Sopečná Kostarika

2010-10-08 18:00:00 |   |    | 

V dnešnej časti seriálu TOP 10, o najexotickejších miestach sveta navštívime Kostariku...



Krajinu, kde sa za jeden deň môžete pozrieť do červeného oka vulkánu, pohrať sa s delfínmi, zasurfovať si na obrovských vlnách, alebo si odpočinúť na plážach lemovaných kokosovými palmami...

Dnešná téma poteší predovšetkým dobrodruhov a milovníkov sopiek. Zavítame medzi vulkány na Kostarike a povieme si niekoľko praktických informácií o tom, ako ich v relatívnom bezpečí pozorovať.

Zmienime sa však aj o iných zaujímavostiach, lebo príroda nadelila Kostarike do vienka nevšednú krajinu a hlavne nepreberné množstvo rastlín a živočíchov.

 

Červené vnútro sopky Arenal

Arenal je súčasťou parku Arenal Tilaran Conservation Area, ktorý je jednou z najnavštevovanejších destinácií Kostariky. Popularitu si získal hlavne vďaka stále činnej sopke Arenal, ktorá je tu najväčšou atrakciou.

 

  • Deň, keď sa sopka prebudila
    Arenal je stratovulkán (navrstvená sopka) vypínajúci sa do výšky 1657 metrov. Sopka sa po prvýkrát po 400 rokoch svojej existencie prebudila 29. júla 1968. Miestni obyvatelia netušili, že je sopka činná, preto jej predtým jednoducho vraveli kopec Arenal. V onen osudný deň, sopka vybuchla o 7:30. Otvorili sa tri krátery, ktoré zničili tri mestečká (Tabacón, Pueblo Nuevo a San Luis). Ani v ďalších dňoch však jej besnenie neutíchlo. Zomrelo 89 ľudí a lávové balvany, ktoré sopka vystreľovala, pokryli územie s rozlohou 15 štvorcových kilometrov.

 

Každý deň tu môžete pozorovať chrlenie lávy, ktoré trvá v rozmedzí 2 - 45 minút. Najlepšie je pozorovať vulkán v noci, kedy si pre vás pripraví nezabudnuteľné divadlo v podobe plaziacich sa jazykov lávy alebo rozžhavených lietajúcich kameňov. K erupciám patrí tiež zvuková kulisa, ktorá je niekedy veľmi silná, inokedy sotva počuteľná. Bohužiaľ i sopky sú „náladové“, a tak niekedy môžete zažiť len bublanie bez sprevádzajúcich svetelných efektov. Cez deň je vrchol Arenalu väčšinou v mrakoch a je veľkým šťastím, keď výron lávy uvidíte. Čo však neprehliadnete, sú stuhnuté lávové polia, ktoré svojimi často bizarnými tvarmi prebúdzajú fantáziu prizerajúcich.

Okolo sopky a cez celý národný park vedie niekoľko turistických trás, ktoré vás dovedú napr. na vyhliadkovú plošinu (Los Miradores) alebo k tokom lávy z roku 1968 (Sendero Heliconias). Miestne liečivé teplé pramene boli podnetom k vybudovaniu termálnych kúpeľov, z ktorých najznámejšie sú Tabacon a Baldi. V okolí môžete navštíviť i jazero Arenal, vyhasnutý vulkán Cerro Chato, alebo visuté mosty, ktoré vedú dažďovým lesom a poskytujú výhľad na Arenal (vstupné 20 USD). Vstupné do parku je 6 USD a otváracia doba je 8:00 – 16:00 h.

 

  • Horúce pramene Tabacónu
    Tabacón Resort je nádherná tropická záhrada vybudovaná v okolí teplých prameňov. Hlavná rieka pretekajúca cez celú záhradu je rozvetvená do slepých ramien, bazénov, vaní a vodných odpočívadiel. Teplota vody sa pohybuje v rozmedzí 22 – 41°C. Stredisko ponúka okrem kúpania v horúcej vode i bahenné zábaly, masky, masáže, manikúru, alebo aromaterapiu. To všetko pod šírou oblohou a za spevu vtákov. Za vstup do záhrady zaplatíte 15 USD.

 

Ku kráteru sopky Poás

K vulkánu, ktorý je 1,3 km široký a 300 m hlboký, sa dostanete cez kávovníkové, jahodové a kvetinové plantáže, ktoré Poás obklopujú. Pre unikanie nebezpečných plynov je vstup priamo do vulkánu prísne zakázaný. Na vyhliadkových miestach sa vám naskytne pohľad na jazero Lago Botos, jeho zdrojom je prevažne dažďová voda. Z hladiny jazera sa dvíha para, ktorá sa prelína s unikajúcim plynom a v dôsledku toho tvorí zvláštne obrazce. V súčasnej dobe sa Poás prejavuje cyklickými erupciami, ktoré sa veľmi podobajú gejzírom. Z parkoviska vedú po okolí dva okruhy, Sendero Botos (prejdete sa trpasličím hmlovým lesom až k jazeru Botos) a Sendero Escalonia. Vstupné do parku okolo vulkánu Poás je 7 USD. Otváracia doba 8:00 - 16:00.

Kúsok od vulkánu leží orchideová záhrada La Paz Waterfall Gardens v ktorej nájdete 5 vodopádov. K jednému z nich (Magia Blanca) sa môžete priblížiť veľmi blízko a pozorovať údolie cez stenu padajúcej vody. Záhrada je unikátnym miestom na fotografovanie kolibríkov a žiab (i tých jedovatých). Je tu tiež možnosť vidieť expozíciu hadov alebo „motylárium“. Vstup do záhrady vás bude stáť 25 USD, ale vyplatí sa kúpiť si vstupenku s celodenným jedlom a nápojmi za 37 USD.

 

Môže sa hodiť:

Ako sa chovať vo vulkanicky aktívnych oblastiach

Pokiaľ sa rozhodnete absolvovať výstup k vrcholku aktívneho vulkánu, mali by ste dbať na niekoľko pravidiel. Vhodne sa oblečte. Nikdy neviete, čo vás tam hore bude čakať. Mali by ste mať na pamäti, že sopka si vytvára svoje vlastné počasie - horúco, silný vietor, kyslé dažde, blesky, snehové búrky, vulkanickú aktivitu, nestabilný terén a mnoho ďalších. Navyše vás môže postihnúť i vysokohorská choroba. Každý vulkán je špecifický, preto je dobré si o ňom zistiť čo najviac informácii.

Vždy dávajte veľký pozor na to, čo sa deje okolo vás. I sopky vedia hovoriť a väčšinou varujú, než sa rozbesnia. Dbajte preto na ich varovanie (ľahké zemetrasenie, náhle zníženie viditeľnosti, a pod.). Pozor tiež na miesta „stojaceho“ vzduchu. Tu sa môžu hromadiť jedovaté plyny, ktoré by sa vám vo vyšších koncentráciách mohli stáť osudnými.

Pokiaľ budete pozorovať tečúcu lávu, držte sa od nej v úctyhodnej vzdialenosti. Horiace rastliny kryté lávou produkujú metán, ktorý plní lávové tunely. Ten sa môže vznietiť. Potom nastáva výbuch, ktorý dosiahne až sto metrov od centra vzniku. Majte sa na pozore i pri pozorovaní prieduchov, kedy musíte počítať s tým, že sopka vydychuje. Pritom môže vystreľovať „projektily“ rýchlosťou niekedy až okolo 200 metrov za sekundu.

Uviedli sme si len niekoľko z mnohých pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať. Pokiaľ sa však na sopku vydáte, väčšinou tým porušíte pravidlo základné – zákaz vydaný štátnymi orgánmi, ktoré sú si vedomé nebezpečnosti týchto miest.


 

Nenechajte si ujsť

 

  • K vodopádom La Fortuna
    Vodopád leží 5,5 km od mesta Fortuna. Pri bráne budete musieť zaplatiť vstupné 6 USD. Potom prejdete chodníkom, na ktorom sú rozostavané stánky s predraženým občerstvením. Na konci vašej cesty ale budete odmenení nezabudnuteľným výhľadom na vodopád, ktorého  vody sa za ohlušujúceho hrmotu rútia zo 70 metrovej výšky do jazierka, v ktorom sa môžete i vykúpať.
  • Za nádhernými výhľadmi k jazeru Arenal
    Arenal je najväčším kostarickým jazerom, rozkladajúcim sa na ploche 124 štvorcových kilometrov, vo výške 1798 metrov nad morom. V okolí jazera narazíte na vyhliadkové miesta, ktorá vám poskytnú veľmi pekné výhľady na okolité vulkány a nepriepustnú džungľu. Jazero je zásobárňou pitnej vody a tiež hnacou silou pre obrovskú vodnú elektráreň. Navyše sú tu vhodné podmienky pre windsurfing.
  • Odpočinok na plážach národného parku Manuel Antonio
    Manuel Antonio je jedným z najznámejších kostarických parkov. So svojimi nádhernými bielymi plážami a tropickou prírodou je veľkým lákadlom pre turistov, ktorí sem prichádzajú fotografovať a poznávať dažďové pralesy, koralové útesy, opice, leguány, leňochy, alebo medvedíky čistotné. Park leží v blízkosti mesta Quepos, preto tu očakávajte zvýšený ruch.

 

Tipy na zájazd do Kostariky a okolia

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Kostarika:

 

  • Okruh po Kostarike  Počas 12 dní absolvujete okruh po „Bohatom pobreží“ Strednej Ameriky, ponúkajúcom nepreberné množstvo prírodných krás.
  • Okruh po Venezuele Zažijete tu strhujúci pohľad na najvyšší vodopád sveta Salto Angel. Budete sa plaviť po delte Orinoka, kde môžete loviť dravé pirane, alebo navštívite pôvodné indiánske mestečká.
  • Veľký okruh po Mexiku Čaká na vás pestrosť a farebnosť miestneho folklóru, uvidíte najzaujímavejšie architektonické skvosty majskej a aztéckej kultúry a navštívite i svetoznáme letoviská.


 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa