Córdoba - živé svedectvo dávnej náboženskej tolerancie

2011-08-20 10:00:00 |   |    | 

Keď Andalúzia, tak určite aj Córdoba. Mesto flamenca a býčích zápasov v južnom Španielsku vás vo svojich múzeách, ale aj uliciach prevedie stáročiami svojho búrlivého vývinu. Pochopíte, prečo je Córdoba právom ozdobou Zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.



V jedenástom storočí tu židia, moslimovia aj kresťania žili spoločne v mieri a spokojnosti. Obdobie arabskej nadvlády, predovšetkým veľkého kalifátu Al-Andalus prinieslo Córdobe titul najväčšieho, najbohatšieho mesta a stala sa kultúrnym centrom islamu. Mix kultúr a náboženstiev, ktoré sa na území mesta vystriedali, tu zanechali fantastické dedičstvo.

Asi najobdivuhodnejším je Córdobská mešita alebo ak chcete katedrála. Monument s 23 000 m², ktorému dali základ Rimania, bol v priebehu stáročí rozšírený kresťanmi, prerobený moslimami a nakoniec opäť pokorený kresťanmi. Nechajte sa uchvátiť spleťou architektonických štýlov všetkých staviteľov, ktorí sa podpísali pod toto unikátne staviteľské dielo. V jeho blízkosti môžete obdivovať Arcibiskupský palác. Nájdete tu pozostatky epochy Gótov aj paláca arabského kalifa.

V historickom centre mesta si všimnite mohutnú bránu Puerta del Puente, ktorá bola tiež pôvodne súčasťou Arabských stien, neskôr prerobená v renesančnom štýle. Prejdite sa Rímskym mostom (Puente Romano). Križuje rieku Guadalquivir. Na jeho konci nájdete Torre de Calahorra, arabské opevnenie s dvoma vežami spojenými oblúkom. Pozdĺž rieky možno vidieť pozostatky maurských mlynov.

V paláci kresťanských kráľov (Alcazar de los Reyes Cristianos) nájdete arabské kúpele aj rímske mozaiky. Zájdite aj do židovskej štvrte (La Judería). Bola vždy dôležitým centrom miestnych intelektuálov. Nachádza sa tu aj jedna z mála synagóg, ktoré sa v Španielsku zachovali. V období jari a leta si tu vychutnáte prechádzku po Kvetinovej uličke.

Vybrať si môžete aj z množstva miestnych múzeí. Ale nenechajte sa úplne vyčerpať. Na Córdobu potrebujete niekoľko dní, aby ste si vedeli plnými dúškami vychutnať jej atmosféru. Posilnite sa miestnymi špecialitami. Počas sezóny sa v najväčších horúčavách nechajte nahovoriť na polievky. Sú totiž studené a skutočne osviežujúce.

Vyskúšajte napríklad Gazpacho a Salmorejo, polievky robené z mixovanej zeleniny, dochutené olivovým olejom. Z mäsových špecialít ochutnajte údenú šunku Jamon, typické klobásy a miestne krvavničky. Tým odvážnejším domáci naservírujú ragú z hovädzích chvostov.

Je niekoľko období, ideálnych pre návštevu Córdoby v prípade, že chcete zažiť niečo neobvyklé a nevadia vám ulice plné ľudí. Počas veľkonočného týždňa tu zažijete niekoľko veľkolepých sprievodov plných obrazov svätých. Nesú ich muži v typických šatách s kapucňami. Od 5. do 12. mája sa tu koná súťaž o najkrajšie vyzdobenú záhradu, domové steny a terasy. Crucesde Mayo je slávnosť, počas ktorej je celé mesto vyzdobené krížmi a kvetinami. Posledný májový týždeň patrí festivalu hudby a tanca flamenco - Feria de Cordoba.

 

Zdroj/autor: red2000.com, rš, drom

Foto: Michal Lukačovič

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa