Na Gardskom jazere si užijete hory aj pláže

2011-08-31 12:55:00 |   |    | 

TALIANSKO - Túžite spojiť počas dovolenky vylihovanie pri vode s talianskou históriou a krásou hôr? Ideálnou možnosťou je Gardské jazero, ktoré má najteplejšiu klímu spomedzi alpských jazier v Taliansku. Rozprestiera sa v severnom Taliansku medzi Alpami a Pádskou nížinou.



Očakávali sme obyčajný výlet loďou po ľadovcovom jazere, dočkali sme sa však aj iného - napriek svojmu pôvodu ponúka Gardské jazero príjemné osvieženie vo vode spojené s tropickými teplotami, ktoré pripomínajú prímorské dovolenky.

Teplú klímu a ilúziu pobytu pri mori má na svedomí niekoľko teplých vetrov, najznámejší z nich je Ora. Na svoje si tu však prídu aj milovníci hôr. Lago di Garda, názvom v taliančine, sa nachádza vo výške 65 metrov nad morom, avšak severná úzka časť pripomína fjord obkolesený vrchmi týčiacimi sa až do výšky 2 000 metrov.

Južná, širšia časť je tvorená morénovými zvyškami. Jazero je zároveň najväčšie v Taliansku - jeho rozloha je skoro 370 km². Bolo vytvorené po poslednej ľadovej dobe topením Etschského ľadovca, ktorého stopy sa zachovali dodnes. Hĺbka jazera je 372 metrov.

V stredomorskej klíme sa darí rastlinám ako sú cédre, cyprusy, oleandre, olivovníky a miestami dokonca palmy. Pre hornú časť jazera je typická alpská vegetácia s borovicami, jedľami a kosodrevinou. Jazero je prešpikované lodnými cestami, priaznivý vietor sem láka windsurfistov. Skalné steny samozrejme využijú horolezci, no a nechýbajú ani bohaté cyklotrasy.

Jazero má skvelú východiskovú pozíciu do severných lyžiarskych stredísk, napríklad Madonna di Campiglio či Cortina d‘Ampezzo, ale aj k Benátkam alebo romantickej Verone. Za návštevu a možno i dlhší pobyt stojí historické mestečko Sirmione - nachádza sa na polostrovčeku dlhom asi 4 kilometre a zasahujúcom z juhu do jazera.

Je to miesto, ktoré bolo osídlené už v piatom tisícročí pred naším letopočtom. Nachádza sa tu pozostatok pevnosti Scaligero, historické opevnenie, na špičke polostrova nájdete najväčšiu a najdôležitejšiu rímsku vilu severného Talianska Grotte di Catullo (Calullove jaskyne).

Z ďalších mestečiek stoja za zmienku Torri del Benaco, Torbole Limone, Peschiera či známe centrum kultúry a zábavy Riva del Garda, kde sa nachádza aj jedna z najväčších pláží.

Ak už vás potulovanie sa po historických mestečkách omrzí, na výber máte napríklad Gardaland (Castelnuovo del Garda) – je to jeden z najväčších a najznámejších zábavných parkov s horskými dráhami v Taliansku.

Jungle Adventure Parks (San Zeno di Montagna) – zábavný park ako obdoba lezeckého parku s mostíkmi, lianami a stenami ponúka uprostred prírody množstvo atrakcií pre deti i dospelých. Nechýba ani vodný zábavný park Aqua Paradise Park (Lazise sul Garda).

 

Zdroj/autor: dekampo-dovolenka.sk, wikipedia, tempo-tours.cz, ek, drom

Foto: Eva Kopaničáková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa