Chorvátsko je rajom európskych nudistov

2011-09-08 14:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Chorvátsko je jednou z najstarších destinácií pre európskych nudistov a stúpencov takéhoto zväzku s prírodou. Nudisti sú presvedčení, že ich koníček sa v budúcnosti bude v krajine na nádhernom jadranskom pobreží ďalej rozširovať.



V Kandarole nudisti môžu nájsť svoju vlastnú podobu raja, malý priestor akoby stvorený práve pre nich, kde ich nikto nebude vyrušovať, hovorí Nedjelko Mikelić, riaditeľ turistického odboru na ostrove Rab na severe Jadranu.

Pláži Kandarola, kde sa striedajú skaly s kamienkami uprostred bujnej stredomorskej vegetácie, sa tiež hovorí "anglická pláž" podľa niekdajšieho anglického kráľa Edwarda VIII., ktorý sa tam kúpal v roku 1936 so svojou neskoršou manželkou Wallis Simpsonovou.

Od tých čias sa ale pláže pre nudistov na chorvátskom pobreží omnoho rozšírili. V súčasnej dobe je v Chorvátsku v prevádzke 11 nudistických táborov, ale aj ďalšie desiatky pláží, ktoré sú buď priamo vyhradené pre milovníkov slnka alebo fungujú ako takzvané divoké nudistické pláže.

Jedným z najznámejších centier nudizmu je Koversada na juhu Istrie v blízkosti Vršaca. Tohto roku tento nudistický raj oslávi už 50 rokov svojej existencie. Miestni sú presvedčení, že to bol vôbec prvý nudistický komplex v Európe. Turisti tu môžu žiť v plnom súlade s prírodou podľa ich gusta 24 hodín denne.

Maďarská lekárka Katalin Reiglová (63) tu trávi svoje dovolenky spoločne s manželom Endrom už 30 rokov. Sedia pred svojím karavanom a spomínajú na šťastné chvíle, ktoré tu prežili. "Naši synovia i naše dve vnučky sa tu naučili plávať," hovorí Katalin.

Slovinka Mojca Likarová a jej manžel Zmago sú v tábore tiež starí známi, jazdia sem už 20 rokov. "Keď deti dospievali, trochu sa hanbili, ale neskôr, keď už mali vlastné deti, tak sa k nudizmu vrátili," rozpráva Mojca. "Nudisti sú skôr zdržanliví ľudia," dodáva Zmago.

V tábore, ktorý sa rozkladá na rozlohe okolo 120 hektárov, je asi päť kilometrov pláží, kde ľudia bývajú väčšinou nahí. Obliecť sa musia len vtedy, keď sa venujú niektorým športovým aktivitám alebo pri návšteve reštaurácií.

Nudisti sú väčšinou verní hostia, na rovnaké miesto sa vracajú roky a dokonca po dobu celých generácií, vysvetľuje vedúci kempu Nenad Skuflić. "Majú jediné želanie, aby to tu jednoducho stále zostalo vyhradené pre kempovanie nudistov."

Väčšina milovníkov nudizmu prichádza do Chorvátska z Nemecka. V Koversada ich medzi klientmi miestnych hotelov býva koncom júla asi 40 percent. Po nich nasledujú Slovinci, Rakúšania, Maďari a Holanďania.

Vrchol nudizmu bol v Chorvátsku v 80. rokoch minulého storočia, ale Skuflić je presvedčený, že ešte ani zďaleka svoj potenciál nevyčerpal. Zhruba asi 15 percent z viac ako desiatich miliónov turistov, ktorí každoročne Chorvátsko navštívia, sa nudizmu, konkrétne kúpaniu a opaľovaniu bez plaviek, venuje podľa prieskumov príležitostne.

 

Zdroj/autor: čtk, afp, drom

Foto: sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (37 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa