Nechajte sa prekvapiť Uzbekistanom, perlou strednej Ázie

2012-02-12 14:00:00 |   |    | 

Legendárne mesto Samarkand, preslávená Hodvábna cesta, azúrové kupole mešít, chladivé smaragdové bystriny z horských ľadovcov, horúčava púšte alebo príjemný chlad úzkych stredovekých uličiek v starobylých mestách. To všetko sú lákadlá, ktorých príťažlivosť potvrdzujú nadšení cestovatelia po návšteve Uzbekistanu.



Na prvý pohľad vyzerá Uzbekistan ako krajina plná piesku a kameňa, kde nehostinné oblasti obývajú chudobní roľníci v jurtách. Na druhý pohľad vám však odhalí svoje bohaté prírodné pamiatky a na tretí ukáže dych berúce pamätihodnosti, ktoré dokazujú jej bohatú históriu. Kultúra, dlhé roky potláčaná sovietskou nadvládou, sa postupne vracia do pôvodnej podoby a láka na starodávne dejiny orientu a strhujúci prírodný pohľad.

 

Púšte, jazerá, oázy

I keď v Uzbekistane tvorí väčšiu časť krajiny púšť, prekvapí vás množstvo prírodných pamiatok, ktoré vám dokáže ponúknuť. Za všetky môžeme menovať napríklad jazero Aydar-kul - najväčšie v Uzbekistane. Prvenstvo vyfúklo Aralskému jazeru, ktoré sa na rozdiel od Aydar-kulu zmenšuje. Turistom hľadajúcim odpočinok v horúcom počasí ponúka kúpeľ, nadšencom  prírody zasa niekoľko druhov rastlín a zvierat, ktoré stretnete len tu.

Prírodným úkazom je najväčšia púšť Uzbekistanu Kyzylkum a má preň rovnaký význam ako Sahara pre Afriku. Hovorí sa jej čierna púšť, to pre farbu všetkých rastlín, ktorým sa na nej podarí vyrásť. Pravdepodobne sa vám v Kyzylkume zacnie po vode, navštívte teda prameň Češma a rovnomenné priezračné jazierko. Legenda vraví, že prameň vytryskol, keď tu Mohammedov zať Hazrat Ali udrel palicou do zeme.

 

Mesto v slanej púšti

Pokiaľ vás okrem prírody zaujíma i ľuďmi vytvorené kultúrne dedičstvo, nemusíte sa báť, že by vás Uzbekistan sklamal. Za svoje bohatstvo vďačí hodvábnej ceste, ktorá viedla z Číny cez jeho južnú časť až do Ríma. Vládnuci emirovia si tak mohli dovoliť postaviť čo ich napadlo, od palácov až po studne. Najstaršie pamiatky sa dochovali práve z doby ich vlády a stretov ríše s Alexandrom Macedónskym. Hodvábna cesta je preto Uzbekmi uctievaná ako tradičné miesto ich histórie. Z obchodu s hodvábom bohatli hlavne tri mestá, historické centrá Uzbekistanu - Chiva, Buchara a Samarkand.

Prvý menovaný je z trojice najviac na severe i na západe. Leží uprostred slanej púšte, kde sa medzi pieskom a kameňmi trbliecu kôpky soli. Môže sa chváliť opevneným stredom mesta s názvom Ičan Kala, pamiatkou zoznamu UNESCO. Vo svojich kamenných hradbách skrýva asi 250 zachovalých stavieb. Neďaleko Ičan Kaly je pevnosť Kunya Ark. Vládcom krajiny slúžila už v 12. storočí. Vďaka rekonštrukcii sa zachovalo mnoho budov pevnosti - mešita, opevnené brány, zimná hala a hárem.

 

Miesto večného odpočinku vládcov

Za ďalšími pamiatkami sa vydajte do Buchary, ktorá leží na rozhraní púští Karakum a Kyzylkum v juhozápadnej časti Uzbekistanu. Medzi jej monumenty patrí hrad v centre mesta s mešitami. V jednej z nich je do stien vytesaná časť koránu, ktorá sa zachovala i napriek snahe Sovietskeho zväzu premaľovať ju azbukou. Ďalšou pamätihodnosťou hodnou návštevy je mešita Bolo Hauz alebo mauzóleum Češme Ajúba.

Výzdobu niektorých islamských svätostánkov budete smieť obdivovať len zvonku. Neveriacim je totiž v niekoľkých prípadoch vstup zakázaný. V Buchare tiež navštívte ďalšiu pamiatku svetového kultúrneho dedičstva - komplex budov Poj Kalon.

Na ohradenej ploche tu môžete vidieť najväčšiu koncentráciu mešít a hrobiek na svete. Múr okolo Poj Kalonu zabraňuje rušeniu večného spánku panovníkov, ktorí sú tu pochovaní. Komplex je oázou pokoja plnou stromov, vodopádov, potôčikov a jazierok. Ak budete v Buchare vo večerných hodinách, navštívte mešitu Nadir Divan Begi - povečerať tu môžete pri folklórnom predstavení.

 

  • Hodvábna cesta

Viedla krajinou južného Uzbekistanu a je pre jeho obyvateľov rovnako významná ako pre nás Kriváň. Jej ríši priniesla mnoho bohatstva a spájala starovekú Európu s Čínou. Vďaka nej sa obe odlišné kultúry spoznávali a vymieňali si tovar i informácie. Význam jej neskôr ukradli moreplavecké výpravy, ale Hodvábna cesta sa nedala a v súčasnosti sa stáva znova dôležitou vďaka náleziskám ropy.

 

Samarkand - mesto opradené legendami

Trojicu miest dopĺňa Samarkand, bývalé hlavné mesto Uzbekistanu, pravá perla púšte. Na mape ho nájdete v strednej časti. Patrónom mesta je emir Timur, vládca, ktorý sem nechal premiestniť centrum svojej ríše z Buchary. Jeho ďalšou zásluhou, za ktorú ho obyvatelia Samarkandu uctievajú, je stavba obrovského vedeckého centra. Jeho potomok Ulugbek tu potom nechal pristaviť slávnu hvezdáreň.

Na hrobke emira Timura je vytesaná kliatba, ktorá postihne smrťou všetkých, ktorí by sa ju pokúsili otvoriť. Ďalšia legenda sa viaže na komplex hrobiek Šachizinda. Kto vraj napočíta rovnaký počet schodov po ceste hore i dolu, bude mať obrovské šťastie.

Slávnym miestom Samarkandu je námestie Registan, vo voľnom preklade mesto piesku. Údajne existovalo už pred vpádom Mongolov. Slúžilo ako tržnica a križovatka obchodných ciest.

 

Dejinami skúšaný Taškent

Hlavné mesto Uzbekistanu je Taškent. Napriek jeho bohatej histórii v ňom výrazne prevláda moderná výstavba. V dejinách bol totiž niekoľkokrát zničený a znovu postavený. Čo nestihli zdevastovať výpady Džingischána alebo Ruskej ríše, dokázalo zemetrasenie v roku 1966. Zachované pamiatky sú tu preto ešte väčšou vzácnosťou než inde a vláda im venuje špeciálnu starostlivosť.

Medzi tunajšie lákadlá patria dve madrasy - Baraka Chána a Kukeldaš. Madrasa  je moslimská škola, prevádzkovaná väčšinou pri mešite. Vzdelanie poskytuje prevažne mužom, ženské triedy bývajú oddelené a sú skôr výnimkou. Prvá menovaná madrasa bola postavená v 16. storočí a dnes slúži ako sídlo muftího, najvyššieho hovorcu uzbeckých moslimov. Taškent sa stal hlavným mestom v roku 1930 a vystriedal v tejto dôležitej úlohe Samarkand. V súčasnosti sa medzi jeho obyvateľov počíta vyše dva milióny ľudí.

 

 

Výlety po lákavých diaľkach Ázie

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Uzbekistan:

 

  • Hodvábna cesta Uzbekistanu: Na deväťdňovom zájazde nahliadnete do minulosti krajiny, ktorá sa roky schovávala v tieni Ruska.
  • Veľký okruh po Izraeli: Vydajte sa na poznávací zájazd do kolísky našej kultúry, navštívte legendárne mestá Jeruzalem alebo Betlehem.
  • Za krásami Jemenu: Na výlete po Jemene sa na jedenásť dní prenesiete do arabského stredoveku a nebude sa vám chcieť späť.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: Flickr, ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.6/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa