TOP10 V Torres del Paine uvidíte jedny z najkrajších scenérií na svete

2010-08-21 17:00:00 |   |    | 

Pokračujeme v seriáli o desiatich najexotickejších miestach našej planéty, dnes sa vydáme do Chile, kde navštívime Národný park Torres del Paine.



Tento skvost chilskej Patagónie je z jednej strany obklopený nádhernými fjordami, z druhej ho zvierajú nekonečné pampy.

V minulej časti nášho seriálu ste sa s nami mohli vydať na ostrov jašterov Galapágy. Dnes si predstavíme miesto, ktoré by pravdepodobne uchvátilo každého, kto by ho navštívil – chilský Národný park Torres del Paine. Nájdete tu nádherné prírodné scenérie a miesta vyzerajúce ako by boli z iného sveta. Surová a krásna príroda tu ukazuje svoju tvár v podobe jazier, nezabudnuteľných horských scenérií, svetlomodrých ľadovcov alebo bohatého a pestrého zastúpenia fauny a flóry. Je to tiež miesto ako stvorené pre treking.

 

Čo by ste mali o parku Torres del Paine vedieť

I keď je park otvorený celoročne, predsa len je dobré sa zamyslieť, na ktoré obdobie by bolo vhodné si výlet sem naplánovať. V zimnom období (jún - september) sa chodníky stávajú jedným veľkým klziskom a ani teploty nie sú veľmi príjemné. Ideálnym časom je december - marec, kedy vás okrem vyšších teplôt (10-18°C) potešia i dlhšie dni (18 hodín svetla sa hodí, zvlášť keď zablúdite).

Vstup do parku sa platí. Na jednu osobu je to asi 30 USD. Pozor však na ubytovanie. Kempy a táboriská bývajú v hlavnej sezóne takmer plne obsadené a nedajú sa rezervovať. Môžete si však zarezervovať „strechu nad hlavou“ v zruboch v cestovnej kancelárii v Puerto Natales.

Ak sa rozhodnete pre treking, treba vedieť, že za kempovanie a táborenie sa tiež platí. Výnimkou sú jednoduché táboriská, ktorá sú zdarma. Pozor na táborenie mimo vyhradené pásma. Je to zakázané a veľmi sa na to dbá. Inou možnosťou je cestovať bez stanu. To ale budete musieť siahnuť veľmi hlboko do svojho vrecka, pretože ubytovanie v hoteloch je veľmi drahé.

A ako sa sem dostať? Najlepšie spojenie je letecké. Najbližšie letisko je v Punta Arenas alebo v El Calafate. Za letenku zaplatíte zhruba 1150 EUR.

 

Ku kamenným stĺpom Las Torres

Najlepším spôsobom, ako park Torres del Paine spoznať, je prejsť si ho po svojich. Čo si ohmatáte a vydriete, to vám zostane nadlho v mysli. A tento park za to určite stojí. Práve pre tieto účely existuje možnosť využiť niekoľko trás, ktoré vás prevedú parkom skrz naskrz. Ako sme sa už zmienili, je to raj predovšetkým pre priaznivcov trekingu.

Najpopulárnejšia je cesta označovaná ako „W“. Je to skrátená trasa trvajúca 5 dní. „W“ zároveň korešponduje s celkovým profilom trasy, ktorá vás prevedie tromi údoliami, okolo ktorých stoja ako strážcovia vysoké skalnaté vrcholky. Najlepšie je cestu začať príjazdom z mesta Puerto Natales k bráne parku. Za drobný poplatok sa môžete zviesť mikrobusom ku kempu Las Torres. Potom sa vydáte proti prúdu rieky Rio Ascensio k táborisku Torres (bude vám to trvať približne 4,5 - 6 hodín. Doba sa odvíja od vašich dispozícii a telesnej kondície). Toto miesto sa stane i východiskovým bodom pre ďalšiu púť ku kamenným stĺpom Las Torres, podľa ktorých je park pomenovaný. Práve na tomto mieste uvidíte zázrak, ktorým sa Torres del Paine pýši.

 

  • Zázrak na hore El Torre
    Zázrak sa deje na hore El Torre. Aby ste ho videli, budete si musieť trochu privstať. Odohráva sa totiž pri východe slnka, kedy sa slnečné lúče po prvýkrát dotknú hory a tá sa sfarbí dočervena. Tento jav trvá len niekoľko minút, ale naozaj stojí za to ho vidieť. Okolitá krajina je ponorená do šera a do diaľky svieti vrchol hory ako obrovský maják. Môžete sa však stretnúť i s nepriazňou počasia, kedy sa nad vrcholkom budú preháňať mraky, za ktorými sa slnko schová
    .

 

Romantický večer pri ľadovci Grey

Trasa trekingu ďalej pokračuje spiatočným zostupom pozdĺž rieky a zavedie vás k ďalším dominantám parku. Sú nimi Aleta de tiburon, alebo žraločia plutva, a Cuernos del Paine (skalný útvar veľmi pripomínajúci rohy). V poslednom údolí na vás čaká nádherné jazero Grey, pri jeho brehoch sa vyskytuje patagónsky buk lenga, ktorý rastie len na južnej pologuli (Južná Amerika, Nový Zéland, Austrália). Odtiaľ je už len kúsok ku ľadovcu rovnakého názvu. Práve nad ním sa dajú stráviť nádherné večery, keď tu môžete v pokoji a hlavne v závetrí sledovať hru svetla, ktorú rozohrajú posledné lúče zapadajúceho slnka na tvári ľadovca.

 

Pravá a nefalšovaná dúha 

Tento prírodný úkaz zažijete v údolí Francés, ktoré je mimochodom považované za najkrajšie miesto Torres del Paine. Okolo vás sa budú týčiť kamenité svahy a obrovitá aréna tvorená vežami a ľadovcami. Dúhu uvidíte v čase, keď je obloha zatiahnutá a trochu mrholí (čo tu nie je zas taká ojedinelá situácia). Budete príjemne prekvapení sýtym oblúkom, ktorý sa objaví takmer „nad vašimi hlavami“ vo chvíli, keď sa mraky pretrhnú a vyjde slnko. V pozadí impozantného poloblúku sa bude týčiť najvyšší vrchol Cerro Paine Grande.

Jednou zo zvláštností parku je pomenovanie vrcholov, riek, ľadovcov a kempov, ktoré dostali názvy zo všetkých kútov sveta. Napríklad jednu z veží masívu Lago Grey si veľmi ľahko zapamätáte, pretože sa volá Ostrava. V parku žije mnoho druhov zveri. Puma sa cestičkám vyhýba, preto ju veľmi ťažko stretnete. Zato tu môžete naraziť na juhoamerického pštrosa alebo srnca huemula (spoznáte ho podľa neobvyklej tučnoty). S mnohými zážitkami a niekto i s potrebou si s niekým pokecať (často sa stane, že za celú dobu vašej cesty nestretnete zástupcu ľudského rodu) môžete treking zakončiť na lodi, ktorá vás prevezie cez jazero Pohoe a vysadí vás na jeho druhom brehu. Odtiaľ sa dostanete minibusom späť k bráne parku.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Mesačnou krajinou do Pali-Aike
    Pri prejazde týmto parkom si naozaj budete pripadať, ako by ste  prechádzali po mesiaci. Aj napriek svojej zdanlivej pustote oplýva krajina Pali-Aike množstvom zveri, ktorú by ste inde ťažko hľadali. Je tu neskutočné ticho a pokoj, k čomu tiež prispieva „vysoká“ návštevnosť 1500 ľudí za rok.
  • Za tučniakmi do Punta Arenas
    Bolo by škoda, keby ste pri svojich cestách nezavítali k nejakej známej kolónii tučniakov. Jedna z najznámejších sa nachádza v Seno Otway. Zblízka si tu môžete vyfotiť tieto roztomilo sa túliace tvory, ktoré sa so svojím čierno-bielym frakom stali jednými z najznámejších zvierat na svete.
  • Do najjužnejšieho veľkomesta sveta
    Týmto titulom sa môže honosiť mesto Punta Arenas, ktoré je zároveň i tretím najväčším v celej Patagónii. Živé a bohaté mesto sa stalo dôležitým turistickým centrom, kam sa sťahuje ročne mnoho turistov. Je to i vďaka jeho polohe. Z Punta Arenas sa totiž veľmi ľahko dostanete do okolitých prírodných parkov, ktoré sú cieľom väčšiny návštevníkov tejto oblasti.


 

Tipy na zájazd do Torres del Paine

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Chile:

 

  • Veľký okruh po Chile Počas 16 dní uvidíte mohutné päťtisícovky, jeden z najkrajších parkov sveta Torres del Paine, alebo sa vydáte k ľadovcom, sopkám a nádherným lagúnam.
  • Veľký okruh po Brazílii Nielen príroda, ale aj kultúra a súčasnosť jednej z najatraktívnejších krajín sveta. A ulovte si vlastnú piraňu.
  • Argentína - Uruguaj - Chile Tento zájazd jedinečne kombinuje kultúrne tradície krajín a veľkolepé prírodné scenérie. Okrem iného uvidíte aj majestátnu Aconcaguu.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa