Dunajský „prales“ za bránami Bratislavy

2013-03-02 14:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Máte chuť zažiť atmosféru pravého nefalšovaného pralesa? Nemusíte cestovať tisícky kilometrov. Jeden taký sa nachádza neďaleko Bratislavy. Rozprestiera sa v Rakúsku, pri slovenských hraniciach, na ľavom brehu Dunaja.



Národný park Dunajské luhy (Nationalpark Donau Auen) pokrýva územie od Viedne po Bratislavu. Skutočná zelená divočina na ploche 9 300 hektárov je najväčšia súvislá, prevažne nenarušená oblasť lužných lesov v strednej Európe. Dunaj, ako hlavný a jediný faktor, ktorý formuje toto územie, pravidelne zaplavuje lužný les, čím ovplyvňuje jeho životný rytmus.

 

Bohatá fauna a flóra

Do premien krajiny zasahuje ľudská ruka len minimálne. Ak, tak len v prípadoch, keď treba odstrániť škody, ktoré vznikli po predošlých umelých zásahoch. Snaha je, aby už všetko ostalo tak, ako si to príroda naplánuje.

Dunaj, v dĺžke 36 kilometrov, z času na čas vytvorí nové slepé rameno, štrkové pláže a rôzne druhy biotopov, ktoré sú ideálnym miestom pre bujnenie fauny a flóry. Na tomto území rastie okolo 700 vyšších rastlinných druhov, žije tu viac ako 30 druhov cicavcov a 100 druhov vtákov.

Ak prirátame plazy, obojživelníky, ryby, vodný a suchozemský hmyz a bezstavovce, dostaneme sa až k číslu 5 tisíc druhov. A to už je hodnota, ktorú sa oplatí chrániť veľmi dôsledne.

 

Ukážme prírodu ľuďom!

Chrániť prírodu pre budúce generácie je jedna strana mince, druhou je jej prezentácia ľuďom. Vstupnou bránou do Národného parku Dunajské luhy (Nationalpark Donau Auen) je zámok Orth v obci Orth an der Donau.

Práve tu sa môžete dozvedieť o „dunajskom pralese“ všetko potrebné. Interaktívna výstava, vyhliadková veža, prírodné stanovištia, zámocký ostrov so špeciálnou podvodnou presklenou pozorovateľňou i prezentácia vzácnych a chránených druhov vás nadopujú chuťou pustiť sa na objavnú cestu do divočiny.

Môžete ju absolvovať na bicykli, po dunajskej hladine na člnoch či prostredníctvom širokej palety exkurzií so sprievodcom. Ale pozor, vždy a všade je potrebné dodržiavať zásady správania sa v národnom parku.

 

Mali by ste vedieť

.

  • V roku 1984 hrozilo súčasnému územiu Národného parku Dunajské luhy veľké nebezpečenstvo devastácie. Chystané vodné dielo pri Hainburgu by bolo vážnym zásahom do prírody, niektoré časti mali byť úplne zničené. Našťastie bol protest ochranárov úspešný a podnietil odbornú diskusiu na tému ochrany tohto územia.
  • Všetky informácie sa dozviete na www.donauauen.at.

 

 

Zdroj/autor: Prokop Slováček, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa