Švajčiarske Lausanne je najmenším mestom na svete, ktoré má vlastné metro

2011-09-05 12:15:00 |   |    | 

ŠVAJČIARSKO - Asi 50 kilometrov severne od Ženevy, vo frankofónnej oblasti Švajčiarska, sa na brehoch Ženevského jazera nachádza sídlo Medzinárodného olympijského výboru, mestečko Lausanne s asi 126 tisíc obyvateľmi. Rozprestiera sa na ploche o niečo viac ako 41 kilometrov štvorcových a má 28 staníc metra, čo ho predurčuje na titul najmenšieho mesta s vlastným systémom rýchlej prepravy.



Pre porovnanie, naše hlavné mesto má necelých 460 tisíc obyvateľov (nerátajúc "prisťahovalcov" z iných miest) a rozlohu 391 kilometrov štvorcových.

Mesto Lausanne rozhodne stojí za návštevu, má typický švajčiarsky štýl, no stereotypy krajiny narúša svojou uvoľnenou atmosférou. Návštevníkov priťahuje rušným kultúrnym životom, divadlami, predstaveniami tanca a hudby, ako aj gastronomickými zariadeniami na svetovej úrovni.

Nachádza sa tu jedna z najkrajších gotických katedrál, galérie a múzeá, ale zážitkom sú aj obyčajné prechádzky parkami a uličkami mesta.

Lausanne má bohatú históriu - Rimania tu postavili vojenský tábor na mieste keltského osídlenia z doby bronzovej a neďaleko na kopci v dnešnej štvrti Ouchy vznikla pevnosť s názvom "Lousodunon" (niekde sa uvádza "Lausodunon").

Dnes sa na brehu Ženevského jazera nachádzajú len jej zvyšky a v múzeu Le Musée romain chránia rôzne archeologické nálezy z tej doby. Na konci rímskej vlády predstavovalo mesto významné obchodné a strategické centrum na trase spájajúcej Severné more so Stredomorím.

Históriu mesta návštevníkom približuje Múzeum archeológie a histórie, ktorého najvýznamnejším exponátom je zlatá busta Marka Aurélia. Centrum mesta si do dnešnej doby zachovalo historický charakter.

Novodobá história sa spája s olympijským hnutím - obnoviteľ olympijských hier, barón Pierre de Coubertin si obľúbil toto príjemné mestečko a v roku 1915 sa postaral o to, aby sa sídlo Medzinárodného olympijského výboru presunulo z Paríža práve sem.

Najväčším klenotom mesta je gotická katedrála Notre-Dame, ktorú stavali 82 rokov počas dvanásteho a trinásteho storočia. V 19. storočí k nej pribudla veža vysoká 75 metrov, z ktorej je dnes krásny výhľad na mesto a Ženevské jazero.

Na sever od katedrály sa nachádza hrad Château St Maire, kde dnes sídli parlament kantónu Vaud (administratívnej jednotky podobnej našim samosprávnym krajom).

Spomínané metro v Lausanne má dve fungujúce linky a tretiu vo výstavbe. Fungujúce trate prevádzkujú dve rôzne spoločnosti. Prvá linka je takzvané ľahké metro, spája centrum Lausanne, dve hlavné univerzity a mestskú časť Renens. Celá táto trať má len 8 kilometrov. Druhá linka, plne automatické metro - takzvaná M2 - meria 6 kilometrov a spája centrum s časťami Ouchy a Epalinges.

Lákadlami mesta Lausanne sú aj botanická záhrada, trh s ovocím na Place de la Palud, kde nájdete aj luxusné obchody, či výlety parníkmi do francúzskych letovísk Evian a Thonon. Mestečko Lausanne vraj rád navštevoval Lenin či herečka Audrey Hepburnová.

 

Zdroj/autor: svycarsko.svetadily.cz, wikipedia, ek, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa