Desať najexotickejších miest planéty

2010-03-05 17:00:00 |   |    | 

Chcete spoznať tie najkrajšie miesta planéty? Obrovité ľadovce, ľadovcové splazy, nádherné chrámy, pozostatky dávnych civilizácií, mystické obrazce alebo prírodné scenérie? To všetko nájdete v desiatich dieloch seriálu, ktorý vám tieto exotické miesta postupne predstaví.



Seriál o desiatich najexotickejších miestach našej planéty vám postupne predstaví lokality, ktoré sa vďaka svojej kráse, historickej hodnote, krehkosti, alebo neopakovateľnej atmosfére zaradili medzi tie najpozoruhodnejšie kúty sveta, ktoré sa dnes dajú navštíviť.

Tipy a rady pre cestovanie budú v týchto článkoch samozrejmosťou. Všetky diely sú koncipované tak, aby v nich bolo spomenuté to najzaujímavejšie, čo v danej lokalite môžete vidieť a prežiť. V sekcii Nenechajte si ujsť potom pri každom mieste nájdete tri najzaujímavejšie miesta danej oblasti.

A kamže sa to teda pozrieme? Tu je zoznam všetkých desiatich najexotickejších miest:

 

1 - Park Los Glaciares
Môžeme začať napríklad parkom Los Glaciares, ktorý leží v Patagónskych Andách. Obrovské ľadovcové rieky, ohlušujúci hrmot, azúrová modrosť ľadovca Perito Moreno, alebo ľadovcové bloky rútiace sa z výšky niekoľkých desiatok metrov, to je Los Glaciares, park na konci sveta.

2 - Chrám Chichen Itzá
Z prírody sa vydáte i na miesta, kde sa prinášali krvavé obete bohom a krv tiekla po stupňoch mohutných pyramíd. Takým miestom je i Chichen ItzáMajovia, ktorých civilizácia bola na podivuhodne vysokej úrovni, postavili toto miesto a zasvätili ho svojim rituálom. Neuvidíte tu obetovanie, ale zblízka môžete obdivovať monumentálne kvádre, astronomické stavby a podivné úkazy, ktoré sa v určitý čas na pyramíde vyskytujú.

3 - Galapágy
Vypravíte sa s nami i do praveku. Galapágy sú totiž ostrovom, kde žijú jedny z posledných bytostí prehistorickej doby. Pri svojich potulkách tu narazíte na chodiace pevnosti – korytnačky slonie. Možno na vás „pľuvne“ leguán a pri potápaní v mori vás bude fascinovať rozmanitosť a krása živočíšnych druhov. Ak budete mať šťastie, uvidíte i nádherné a vzácne manty.

4 - Park Torres del Paine
V najkrajšom národnom parku sveta Torres del Paine budete udivene krútiť hlavami nad ostrými horskými štítmi, jazerami, modrými ľadovcami, lagúnami, nádhernými vodopádmi. Môžete sa tu vyšplhať (samozrejme na vlastné nebezpečenstvo) na žulové veže Las Torres a odtiaľ pozorovať stáda lám guanaco. Táto biosférická rezervácia sa stala najobľúbenejším cieľom turistov.

5 - Kostarika
V Kostarike si prezriete kráter sopky Poás a okolie, kde sa rozkladá nádherné jazero Lago Botos. Motýle, vodopády, kolibríky, krokodíly, leguány a mnoho ďalšieho na vás čaká na okruhu po tejto nádhernej krajine, kde sa tiež nachádza stále činná sopka Arenal. K nádhernej prírode sa tu ponúka aj možnosť „naložiť“ sa do liečivej horúcej vody pod šírym nebom.

6 - Veľký bariérový útes
Medzi najkrajšími miestami nesmie chýbať ani Veľký bariérový útes . Z výšky, z úrovne hladiny mora, ale aj pod morom uvidíte nádheru, ktorá nemá vo svete obdobu. Farebné koraly, dúhové rybičky preháňajúce sa medzi nimi, žraloky a ryby bizarných tvarov sa budú okolo vás mihať, pokiaľ sa tu rozhodnete šnorchlovať a poriadne si tak „ohmatať“ najväčší koralový útes na svete.

7 - Nový Zéland
Návšteva v krajine Pána prsteňov. Na Novom Zélande  spoznáte udivujúcu pestrosť miestnej krajiny. Divoké pobrežie, pláne pokryté zelenými kobercami so stádami oviec zrazu prechádzajú do mohutných hôr, ľadovcov alebo azúrových jazier. Je tu k dispozícii i množstvo fakultatívnych výletov a adrenalínových športov, ktoré vám spestria a iste aj spríjemnia pobyt.

8 - Viktóriine vodopády a Johannesburg
V teplých kútoch našej planéty, medzi africkou Zambiou a Zimbabwe, na rieke Zambezi sa pokocháte mohutnými Viktóriinými vodopádmi. Množstvo vyhliadok vám umožní pozrieť sa na tento zázrak prírody takmer zo všetkých uhlov. Dozviete sa tu tiež informácie o Johannesburgu a jeho pamiatkach. Okolitá príroda tu krásne dopĺňa toto najväčšie mesto Juhoafrickej republiky.

9 – Národný park Bryce Canyon
Aby ste sa pozreli úplne všade, zavítate tiež do hĺbky našej zeme. Konkrétne sa z výšky 2500 metrov budete rozhliadať po krajine NP Bryce Canyon. Skalné ihly tu stoja v ružovej, červenej, oranžovej, hnedej a bielej farbe. Po skalných oblúkoch a bizarných kamenných útvaroch sa mihajú farby a tiene od páliaceho slnka, ktoré tu nemilosrdne praží. Súčasťou atrakcií parku sú aj túry po okolí a skalnom meste.

10 – Palác Potala
Zastavíte sa i v Tibete, ktorý vám predstaví svoj slávny palác Potala – bývalé sídlo duchovného vodcu Tibetu dalajlámu. Táto mohutná 13-poschodová stavba toho skrýva naozaj veľa – od obytných miestností cez svätyne až po nádherné plastiky. V okolí sa nachádzajú i veľmi vzácne a nádherné pamiatky. Uvidíte tu sochu zlatého Budhu alebo sochu kráľa Songcen Gampa s manželkami.


Toto je 10 najexotickejších miest našej planéty. Pokiaľ vás jednotlivé miesta zaujali, sledujte pozorne tento seriál, ktorý vám každý týždeň predstaví dve z týchto lokalít a vy sa tak s nami pozriete na miesto vašich snov, alebo trebárs i na miesto vašej ďalšej dovolenky.

 


Tipy na zájazdy

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atď., vyberá z ponuky zájazdov:

 

  • Nový Zéland od Severu k Juhu Príroda tejto krajiny je nesmierne pestrá. Divoké pobrežie, pláne pokryté zelenými kobercami so stádami oviec. Hory a ľadovce či azúrové jazerá.
  • To najlepšie z Juhoafrickej republiky Atraktívny zájazd, ktorý je vďaka dĺžke trvania obľúbený hlavne medzi klientmi, ktorí uprednostňujú kratší, ale veľmi intenzívny poznávací program.
  • Veľký okruh po Mexiku Upúta vás farebnosťou a pestrosťou folklóru. Spoznáte najzaujímavejšie architektonické skvosty majskej a aztéckej kultúry, ako aj svetoznáme letoviská.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa