Kde končí Španielsko, začína Gibraltár

2011-08-14 10:00:00 |   |    | 

Štát v meste, skala alebo aj zámorské územie Jej Veličenstva akoby viselo z južného konca Španielska. Práve kvôli strategickej polohe bol v minulosti tento skalnatý polostrov dejiskom mnohých bojov. Územie nakoniec pripadlo Veľkej Británii. Napriek bezprostrednej blízkosti Španielska, v objatí Stredozemného mora vzniklo „malé Anglicko“ s rozlohou len 6,5 km² a 30 tisíc obyvateľmi.



Aj na  tak maličkej ploche má Gibraltár čo ponúknuť. Prírodná rezervácia Upper Rock je botanickým pokladom a domovom množstva pozoruhodných druhov vtákov. Aj preto sa stala významnou oblasťou štúdia botanikov a pozorovateľov vtáctva. Turistom ponúka niekoľko vyhliadkových činností.

Nájdete tu jaskyne, tunely aj historické zbrane. Od čias Rimanov oslovovala návštevníkov Jaskyňa sv. Michala, ktorá vedie niekoľkými pasážami so zaujímavými skalnatými útvarmi. Historickým pozostatkom Veľkého obliehania v rokoch 1779-83 je séria veľkolepých tunelov, ktoré postavili vojaci. Gibraltár má viac než 30 kilometrov jaskynných tunelov, ktoré vytvorili dokonalé vojenské pevnosti.

Množstvo prírodných ciest a chodníkov ocenia turisti, ktorým sa nelení chodiť a vychutnávať popritom krásy okolitej prírody. Mediterranean Steps alebo Kroky Stredomoria je najpozoruhodnejším pohorím Gibraltáru, ktoré vám po výstupe za odmenu ponúkne perfektný výhľad na mesto pod skalou a priľahlé pobrežie.

do Afriky môžete počas slnečných dní vidieť z výbežku pri miestnom majáku. Ďalším unikátom Gibraltáru sú polodivé opice makaka. Pobehujú si tu voľne pri cestách a šibalsky sa snažia uchmatnúť pocestným kúsok desiaty. Ich kŕmenie je zakázané, odfotiť sa s nimi môžete, no vždy buďte opatrní.

Príbehov o príchode týchto opíc na Gibraltár je niekoľko. Vraví sa aj to, že miestne makaky sa sem z Afriky dostali tunelom popod Stredozemné more, ktorý mal ústiť v jaskyni.

Gibraltáru sú podivné kľukaté cesty, ktoré križujú miesta zdanlivo neprechodné, asi súdené. A to nenarážame len na spomínané jaskynné tunely. Zvláštnou a jedinečnou je aj pristávacia dráha miestneho letiska, ktorá križuje normálnu cestu pre vozidlá aj chodník pre chodcov. Preto nebuďte prekvapení, keď prednosť v jazde budete dávať lietadlu.

To, že Gibraltár prináleží Veľkej Británii, možno vidieť hlavne v meste Gibraltár pod skalou. Štýlové uličky starého mesta sú plné obchodíkov, kaviarní, anglických pubov a nájdete tu aj typické červené telefónne búdky.  Atmosféru dotvára prístav, v ktorom kotvia obchodné, vojenské, ale aj malé súkromné lode. Cestovatelia, ktorí môžu porovnávať, často tvrdia, že ak ste videli Gibraltár, okrem typických dvojposchodových autobusov vás vo Veľkej Británii málo čo prekvapí.

 

Zdroj/autor:  discovergibraltar.com, rš, drom

Foto: Michal Lukačovič

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa