujmú dvaja „strážcovia“ Ánd – žulový masív Fitz Roy (3375 m) a Cerro Torre (3128 m). Návšteva týchto vrcholov je však len pre ostrieľaných dobrodruhov. Nestále a večne zle naladené počasie sa s nikým nemazná a skúša návštevníkom čo najviac znepríjemniť život. Pre búrlivé vetry, lavíny, padajúce kamene a zimu sa tieto dva vrcholy zaraďujú k najobtiažnejším terénom na svete.

 

  • Stále sa opakujúci kolobeh
    Každý deň, keď zo seba ľadovec Perito Moreno zhodí „prebytočnú záťaž“ v podobe mohutných krýh, sa po metroch približuje ku brehu jazera. A raz za štyri až päť rokov sa tu vďaka tomu odohrá neskutočná dráma. Masa ľadu približujúca sa k brehu zahradí rameno jazera. Voda tu stúpa, až nesmierny tlak pretrhne ľadové väzenie a vodná masa sa vyvalí von. Za ohlušujúceho rachotu sa potom vodné hladiny vyrovnávajú. K poslednému pretrhnutiu došlo v marci roku 2006.

 

Výstup na vrcholky Ánd je len pre skúsených a tvrdých horolezcov. Na prehliadku skalného masívu môžete využiť niekoľkodenný treking, ktorý vás prevedie okolo úpätia masívu Fitz Roy a Cerro Torre. Ak vám vyjde počasie, bude zážitok ešte silnejší. Nie je však vylúčené ani to, že pre hmlu vrcholky týchto velikánov neuvidíte. K najkrajším chvíľam patrí východ slnka pri jazere Cerro Torre. Slnko tu nemilosrdne praží do kolmých a zospodu nezdolateľne vyzerajúcich skalných stien, ktoré akoby ani nepatrili do nášho sveta.

 

Nenechajte si ujsť
 

  • Do najjužnejšieho mesta sveta
    Najjužnejším mestom planéty sa stala Ushuaia. Nájdete tu domčeky z dosiek natreté výraznými farbami, ktoré žiaria na pozadí zasnežených Ánd. Usmievaví obyvatelia sa vás ujmú a ak budete chcieť, porozprávajú vám báje o mocných bohoch a démonoch obývajúcich strmé vrcholky hôr.
  • Na polostrov preplnený miestnou faunou
    Pri návšteve biosférickej rezervácie uvidíte neuveriteľné množstvo vtáctva, vzácnych druhov lám guanako a pásavcov. Zvieratá sa tu cítia bezpečne, preto sa pri troche opatrnosti k nim dokážete nepozorovane priblížiť. Len o kúsok ďalej, do zálivu San José, sa prichádzajú páriť veľryby. Pobrežie je okupované kolóniami tuleňov a tučniakov.
  • Krajina gaučov
    Pokiaľ vás už omrzela príroda, zavítajte do krajiny gaučov – kúzelného mesta Buenos Aires. Môžete tu žiť miestnym folklórom, spoznávať kultúru, alebo sa vydať na návštevu netypických poľnohospodárskych usadlostí, posedieť s miestnymi a zoznámiť sa s ich životom.

 

 

Tipy na zájazd do Los Glaciares

 

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Argentína

 

  • Veľký okruh po Argentíne a Patagónii Poznajte to najkrajšie z exotickej Patagónie. Čaká tu na vás nádherná príroda, ostré štíty hôr, lámajúce sa ľadovce, alebo veľryby. Nazbierate úchvatné zážitky na celý život.
  • Argentína - Uruguaj - Chile Kombinácia, ktorá vám umožní spoznať kultúrne tradície krajín a veľkolepé prírodné scenérie, pričom okrem iného uvidíte aj majestátnu Aconcaguu.
  • Veľký okruh po Chile  Santiago obklopené päťtisícovkami, Torres del Paine, jeden z najkrajších národných parkov sveta, ľadovce, sopky a lagúny - to sú ciele tejto úžasne exotickej cesty.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa