Bejrút je oázou paradoxov

2011-07-23 15:00:00 |   |    | 

Metropola Libanonu v predstavách mnohých vyzerá ďaleko odlišne ako v skutočnosti. Bejrút je oázou, ktorá nečakane prekvapí moderným pulzom. Toto mesto bolo vo svojej histórii sedemkrát zničené, opäť postavené a aj dnes chvíľami pripomína veľké stavenisko. Je však obdivuhodné, ako sa dokázalo vylízať z vojnových rán do podoby, akú má dnes.



Budovy v centre, jeho bezprostrednom okolí, ale aj v okrajových častiach sú nanovo zreštaurované, postavené, práve prechádzajúce opravami, alebo sú súčasťou hodnotného historického dedičstva. Bejrút vám pred očami rastie a hladí stopy po nedávnej občianskej vojne. Má ju ešte živo v pamäti.

V odľahlejších uličkách ešte stále stojí niekoľko svedectiev pätnásťročného vojnového konfliktu, ktorým „kraľuje“ bývalý hotel Holiday Inn. Jeho rozstrieľaný vrak sa týči do výšky a aj strážnici, ktorí chránia pred objektívmi fotoaparátov ostatné pozostatky vojny, sú v jeho prípade bezmocní.

Ale závan neslávnej minulosti dnes tieni svieža rosa nových rán metropoly Libanonu. Bejrút je miestom neobmedzených možností, ktoré znásobujú aj jeho obyvatelia. Väčšina z nich okrem arabčiny vynikajúco ovláda aj francúzštinu, a to paradoxne vďaka francúzskemu vplyvu zo šesťdesiatych rokov.

Rozšírená je aj angličtina, vo väčšine prípadov teda cestovateľ nemá najmenší problém dohovoriť sa. Aj preto je Bejrút permanentne plný turistov. Niektorých lákajú pamiatky a obhliadnutie sa za občianskou vojnou, iných búrlivý nočný život, ktorým je mesto známe vďaka vynikajúcim DJ-om z celého sveta.

Ubytovať v meste sa dá kráľovsky, ale aj so študentskou peňaženkou v lacnejších moteloch. Študentov iste zaujme prechádzka po miestnych univerzitných kampusoch. Za prehliadku stojí napríklad kampus American University of Beirut. Prejdete sa tam obrovským areálom štýlových stavieb univerzity, športovísk a v miestnej kaviarni s výhľadom na more si vychutnáte pohár ľadovej kávy.

V uliciach mesta nezabudnite ochutnať miestne špeciality. Vyskúšať ich môžete v luxusných reštauráciách, ale chutiť vám bude aj v malých stánkoch niekde na rohu ulice mimo hlavného námestia.

 

Žeriavy, streľba, poriadok aj romantika

Oslní vás bejrútska uhladenosť. Budete sa prechádzať čistými a  upravenými ulicami, ktoré vás vždy ľahko dovedú na hlavné námestie alebo k dokonale upraveným mestským plážam. Za návštevu stojí štýlová mešita Mohammad Al-Amina. Nie je prerobenou pamiatkou spred tisícročí. Ba ani storočí. O to, aby zdobila Martyr´s square sa v rozmedzí rokov 2002 a 2007 postaral libanonský premiér Rafik Hariri. Dnes je vedľa nej pochovaný.

Architekt tejto bejrútskej pýchy sa nechal inšpirovať otomanskou architektúrou a zámerne kopíroval istanbulskú Sultan Ahmedovu (Modrú) mešitu. Len zopár metrov od moderného námestia Stars Square, ktorému dominuje hodinová veža a množstvo moderných kaviarní a reštaurácií, možno obdivovať pozostatky rímskych kúpeľov, nad ktorými sa týči budova libanonského parlamentu.

Nenechajte sa vyľakať! Zvuky rôznych pirátov, petárd a guličkových zbraní tu budete počuť často. Tento druh „hračiek“ je zjavne v meste obľúbený. Vzhľadom na pochmúrnu minulosť Bejrútu, tieto strelecké ozveny vyvolávajú prinajmenšom znepokojenie. Naopak, pokoj vám do duší vnesie pohľad na prírodnú nádheru Pigeon Rocks (Holubích skál), ktoré pyšne stoja v objatí azúrového Stredozemného mora.

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa