Knottnkino - miesto, kde sa premieta večný film

2011-08-19 12:00:00 |   |    | 

Najdlhší film, aký ktorékoľvek kino môže premietať, si pozriete na pohorí Rotstein-Kogel v Južnom Tirolsku, v nadmorskej výške 1 465 metrov nad morom. Režisérom filmu je samotná príroda a jeho scenár sa mení podľa ročných období.



Hovoríme o unikátnej vyhliadke neďaleko talianskych dediniek Verano či Avelegno, severozápadne od Bolzana v tirolských horách.

V roku 2000 si umelec Franz Messner povedal, že film nemusí byť vytvorený len ľudskou rukou – a priamo do skál na pohorí Tschögglberg vsadil 30 sedadiel z ocele a dreva, obrátených k výhľadu na doliny, dedinky a mestá asi o tisíc metrov nižšie.

Nikdy sa nekončiaca živá panoráma sa neustále mení a ponúka 3D efekty, za ktoré by sa nemusel hanbiť žiaden film. Osobitné čaro vyhliadky pritom spoznáte počas noci.

Názov Knottnkino pozostáva z výrazu Knottn, čo v preklade v Južnom Tirolsku znamená „skaly“. Z vyhliadky možno pozorovať údolie Val d'Adige a pohorie Grupo di Tessa. V diaľke sa týčia úžasné Dolomity. V údolnej kotline možno vidieť mestečko Merano a okolité dediny.

Knottnkino je veľmi obľúbeným cieľovým bodom turistov. Málokedy sa tu ocitnete úplne sami, avšak o plnom obsadení kina sa hovoriť nedá. V oceľovej skrinke však nájdete zošit, ktorý slúži ako návštevná kniha - vydrží len pár mesiacov, turisti ho hneď zaplnia nadšenými odkazmi a podpismi. Potom ho musia vymeniť za čistý.

Najlepší prístup ku Knottnkinu je z dedinky Verano - keďže Južné Tirolsko je dvojjazyčnou autonómnou oblasťou, názvy dedín sa uvádzajú v taliančine aj nemčine. Domáci tu hovoria prevažne nemčinou s tirolským akcentom a dedina v ich jazyku nesie názov Verrein.

Do dediny sa stúpa z mestečka Merano (nemecký ekvivalent Meran), úzkymi, ale zato kvalitnými cestami zatočenými do desiatok ostrých zákrut. Keď sa ocitnete vo Verane, východiskovým bodom je reštaurácia Grüner Baum. Tu sa odporúča odstaviť auto a zvyšok cesty podniknúť peši, priemernou chôdzou je to dve a pol hodiny trvajúca prechádzka.

V závere cesty kráčate hore lesom, v ktorom nájdete dopravnú značku s jeleními parohmi, prejdete okolo dvoch menších vyhliadok, ktoré tiež stoja za to - jednu z nich zdobí dvojramenný kríž.

Treťou vyhliadkou je samotné Knottnkino, kde príroda premieta svoje najkrajšie obrázky. Stačí sa už len usadiť a nechať sa unášať dejom nikdy sa nekončiaceho filmu....

 

Zdroj/autor: gasthofalpenrose.com, meranerland.com, ek, drom

Foto: Eva Kopaničáková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa